• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стиви - специалист
Това е добре защото ако стъклата бяха единични...
Сега вече нямаш време за ремонти но ще ти препоръчам бюджетно решение което ще закърпи проблема временно. Засега си направи окачен таван с гипскартон и десет сантиметра вата. Сметките ти ще паднат наполовина, а стаите осезателно ще се стоплят и терморегулаторите ще изключват.
Ако имаш аспиратор на печката затвори всички врати и прозорци включи аспиратора на максимална степен и запали ароматна пръчица или свещ. С нея обиколи всички врати и прозорци и виж от къде духа най много. Може да провериш и около контактите и ключовете. Ще трябва да се погрижиш и за тези пролуки от които духа най много.
Ако от външна страна на стените има отвори, като например фуги между тухлите или тухли четворки редени на обратно, то ще е необходимо да ги запушиш с монтажна пяна. Не забравяй да напълниш с нея и отворите от трупчета, с които са ти монтирали дограмата.

Догодина вече трябва да се погрижиш и за външната изолация. Ако имаш финансови проблеми, ще е по добре да отложиш една година външна изолация, но да я направиш поне 10 сантиметра. Мерките които описах за тази година ще ти намалят сметките за ток и в стаите ще стане осезаемо по-топло, а когато направиш външната изолация, която трябва да е поне толкова дебела, вече ще почувстваш и самата топлина по комфортна и равномерна .
Успехи!
vaniosl - специалист
Ооо ужас това със свеща го направих и резултата е лош.Вратата изпуска и отстрани и отдолу.Само не знам,защо става така.Вратата има две гумени уплатнения едно на вратата и едно на касата и пак духа при пуснат аспиратор,а аз се чудех от къде ми духа като седна на дивана.А какво да сложа за да спре.Под вратата дали ще спре ако сложа от ония четки?А за отстрани какво да сложа?Единственото хубаво нещо е че прозорците са добре.
chapara - майстор
vaniosl написа:
Ооо ужас това със свеща го направих и резултата е лош.Вратата изпуска и отстрани и отдолу.Само не знам,защо става така.Вратата има две гумени уплатнения едно на вратата и едно на касата и пак духа при пуснат аспиратор,а аз се чудех от къде ми духа като седна на дивана.А какво да сложа за да спре.Под вратата дали ще спре ако сложа от ония четки?А за отстрани какво да сложа?Единственото хубаво нещо е че прозорците са добре.
За вратата на този етап сложи дунапренени уплътнения, ако е в гаранция пък извикай производителя и рекламирай. За от долу четка + праг. Почти на всички външни врати се слага с цел спиране на въздушния поток. Иначе картона с вата е задължителен. Нищо не казваш за мазето. Там също трябва да е опушено максимално, иначе живееш в комин. Не казвай че държиш отворено заради киселото зеле :-D Огледай таванското помещение, там също трябва да е максимално опушено(затиснато всичко) Вероятно м/у дъсчената обшивка на покрива и тухлите "свети". Там пяна, дървени первази и каквото се сетиш за да спреш въздушния поток. Ако не ползваш таванското помещение, като по безболезнен вариант, може да насипеш перлит поне 10-15 см. :wink:
Energyx - специалист
Мазе не е добре да е напълно уплътнено, тъй като в приземията почти винаги има влага и е добре да се проветрява. Но може на тавана на мазето да се налепи стиропор. На тавана на пода давам идея за лесно изпълнима изолация-5 см лека вата за обиране на неравностите и отгоре 5 см тежка каменна /150 кг на м3/. Върху тежката вата - пресован картон. Ходи се отгоре без проблем. Недостатък-тежката вата е относително скъпа.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за отоплението на малка къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: