Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Radoslaw - специалист
filmatoplo написа:
Ако се смята мощността получена от 1кг гориво излиза двойно .
Кое излиза двойно ,че нещо не разбрах.Двойно на въглища или двойно на пелети.
Хубавите въглища нямат алтернатива в ценово отношение.С малко по ниски цени от хубавите пелети дават около 40% по висока калоричност.Съвременните котли на твърдо гориво по нищо не отстъпват на пелетните,като автоматизация и КПД.Пълненето на бункерите и почистването на пепелта е също съизмеримо с това на пелетите.Оставям настрана възможноста на тези котли да горят практически всичко.Костилки ,чипс,стърготини,орехови черупки и Разбира се и Пелети.
Svezar - специалист
Radoslaw написа:
Съвременните котли на твърдо гориво по нищо не отстъпват на пелетните,като автоматизация и КПД.Пълненето на бункерите и почистването на пепелта е също съизмеримо с това на пелетите.
Интересно колко човека тук имат такива автоматизирани котли на въглища където цъкаш копчето после на 3 дни зареждаш гориво и в седмицата веднъж изхвърляш 4-5 кг пепел ! И с какви въглища работят тези котли и откъде се купуват понеже с тези дето съм виждал /и горил няколко години/ не знам как ще стане тая работа,и накрая колко струва такъв котел !? За пълненето с въглища и почистването няма да коментирам ,че ще се разсмея и току виж от носа ми изскочи остатък от миналогодишната въглищна пепел която дишах :-D
mir4oto - специалист
Aз също горя един чувал (около 20 или 25 кг) на денонощие. Проблема съм си го решил, както съм описал по-горе, но явно няма кой да чете. Идеята е следната: когато излизаш за повече от няколко часа, затваряш клапата или просто завърташ термостата на котела. Естествено, че котела не е херметически затворен и малко въздух си влиза, при което температурата неминуемо се повишава и достига работният праг зададен от термостата на помпата, тя се включва охлажда котела и се изключва. Ако си с чугунени радиатори, помещенията няма да са съществено изстинали след 10 часа, заради тези спорадични включвания на помпата. Същият режим се наблюдава и при външна температура около 10 гр. За 10 часа от бункера бяха изгоряли около 10 см от въглищата.

Радо много ги хвали тези негови горелки. Наистина ако ще си купувам пелетна горелка бих си купил от него. Нищо, че били строго въглищарски, :-D но премълчава един малък но никак немаловажен факт, за да работи безпроблемно, горивото трябва да е калибрирано. Иначе ако заседне камък в шнека или някой по - голям и твърд въглен, в мигом овладявате заклинанията за мамата на горелката и с тяхна помощ отстранявате проблема. :lol: :lol: :lol: както и с разглобяване на почти целият транспортен механизъм. Единствено това ме възпря да взема горелката, за това и моят избор за всегоривна горелка се нарича Дакон Дор, с лека автоматазиция се избягват някои неудобства, като запушването на скарата от пепелта и по-лесно разпалване когато се отвори клапата за въздух. Дори обмислям да го подкарам на пелети без горелка ;) или поне не и със стандартна такава. Разликата са едни минимум 1000 лв.
Radoslaw - специалист
Svezar написа:
Radoslaw написа:
Съвременните котли на твърдо гориво по нищо не отстъпват на пелетните,като автоматизация и КПД.Пълненето на бункерите и почистването на пепелта е също съизмеримо с това на пелетите.
Интересно колко човека тук имат такива автоматизирани котли на въглища където цъкаш копчето после на 3 дни зареждаш гориво и в седмицата веднъж изхвърляш 4-5 кг пепел ! И с какви въглища работят тези котли и откъде се купуват понеже с тези дето съм виждал /и горил няколко години/ не знам как ще стане тая работа,и накрая колко струва такъв котел !? За пълненето с въглища и почистването няма да коментирам ,че ще се разсмея и току виж от носа ми изскочи остатък от миналогодишната въглищна пепел която дишах :-D
За съжаление нямаш нужната информация или направо не си в час.
Вече ,ако не знаеш хубавите(разбирай вносните)въглища се пресяват на фракции.
Фракцията 0-5мм ,разбирай прахта,се пресява първа.
Втората 5-15мм е след това
И третата10 -30 мм,която е идеална за този вид котли,почти няма прах.
Затова казах,че този вид въглища са конкурентноспособни на пелетите.
Прахта на този вид въглища е почти като този на пелетите.
Изгарят напълно и нямат нищо общо с това на което сме свикнали.
Колкото сложиш ,толкова изкарваш ,като отпадък.
Чистенето естествено е с прахосмухачка.В този случай е все дно дали чистиш прах от пелети или въглища.
И повярвай ми опитал съм всичко възможно ,като гориво.Пелети,каквито се сетиш,слъчогледови,сламени.царевични.Чипс,костилки.Нищо не може да се сравни в ценово отношение с хубавите и качествени въглища.
Естествено има и изключения ,колкото да раздразнят потребителите.
Имаш връзки с консервните заводи в Пловдив или там някъде другаде.
Купуваш ги за 60 лв на тон и изкарваш зимата за 300 лв.
В никакъв случай,не защитавам ,интересите на вносителите на въглища,това трябва да е ясно.
Просто необяснимо,те се пренебрегват.
fbr - майстор
Скоро купувах въглища от Топливо, в купа имаше парчета от размер 1-3 см до 15-20 см. Явно каквито са изкопани, това е, без вторична обработка.
Svezar - специалист
А аз съм купувал в чували "калибровани" ама само според надписите на чувала,а вътре от пепел до буци по 2кг,та затова питам къде точно го продават тези идеално пресятите че да знам ако пак мина на въглища !
6osi6 - майстор
Radoslaw написа:
За съжаление нямаш нужната информация или направо не си в час.
Вече ,ако не знаеш хубавите(разбирай вносните)въглища "(разбирай вносните)" се пресяват на фракции.
Радославе, чакаме отговора. От къде се купуват въглища пресети на дребни фракции?

Само една фирма продава въглищни пелети, получени след надробяване на български въглища! не след пресяване.
mir4oto - специалист
Аз ще ви кажа къде се продават истински пресяти и калибрирани въглища - НИКЪДЕ.
Няма такова животно у нас, само се говори за него.
Радо, говори с поляците, към горелката да добавят и дробилка, между бункера и шнека.
Radoslaw написа:
filmatoplo написа:
Ако се смята мощността получена от 1кг гориво излиза двойно .
Кое излиза двойно ,че нещо не разбрах.Двойно на въглища или двойно на пелети.
Хубавите въглища нямат алтернатива в ценово отношение.С малко по ниски цени от хубавите пелети дават около 40% по висока калоричност.Съвременните котли на твърдо гориво по нищо не отстъпват на пелетните,като автоматизация и КПД.Пълненето на бункерите и почистването на пепелта е също съизмеримо с това на пелетите.Оставям настрана възможноста на тези котли да горят практически всичко.Костилки ,чипс,стърготини,орехови черупки и Разбира се и Пелети.
Зравей , ''колега'',
И аз ни съм по темата , ма ни са сдържам вечи.
Вече във втора тема,която чета, се намесваш леко конкретно,целенасочено някак.То може и повече да са. Тъкмо са засиля да чета.......
Та ,земи си напиши едно собствено заглавие на собствена тема,току виж нещо ползотворно се родило. Така ,сякаш,нещо не е наред.
Saluti e baci!
stoyanstoyan - специалист
Моята къща е около 200 кв. с 10 см. изолация.При мен разходът е около 45 кг на ден за 24 часа нонстоп работа при минус 10гр. вънка. С този разход не мога да достигна темп. от 24 гр. в къщата, но все пак тя е новопостроена.
Не вярвам ако отопляваш цялата къща да имаш по малък разход при минус 10 гр. при 24 часа работа във всички ст
аи. Пелетите са ми от пирин разлог а2 клас.

Тема "Полуконретно въпросче за отопление с пелети :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: