Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Никси, не се ядосвай, но първо чети и се учи от специализираните форуми, и тогава давай поръчката на майстори, като е хубаво да си им на главата, щото инак виждаш кво са сътворили. Като с колите, всъщност :)
Аз мисля, че най-добре ще е да си направиш изолация на терасите, както и изолация на пода на втория етаж. Изолация на покрива задължително с вата 10+10 см, макар аз да съм с 5+5 см, и да съм доволен, при еднакъв климат.
И разбира се, за настройките на котела, надявам се Лазар и другите знаещи тайните на пелетните горелки, да споделят :)
naskov - майстор
°niksi° написа:
Аз мога да твърдя че съм професионалист в областта в която се занимавам, но явно в строителството ако има такива хора са малко или аз не мога да попадна на такъв.
Майсторите строители са малко далече от топлотехниката. Не си имал късмета да влезнеш по-рано в този форум и само щеше да казваш на майстора какво искаш, а той да го прави :)
°niksi° - помощник
Ей сега сътворих една изолация на пода на горния етаж над детските стаи.
Наредих 8 см сив стиропор и ги послах с 5 см вата.
Да видим щеима ли ефект.
Играх си да смятам и по груби сметки излиза че в това положение в момента за едната стая трябват 2.74 кв, а за другата 2.4
Не знам гак ги дават глидерите, но ако е на 70 градуса 180 вата са си малко. А ако ги дават мощностите на 90 тогава са много малко.
В едната мисля да добавя 3 глидера по 600, а в другата тъй като няма място да сменя радиатора с 800 по 14 глидера.
Яд мее за разхода но по ме е яд че е студено. ;)

Каква е реалната температура на водата - на дисплея на горелката е 70, а на термометър с термосонда залепена на изходящата тръба 62. Може ли грейкото да лъже или на тръбата не може да измери добре другия термометър /залвпил съм го под изолацията на замия фланец или там както се казва.
А тази темп на горелката ли е по-високата дето се показва /около 140-170 градуса и къде се мери точно.

Иначе това е в момента на горелката.
Suspend Mode
Retort

Cleaning Setup
Fan 20 sec
Cleaner 1 sec

Starting Setup
Retries 3
f.Load 80 sec

Ign. Setup
Heater 0 sec
Fan 46% 6 min
42% 6 min

Unfolding Setup
Time1 180 sec
Time2 140 sec
Power 2

Burning Power
P3 dT> 10°
P2 dT> 5°
P1 dT> 0°

Setup P3
Load 5.7 sec
Cucle 45 sec
Fan 50%

Setup P2
Load 5.3 sec
Cucle 45 sec
Fan 47%

Setup P1
Load 5.2 sec
Cucle 45 sec
Fan 44%

Suspend
Fan 0%

Suspend Time
Max 50 min

Auto Clean Setup
Start 00:00
Clean Count 0

Hardware Setup
X Suplier
0 Cleaner Motor
X Tstat NO

Supplier Mode
v Variable
Fixed

Supplier
Duty 140%

Addons Actication
Помпа за парно
Помпа за бойлер
Термостат няма

IR Level Setup
flame > 90/10s
no flame < 10/90s

Set Temp Range
Min 50°
Max 75°
LazarGanev - "Велик майстор"
°niksi° написа:
Suspend Mode
Retort

Cleaning Setup
Fan 20 sec
Cleaner 1 sec

Starting Setup
Retries 3
f.Load 80 sec

Ign. Setup
Heater 0 sec
Fan 46% 6 min
42% 6 min

Unfolding Setup
Time1 180 sec
Time2 140 sec
Power 2

Burning Power
P3 dT> 10°
P2 dT> 5°
P1 dT> 0°

Setup P3
Load 5.7 sec Направи го поне 8 и пробвай - изчакай няколко цикъла за да видиш как се държи. Целта е жарта от пелетите да се изтегли максимално напред в горивната камера. Постепенно увеличаваш това време (това е времето на подаване на подаване на пелети при максимална мощност), дори нека да започнат да падат неизгорели въгленчета при избутване от малкия шнек. Тогава намаляваш малко времето за да не падат и това е цялата настройка на тази горелка. Препоръчам ти другите параметри Cуcle и Fan да ги оставиш на заводски настройки, ако си с дървесни пелети. Времато на подаване на втора мощност Load Р2 го правиш Р2=1/2 Load Р3, а Р1=1/2 Load Р2
Cucle 45 sec
Fan 50% - направи го 46%, както са заводските настройки

Setup P2
Load 5.3 sec Р2=1/2 Load Р3
Cucle 45 sec
Fan 47% 43% по заводски настройки

Setup P1
Load 5.2 sec Р1=1/2 Load Р2
Cucle 45 sec
Fan 44% 40% по заводски настройки

Suspend
Fan 0%

Suspend Time
Max 50 min

Auto Clean Setup
Start 00:00
Clean Count 0

Hardware Setup
X Suplier
0 Cleaner Motor
X Tstat NO

Supplier Mode
v Variable
Fixed

Supplier
Duty 140%

Addons Actication
Помпа за парно
Помпа за бойлер
Термостат няма

IR Level Setup
flame > 90/10s
no flame < 10/90s

Set Temp Range
Min 50° 60°
Max 75° 80°
Горелката Грейко се настройва много лесно. Тя си има много добри заводски настройки, които отговарят при около 60° наклон на шнека и дървесни пелети. Все пак се проверяват и ако е нужно се коригират. Може да има нужда да се коригира времето на първоначално зареждане, като точността не е фатална. Най-важно е да се настрои подаването на пелети при максимална мощност така, че да не падат горящи пелети извън горелката - да стигат до ръба на горелката. После подаването на другите две мощности се прави 1/2 и 1/4 от Р3 за да се ползва целия диапазон от мощност за модулация
ico_3 - специалист
г-н Ганев правилно ли съм разбрал ако P3-8 то P2 трябва да е 4 а P1 да е 2 така ли? :-D По въпроса с изолацията и аз съжалявам че се доверих на майсторите ама вече е късно мойте тераси също не са изолирани но напролет смятам да поправя тази грешка.
geniya - специалист
°niksi° написа:
Играх си да смятам и по груби сметки излиза че в това положение в момента за едната стая трябват 2.74 кв, а за другата 2.4
Не знам гак ги дават глидерите, но ако е на 70 градуса 180 вата са си малко. А ако ги дават мощностите на 90 тогава са много малко.
В едната мисля да добавя 3 глидера по 600, а в другата тъй като няма място да сменя радиатора с 800 по 14 глидера.
Яд мее за разхода но по ме е яд че е студено. ;)

Каква е реалната температура на водата - на дисплея на горелката е 70, а на термометър с термосонда залепена на изходящата тръба 62. Може ли грейкото да лъже или на тръбата не може да измери добре другия термометър /залвпил съм го под изолацията на замия фланец или там както се казва.
А тази темп на горелката ли е по-високата дето се показва /около 140-170 градуса и къде се мери точно.
Никси, на глидерите това им е хубаво че са красиви, откъм отопление са почти пълен боклук, защото масовите които се слагат са китайски, поради по-ниската цена от качествените италиански например."Майсторите" тези които трябва да ги :axe: , им вземат данните за 90оС на водата и оттам идват грубите грешки при оразмеряването, особено при отопление с пелети. После като дойде зимата и се виждат грубите грешки от спестяване на брой глидери и почва едно зъзнене.Лично мое мнение е, че панелните радиатори са най-добри, по това че хем цената им не е висока, хем повече топлят с по-малка заемана площ, хем каталожните им данни са по-верни.Относно температурата на дисплея на горелката изобщо не е точно, уж ГРЕЙКО ползват хубави датчици Pt1000, но явно софтуера бърка, на моята показва по-малко от реалната Т в котела. Това не е проблем тъй като има реален термометър на котела, нали?
LazarGanev - "Велик майстор"
ico_3 написа:
г-н Ганев правилно ли съм разбрал ако P3-8 то P2 трябва да е 4 а P1 да е 2 така ли?
Да, точно така, макар че заводските настройки са 8.5/5/3. За да се получи обявената модулация 5-20, трябва подаването при Р1 да 1/4 от Р3
n.ganev - майстор
Никси, пишеш че датчика е залепен на тръбата :? Защо не е поставен в гилзата за целта намираща се под изходящата вода от котела? Пак ще има някаква разлика но все пак там е мястото.
°niksi° - помощник
Ммдааа, след като каза колегата видях, че има място за термометърпод изходящата тръба.

Вярно че днес е по-топло, но след като вчера наредих малко изолация днес в 2-те стаи е 21 градуса и температурите на таваните са около 21, а темп на плочата над стаите /мерено под изолацията е 11 градуса, а над изолацията е 1.8-2

Отивам да гася и да чистя котел и горелка.
Сега остава да се разбере кой е най-добрият вариант за подръжка на темп., а по-точно:
1. Висока темп на входа на радиаторите и модулация.
2. По-ниска темп на входа на радиаторите /съответно ще добавим малко глидери/ и модулация.
3. Някаква температура и гасене на котела през определено време.
°niksi° - помощник
Svezar написа:
Над 20 градуса разлика на връщащата вода = огромни топлозагуби :idea:
Сега открих че3 съм сложил термометъра на лошо място /бях го пънал между тръбата и изолацията, но явно самата тръба изолира също/ . След пронямата на мястото /залепих го на метална част малко преди помпата/ се оказа следното: при 60 градуса от котела, 51-52 обратна.
Изчистих стени, въздуховоди, горелка и т.н. Настроих я по препоръките на Лазар и утре ще видим какво се е получило.

Тема "Съвети и препоръки за инсталация с Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: