• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zmiori - специалист
klintan написа:
zmiori написа:
Ако си в къща става с метанова батерия. Ама в апартамент няма как да стане.

Само да ви кажа че цената на газта от метановата батерия няма нищо общо с цената от газопрреносната мрежа.Ако от газопреносната мрежа цената е 1,00 лев кубически метър ,то от метановата батерия цената гони 1,60 на кубически метър и става доста скъпо.
И си прав и не си.
Ако зареждаш от метан станция след лицензиант да.
Ако зареждаш от директен клиент на Булгаргаз не. /има доста такива/
Имам приятел в Разград който кара на бутилкова батерия която зарежда в Шумен а по границата на имота му минава газопровода на лицензианта в града.
nikolson - майстор
Булгаргаз доставя природен газ/метан, а домашните двайсетлитрови бутилки са за пропан-бутан, който е продукт от нефт и се доставя от Лукойл/петролни рафинерии. Има една фирма Мессер, която работи на площадката на Химко Враца и монтира и зарежда голямообемни бутилки пропан-бутан, най-често на площадки за изкупуване на скраб. Обаче цени на газа не знам.
П.П. Сега се сещам и за т.нар. газово лъчисто отопление. Свързваха се някакви бутилки.
klintan - специалист
zmiori написа:
klintan написа:
zmiori написа:
Ако си в къща става с метанова батерия. Ама в апартамент няма как да стане.

Само да ви кажа че цената на газта от метановата батерия няма нищо общо с цената от газопрреносната мрежа.Ако от газопреносната мрежа цената е 1,00 лев кубически метър ,то от метановата батерия цената гони 1,60 на кубически метър и става доста скъпо.
И си прав и не си.
Ако зареждаш от метан станция след лицензиант да.
Ако зареждаш от директен клиент на Булгаргаз не. /има доста такива/
Имам приятел в Разград който кара на бутилкова батерия която зарежда в Шумен а по границата на имота му минава газопровода на лицензианта в града.
Може ли да ми дадеш малко повече инфо за това зареждане в Шумен как се става директен клиент на Булгаргаз и примерно къде около Карнобат може да се зареди и батерията собственост на приятеля ти ли е.
ESPACE - майстор
joro_vn написа:
И за какво ти е да купуваш котел, монтираш инсталация и да мъкнеш бутилки, като може да щракнеш копчето на духалките ?
Аха, викаш да щракне копчето на 9 духалки по 3,6kW. Башка другите консуматори. Да отива до енергодружеството и да заявява 50kW направо.
шоп - майстор
Без да се напрягам да мисля, 9!!! радиатора средно по 3.7КВ всеки в апартамент?!

Заданието е меко казано невероятно. Определено се придържам към мнението на Energyx, по-добре на ток, освен ако абоната иска да мъкне бУтилки с пропан-бутан и иска в апартамента да има влага и конденз.

Успехи на новият колега vndd, аз бих го посъветвал да се отоплява с климатици или термопомпа въздух вода.
шоп написа:
Без да се напрягам да мисля, 9!!! радиатора средно по 3.7КВ всеки в апартамент?!

Заданието е меко казано невероятно. Определено се придържам към мнението на Energyx, по-добре на ток, освен ако абоната иска да мъкне бУтилки с пропан-бутан и иска в апартамента да има влага и конденз.

Успехи на новият колега vndd, аз бих го посъветвал да се отоплява с климатици или термопомпа въздух вода.

ами не знам, така сметнато 2 бутилки на денонощие е мега скъпо това са 40лв. на ден или 1200лв. на месец в Севлиево плащат по 400 на студен месец точно както е в момента много големи отклонения се получават а там са все двуетажни еднофамилни къщи основно.
по добре котелче бош и ще се рине пепел кво да праиш :sad:
шоп написа:

бутилките спокоино могат да си седят в гаража колега и по тръбичката до боилерчето право удома, като вдигнат тока още два пъти , и климатици и духалки в музея пич.
това пък духалката е.... само ток и нищо насреща ,а климатика като стане както сега -21 сутринта беше незнам защо не го съобщиха явно да не настъпе паника ,аз ще му духам че белким тръгне :lol:
Chefo77 - майстор
Приятел твърди, че отоплява цяла къща (150-160 м2) + бойлер с пелети и 1 или 2 фотоволтаичен(ни) панел(а), като сметката за ток и пелети заедно е около 150 лева. Не зная колко е вярно (аз лично имам съмнения), но 400 лева на месец са си цифра! За 1200 пък изобщо не говорим!!!
Ако мислиш, че тока ще се вдигне, а останалите горива ще стоят на днешните цени, много, ама МНОГО се лъжеш. :)
Chefo77 написа:
Приятел твърди, че отоплява цяла къща (150-160 м2) + бойлер с пелети и 1 или 2 фотоволтаичен(ни) панел(а), като сметката за ток и пелети заедно е около 150 лева. Не зная колко е вярно (аз лично имам съмнения), но 400 лева на месец са си цифра! За 1200 пък изобщо не говорим!!!
Ако мислиш, че тока ще се вдигне, а останалите горива ще стоят на днешните цени, много, ама МНОГО се лъжеш. :)

ами не те лъжи колега приятелат ти аз съм с прост стоманен котел без да се гаси(задушава) и само разпалва и горя по 10 куб. дърва ИЛИ 2 т. въглища ИЛИ 5 куб. дърва и тон въглища като последното е наи- добрата комбинация понеже дървата допринасят за пълното изгаряне на въглищата иначе винаги остават големи въглени които иначе ги няма
5 куб. дърва са 250лв. и тон въглища 370лв =570лв. на сезон в габрово сезона почва октомври и свършва април като октомври и април са лабави през вечер паля тоя октомври не е е така ,но......
идеята е както съм писал по горе нон стоп утопляне на помещението и без цепене мъкнене ,2 чистенета на кумин намъкване на дърва рязане на пъне щото за 50 лв. куб. са двуметровки и прочие.. :rolleyes:
  • 1
  • 2

Тема "възможно ли е газ котел на бутилки???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: