Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
Въййййй ,стана тя .

Трифонов, какъв ти е проблемът? Схемата която съм приложил е от сайта на Атмос без да е редактирана. Който не иска бойлер, не го слага. Това не променя нищо друго. Можело без това, можело без онова. После олеле, не работи както трябва. То и без парно може. С куп съчки между два камъка.
Първото ми парно нямаше нищо около котела. И циркулационна помпа нямаше! Термометър и манометър за сведение, щото системата беше отворена. То беше една радост! Сигурно тъй са се радвали диваците, когато са слезли от дърветата и са си направили наколни жилища. Но не са подозирали колко е хубаво да имаш баня с топла вода. Всяко нещо, което хората които това им е работата препоръчват да се сложи, може и без него. Има три последици: или се увеличава разходът, или висиш постоянно в котелното, или котелът изгнива за нула време, или и трите. Не ми пукаше дали 15 или 16 кубика дърва ще изгоря, защото си ги добивах сам в собствената си гора и ми бяха почти без пари. Пелетите обаче трудно се намират за под 300 лева тонът. Всеки сам да си прави сметката как ще си харчи парите. Дали за вентил със задвижка или за тон пелети. Водата няма никога да си каже:"Човекът е добър, но не му стигат парите, дай да вървя, все едно че има трипътен вентил." НИКОГА не съм искал да обиждам колега от форума!
Поздрави и весели празници!
Последна промяна от Christo на съб фев 28, 2015 9:31 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
6оси6 благодарско,нямаше да го обясня както твоята картинка, сега остава реализация. регулиране по крива с вентил е много полезно, в момента температурата на водата в радиаторите ми е 30 градуса.
[quote="Christo"][/quote]
Нямам проблем , нито ти , в случая .
Светльо си е поставил задача , която трябва да реши . Не е дал пълна информация за жилището , затова си мисля ,че за апартамент , без изолация и дограма , ще му трябват десетина киловата в най студените дни. При къща , 15 да речем. Пролет , есен 4- 5 киловата . Ако е с изолация и дограма ,доста надолу . Според мен е за пелетна камина или чисто пелетен котел с малка мощност ,но скъп . Иначе , правилно се е ориентирал към четирипътен вентил . Така , обаче , е необходима задвижка и контролер . скъпо .
Та ,какво и е на първата схема , дори и с помпата на топлата вода? Това беше и питането .
Нека да сподели към какви компоненти - котел , горелка...... се е насочил!
svetliotonchev - напреднал
Аз по принцип съм се спляр на GreenEcoTherm PELLETHERM V4.0 Long Time с горелка GP sc(self clean) самопичстваща V - пета генерация мощността на котела е около 15кW а на горелката около 18kW за мощност на радиаторите съм избрал панелни радиатори с мощност при Δt 60 общо 17кW, жилещето има външна и вътрешна изолация на стените и вътрешна на тавана и паркет и ламинат, първи етаж краен с алуминиева дограма.
Нарочно не исках да споделям информация за мощностите, защото в повечето теми, които четох до сега всички започват да преизчисляват мощностите и темата се разводнява(удължава) искам тема да бъде полезна за начинаещите потребители, тъй като в много от темите схемите, който се показват са за спецификата на съответното жилище.
Извинявам се за отклонението.
Минусът на първата схема само позиционирането на помпата ли е, ако я сложа между трипътния вентил и котела по-функционална ли ще? или пак трябва втора помпа и/или буфер
Последна промяна от svetliotonchev на пон мар 02, 2015 8:01 pm, променено общо 1 път.
Christo - майстор
Малката помпа и вентила с нея уреждат въпроса в котела да не влиза много студена вода. Взема се част от топлата от изхода и се смесва в идващата от системата студена. Различните производители пишат различни най-ниски допустими температури на входа на котела от 45 та до 72 градуса. Ако котелът работи под допустимата температура, вътре стават едни катрани, нямат изчистване. Ако почне да тече вътре една чернилка, голяма гнилост и зараза е! Разкапва ламарината за отрицателно време. Имам един познат с Атмос, свързан без нищо около него, проби се след три години работа. Не случайно много фирми не зачитат гаранцията, ако котелът не е вързан съгласно каноните. В началния момент, когато котелът е напълно студен, никоя помпа не трябва да работи, за да се стопли котелът възможно най-бързо. След като тръгне голямата помпа, една малка част от горещата вода тръгва към системата, защото по-голямата част се връща през малкия кръг, за да поддържа температурата в котела. Постепенно делът на топлата вода, който отива към парното се увеличава, защото от там започва да пристига не съвсем студена вода и е необходим по-малко гореща вода за достопляне на връщащата се вода. Голямата циркулационна помпа нормално е след смесителния вентил. Там и температурата е по-ниска.
Общо взето схемата трябва да е като на Атмос-а, без бойлер и помпата на горещата вода преди колектора на радиаторите, според мен помпата, която е на топлата вода трябва да е по-мощна при мен тъй като котелът ще е в мазата, а всички радиатори(5бр при мен) на първия етаж в апартамента имам само още едно питане към Christo на схемата на Атмос-а, която си постнал номер 8 какво е тройник или пак трипътен термостатичен вентил
filmatoplo - майстор
номер 8 е трипътен смесителен вентил ,най добре да е снабден и със задвижка.
filmatoplo: това ли трябва да се получи според теб, но каква му е ролята на този мотор вентил след като имаме на връщащата вода сложен трипътен термостатичен вентил против конденза в котела

Прикачен файл

kotelvr11-3-way-plus-3-way-motor-valve.jpg
kalin72 - майстор
Да ти пуска колкото топло искаш в жилището.
Като имам термоглави на радиаторите и стаен термостат свързан към пелетната горелка не е ли същото, ще ми изключва по температура в стаята. Не е ли това по-комфортния начин на регулиране със стаен термостат отколкото с мотор вентил, който да регулира по температура на водата в системата

Тема "Схема на локално парно с котел на пелети коя е по-удачна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: