Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
Здравей, adrian_r_petrov

Няма как да се каже, дали си подбрал правилно радиаторите, преди да се знае каква мощност е необходима, да се поддържа исканата от теб температура.
Мощностите на радиаторите, които си дал са при делта Т 60°С. Мислил ли си колко ще е делта Т при теб?!? Когато делта Т намалее, ще намалеят и мощностите на радиаторите. Тогава, предполагам, нещата ще си дойдат по местата. Докато не се знаят топлозагубите на къщата, само можем да гадаем, дали е добре.
Не ми отговори за мощността на горелката! Грубо, ако от един килограм пелети успееш да получиш 4kW, 48kW горелка означава, че ще гориш по 12кг. пелети на час или 288кг на денонощие. Така ли си го представяш разхода?! Не мисли, че голямата горелка би могла да гори и много и малко!

Поздрави!
jorkataG - специалист
Преоразмерил си радиаторите, ако нямаш изолация е разбираемо но по тоя начин ще трябва да "душиш" котела което не е рентабилно. смятай си по 210 W на кв.м. и ако не си ги сложил не товари системата с тези мощности. Изложението също е фактор, прозорците а и дебелината на стените.
nikolovvd - майстор
В една друга тема бях писал какво се получи при мен с течение на времето докато правех топлоизолацията на къщата. На кратко - инсталацията бе изчислена много добре, но след като завърших изолацията, стана така че трябваше да държа котела на 45 градуса, защото не се живееше от жега.
За да може да се спи сложих термо вентили в помещенията, където се спеше.
Разхода на гориво падна от 5.5 тона на 3.5.
vaseto89 - специалист
Здравейте колеги :) Аз също съм в момента на тема парно и да не запълвам форума с нови и повтарящи се теми ще попитам тук. Разгледах мощностите, които колегата е залочил по-горе и се чидя дали не съм заложил много малко при полжение, че близките години ще съм без изолация и съм с добра двойна дървена дограма. Това което аз съм заложил е по 80W на кубичен метър?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не, изобщо не е малко
adrian_r_petrov - специалист
Здравейте отново на всички и благодаря за отговорите.
До колкото ви разбирам така нарисувана схемата няма да заработи ?
Ако някой може да ми помогне да ми нарисува схема, ще съм много радостен.
Мощностите на радиаторите съм ги смятал квадратурата на стаята по 210 вата, като съм избирал по близкият по мощност радиатор, съответно по големият.
Не искам да слагам хоризонтални тръби на всеки етаж поради факта, че не ми се дупчи на ново, в къщата се живее и не искам да става чак такова мазало.
Искам да прокарам тръбите през дупките на старата инсталация която махам, дори да трябва да ги разширя за да сложа две.
Относно котела всички майстори ми казват смяташ всички мощности на радиатори, лири и бойлер + резерва и получаваш мощността на котела, за това искам да сложа толкова мощен котел.
Не ме разбирайте погрешно аз не съм от разбирачите, даже обратното, но имам голямо желание сам да си направя парното, за това искам съвети от хора като вас които разбират.
Извинявам се ако не съм ви разбрал, но ще повторя пак въпроса си за тръбите какво фи да ползвам при тка направената схема от точка до точка?
:)
n.ganev - майстор
vaseto89 написа:
Това което аз съм заложил е по 80W на кубичен метър?
LazarGanev написа:
Не, изобщо не е малко
При наличие на изолация залагам 70 и се получава добре. Но като пиша изолация става въпрос и за тавана.
jorkataG - специалист
Изолация имащ ли?
Аз лично съм ги смятал по 180В на кв м ама стената външната ми е дебела 60 см с мазилката.
За 12 кв м съм слошил радиатор панелен 2200 - 2300В а са ми необходими 2162В
Здравейте,

Искам и аз да помоля за мнение и малко помощ относно следните конфигурации за отопление на пелети, като ситуацията в момента е следната:

Два етажа от къща, обща квадратура за отопление около 110 м.2, бойлер със серпентина 100л. (още във вариант на обмисляне за литрите).
Къщата в момента няма външна изолация, но предстои да се направи, южно изложение, PVC дограма. Комина е около 10м., ф-180мм.
Първият етаж на къщата е приземен и предстои изграждане на инсталация с радиатори, а вторият етаж е с изградена подова инсталация, с всичките салтанати (контролери на t във всяка стая, колекторна група с ел. задвижки, помпа)

Котел Бош Солид 2000 мощност 13.7 - 34 kw + горелка Ламборджини AZ 3.4 P (13.7 - 34.1 kw) - това ми предложиха от фирма за изграждане на инсталации.
От това, което чета във форума обаче, мисля че по-подходящата конфигурация според квадратурата би била следната: - същия котел но с мощност 13.7 - 27 kw + горелка Грейко RB20
Струва ми се, че Ламборджини-то е твърде голяма, и като цяло - горелка над 25kw. май идва твърде голяма.
Ако се насоча към Грейко-то, кой в София може да монтира системата, и съответно да я настрои?

Благодаря предварително за помощта!
LazarGanev - "Велик майстор"
Не си четеш личните съобщения и пишеш едно и също нещо в различни теми :cool:

Тема "Изграждане на локално парно в къща ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: