• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
Уж толкова умни хора и след толкова писаници по форума пак не могат да се сетят че липсата на възможност за идеалната ориентация в посока ЮГ най лесно и безболезнено и евтино се компенсира с увеличаване на площта. А в някои случай дори може да има и умишлено изместване за да търсим максимален добив примерно сутринта или следобед според прогнозната консумация.
Същото е и с вертикалния ъгъл някой да е казал че точно лятото трябва да дирим максимален добив а зимата да си имаме панелите само за украшение. Това че имате на покрива конструкция която прилича на ракетна установка едва ли е голямо предимство че да се хвалите с нея. Естетиката понякога а и здравината на първо място от към ветрови натоварвания е с много по голям приоритет спрямо добива.
Това че въпросната система има възможност за настройка е само един плюс. Все пак е началото на нещо което никой не е правил.
Да не говорим е на много от пишещите не им стиска дори да се бръкнат в джоба и да пробват нещо подобно. Та малко по по-лека с бързите оценки относно ефективността.
шоп - майстор
lov, улови мисълтта ми. Искам да сравня с конвенционалният.

този колектор е идеален за балкон!!! дължината му може да е 1.4, 1.5, 1.8м с ед. колектор или 2.8, 3.0 или 3.6 м както при мен. Височината ...колкото желаем или ни позволява парапета.
lov - майстор
Мисля че дори и тука във форума имаше качвани снимки на панели монтирани вертикално направо на фасадата. Та дори не е задължително да е на парапета на терасата. А като са вертикални и ако трябват 2 панела са същия обем просто се добавя още един по най грубата бабешка сметка и всичко си е пак на мястото. То хубаво на парапета ама си пречат а ако има свободна фасада още по добре.
На мен единствено ми е интересно сравнени с един турски панел със същата активна площ колко ще им е разликата в добива.
ivanovbg - майстор
Този панел 3.60х0.90 се равнява на 2 турски по площ, но едва ли ще е ефективен колкото тях. Да не говорим и за хидравличното съпротивление.
Панел с вертикални 22 тръби е 1,5 пъти по ефективен от два турски.

Всъщност Шопе нали имаш такъв с вертикални тръби от другата ти тема за въздушното. Само сложи последователно тръба и сравни дебита и температурите на двата вида монтаж на тръбите и еднаква ориентация. Сам ще се увериш в голямата разлика когато слънцето не е перпендикулярно на колекторите.
:partyman:
шоп - майстор
Точно така Иванов, имам 20 тръбен вертикален. Но базата за сравнение няма да е точна, а само приблизителна.
Този е 22 тръби изцяло проточен, другият е 20 тръби с колектор с U тръби.

Съответно дебитите и температурите са различни, но за 4-5 дни експлоатация и сравнения работят еднакво.
При хоризонталният имаме почти наполовина по-малък дебит ( заради 80 те метра гофре), но пък връщащата вода е с 7-8 до 10 градуса по топла от входящата. Помпата работи устойчиво, без рестарти и с хубави интервали ( при делта Т 5-7 градуса не спира дори)

Обратното при 20 тръбният вертикален дебита е все едно си пуснал чешмата но разликата вход-изход е 3-4 градуса. Помпата работи по 2-3 мин и 2-3 мин почива. Нямам топломер (засега) и следя и записвам точно само температурите.

Според мен системите са равностойни ( отчитам 10% повече тръби на хоризонталният) Нека минат 4 сезона и ще имам точни впечатления.
LazarGanev - "Велик майстор"
Май ще се окаже, че готовата помпена група с вграден дебитомер за регулиране на дебита не е толкова безсмислено нещо, както и соларния контролер от 100-120лв с модулация на оборотите на помпата е за предпочитане пред този от 36лв тип "Млад конструктор" :cool: ? И образованието трябва да се промени явно - един възприема с четене, на друг му трябват експерименти и наблюдения - "око да види, ръка да пипне" :wink:
ivanovbg - майстор
Дебита можеш да го уеднаквиш с подходящо дроселиране. Така ще имаш вече точна база за сравнение. На помпата няма да и стане нищо.

Нормално е да е равностоен добива когато слънцето е перпендикулярно на колектора,но аз говоря когато слънчевите лъчи падат под ъгъл. Сутрин и след обяд. Тогава разликата ще е драстична. Хоризонталните тръби ще отразяват почти цялото слънце като плоския колектор. Трябва да се сравнява добива за деня.Така се мери ефективност. Ето и нагледна рисунка на лъчите и тръбите.
:partyman:

Прикачен файл

untitled1.JPG
untitled1.JPG (12.51 KиБ) Видяна 3211 пъти

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (18 KиБ) Видяна 3211 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
А, не, Иванов, не намесвай в сравненията плоския колектор - там стъклото не е гладко като огледало, а е със специална структура, така че попадналите лъчи да не се отразяват, а да се пречупват и да влизат вътре. Само евтините алуминки са с гладко и прозрачно стъкло. И тези пури много нарядко си ги начертал - реално са по-близо една до друга и се засенчват частично сутрин и вечер :wink:
ivanovbg - майстор
Е не говоря много сутрин. При 45 градуса примерно.
Аз съм с алуминки и не е гладко стъклото а грапаво. А тръбите са гладки.
Evgeniy - майстор
Отражението от стъклото си е оражение, независимо от това, дали стъклото е поставено вертикално или хоризонтално. Дори и вертикална да е тръбата има само една тънка линия перпендикулярна на слънцето. Цялата останала повърхност е под някакъв ъгъл.

Тък по-важна е проектираната площ, която всъщност определя площта на падащата светлина (енергия) и именно тя е драстично различна сутрин и следобяд. При 60* спрямо панела усвоената площ е 50% от реалната площ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Бюджетна соларна система с вакумни тръби за 2-3 дни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: