• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
но кой модел турски?
определено не е 2.7м2 езинч, защото той е с впръскана полиуретанова пяна за изолация, а и на размери не съвпада
lz2skt - специалист
Какво значи калпав...може да има някой друг кусур,но ще ги излекуваш...пък и без пари..щом най -обикновен радиатор в кутия върши прилична работа......какво може да кажем за подобен ....
kuuuuuul - майстор
Преди години гледах едни македонски които бяха подобни :?
lov - майстор
Те и моите езинч не са с пяна. Най обикновенна каширана с алуминиево фолио вата са. Даже на места се вижда през джама. От първите са така че после може да са сменили технологията. Та това не е критерий.
шоп - майстор
lov, прав си може да е сменена технологията. Ако са стар модел.
Може дори и размерите да са променени.
fox_vt - майстор
Че какво не им харесвате на турските :-D качеството на най обикновенните алуминиеви е перфектно.За 3 години е като нов и при положение че се върти по цял ден насам натам.На приятел шуменския му замина уплътнението на джама влезе вода рамката се разду и лятото вътре поникна трева :lol: Е игра силикона ама да та е*а и в боклука :) На комшията селективния май пак български половината вътре в конденз-изберете българското :lol:
filmatoplo - майстор
Турските алуминиеви -Си заслужават парите , много са издръжливи , имам над 18 годишни монтирани -още работят .имах една партида на 8 мата година се пообели мат боята на абсорбера малко , но си работят .
шоп - майстор
Така... след като хубаво си постояха почти половин година колекторите в работилницата ми, преди 2 дни реших да монтирам два и да ги вържа към инсталацията ми за БГВ и отопление за да видя какви добиви имат плоските колектори с медни селективни абсорбери и призматични стъкла.

За един ден метнах 2 бр на покрива и ги свързах. За съжаление ми всърши самозалепващата ал.лента и не можах да довърша топлоизолацията на тръбите. Живот и здраве утре ще купя една ролка и ще довърша започнатото.

Ще проведа наблюдения и тестове и ще докладвам:-). Ако съм доволен от добива, ще метна и другите 10 бр колектори на покрива. Ако не ще си продължавам с вакумните тръби.

Прикачен файл

SAM_8678.JPG
filmatoplo - майстор
По спомен турските имаха размер 1,86 на 95 санта ,кутията бе висока около 10 см.връзките бяха 3/4 вътрешна резба .
lov - майстор
Абонирам се за темата.
Чакам с интерес крайния резултат щото аз вече съм го виждал. :)
Но само да не приключи за половин сезон защото данните няма да са реални.
  • 1
  • 2

Тема "Каква е марката и модела на този слънчев колектор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: