• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
YordanTsvetkov - напреднал
Това вече се казва красива изработка. Тези чугунени плочи с държачите така и не можах да ги намеря.
Фитилчо - майстор
Благодаря за снимките и поясненията.
Възникват следните въпроси.

Тези плочи чугунени ли са?
Откъде са купени?
Долу, над долната скара(в пространството под първите плочи,които се виждат на снимката) има ли други прегради.Имам чувството, че долу най добре ще усвоява, защото скарата долу е доста оребрена.

Ганев какво топли това нещо и колко глидера назад има самото котле?
n.ganev - майстор
Това нещо е 5глидера /30кВ / в комбинация с RB30. Ще топли 3 етажа по 70кв.м. плюс някое бойлерче. Плочите са от чугун и се продават в повечето магазини в които продават този вид котли.
filmatoplo - майстор
=D> Браво Ганев , нагледно показано , че иначе е трудно за обяснение :wink: .Видя ли сега какво направи -вдигна цената на тези котли .
Фитилчо - майстор
Ще топля точно същото пространство + допълнително ще добавя още едни 55 квадрата в последствие на подово ама с изолация 30 см ... + едни 350 литра БГВ но и със вакумно тръбни колектори 4 кв метра.

Теоритично имам въпрос - колкото по голям е котела, толкова повече нагревна площ и по добро усвояване - това вярно ли е като логика?
В смисъл, понеже се чудя дали да добавя 2 или 3 елемента към котела, сега съм с 3 средни + първият и последният.
Кофтито е, че елемнтите са по 250 пари единия и ако сипя 1000 лева за елементи и прегради, то по добре май да си взема котел Грейко направо.

Каква е цената на горелката 30 към момента ако не е тайна, Ганев?
filmatoplo - майстор
Монтирал съм горелка 15 киловата и на 8 секционен котел Симе , много добре се държа , дори по добре от колкото 4 секционен , съдя по това че ми се падна случай на монтаж по едно и също време на двата , температурата на изходните газове при по малкия котел бяха по високи , много по бързо изстиваше котела -горелката се включваше по често , съответно и разхода бе по висок .
LazarGanev - "Велик майстор"
Монтирал съм горелки на различни Виадруси - 4, 5, 6 до 10 секции - най-добре се държи на 10 секции, КПД=92%, както на Грейко и Пелетерм. Колкото по-малко секции, толкова се влошават показателите. Моето мнение е, че вместо да даваш 1000лв за тунинг, по-добре е да продадеш котела за 1000лв и да доплатиш още толкова за котел на Грейко. Иначе RB30 си е 2173, както преди.
Фитилчо - майстор
Искрено се съмнявам да му взема 1000 пари на симето с 3 глидера... това първо.
Второ - ако остана със Симето винаги мога да се върна на друго гориво, ако на терикатите им скимне да направят пелетите 600 лева,което си е напълно възможно- преди няколко години бяха 200-250 , сега под 350 читави пелети няма...
Трето - КПД 90% ме задоволява напълно
И последно, но не на последно място, Грейкото не е ли стоманен котел, с определен живот- 8-10 години, докато чугунии си е друга бира ... :roll: Сега вярно, че има димогарни тръби, ама...
LazarGanev - "Велик майстор"
Фитилчо написа:
Искрено се съмнявам да му взема 1000 пари на симето с 3 глидера... това първо.
Е, поне 800 или си го запазваш за спомен, да го показваш на внуци и правнуци. Сега като пиша започна да ме е яд, че не запазих Москвича (майтап) :)
Второ - ако остана със Симето винаги мога да се върна на друго гориво, ако на терикатите им скимне да направят пелетите 600 лева,което си е напълно възможно- преди няколко години бяха 200-250 , сега под 350 читави пелети няма...
Откак се помня пелетите са на тия цени - първия ми клиент си ги купи по 400лв без транспорта, а втория по 380. Грейко имат комби модел, който гори дърва много добре, но да ти кажа никой не се е върнал назад :)
Трето - КПД 90% ме задоволява напълно
И мен ме задоволява, ама кой ти го гарантира с тоя 3-секционен котел? Ако дадеш 1000лв за доработки и накрая се окаже, че си на 80%? Не знам дали си чел по другите теми, но първия ми котел даваше КПД=63-65%. Експеримента ми струваше минимум 1 тон пелети от 400лв изгорени в повече за 2 месеца и половина :)
И последно, но не на последно място, Грейкото не е ли стоманен котел, с определен живот- 8-10 години, докато чугунии си е друга бира ... :roll: Сега вярно, че има димогарни тръби, ама...
Кой ги определя тези 8-10 години живот? Това е 5мм специална котелна стомана, а на пелети няма нагари, кондензи, серни окиси, както при въглищата, които да скапват котела. То и сега си има работещи Дакони на въглища на по 15 години, тъй че ти гарантирам минимум 20 години възможна експлоатация, ама до тогава колко нови неща ще излязат... :)
Честно казано аз не бих се заловил да цепя чугунен котел и да му добавям глидери, че и нови страници за да правя пелетен котел. Нито мой котел, нито на приятел, нито на клиент срещу заплащане. Може би защото времето ми е кът и го ценя, ама основно защото знам, че каквото и да правиш, резултата няма да е по-добър от специално разработения котел. Да не говорим, че чистенето от пепел на чугунения е много по трудно - много заврънтулки и хоризонтални части, където бързо се натрупва пепел. Според мен чугунения котел го очаква съдбата на чугунения радиатор (той също е вечен) :) . Вярно че са вечни, но на човек (де по-рано, де по късно) му писва от вечни мъки. Полека-лека в историята и в музеите :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Поставяне на пелетна горелка на чугунен котел Sime" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: