Това вече се казва красива изработка. Тези чугунени плочи с държачите така и не можах да ги намеря.

Фитилчо написа:Искрено се съмнявам да му взема 1000 пари на симето с 3 глидера... това първо.Честно казано аз не бих се заловил да цепя чугунен котел и да му добавям глидери, че и нови страници за да правя пелетен котел. Нито мой котел, нито на приятел, нито на клиент срещу заплащане. Може би защото времето ми е кът и го ценя, ама основно защото знам, че каквото и да правиш, резултата няма да е по-добър от специално разработения котел. Да не говорим, че чистенето от пепел на чугунения е много по трудно - много заврънтулки и хоризонтални части, където бързо се натрупва пепел. Според мен чугунения котел го очаква съдбата на чугунения радиатор (той също е вечен)
Е, поне 800 или си го запазваш за спомен, да го показваш на внуци и правнуци. Сега като пиша започна да ме е яд, че не запазих Москвича (майтап)![]()
Второ - ако остана със Симето винаги мога да се върна на друго гориво, ако на терикатите им скимне да направят пелетите 600 лева,което си е напълно възможно- преди няколко години бяха 200-250 , сега под 350 читави пелети няма...
Откак се помня пелетите са на тия цени - първия ми клиент си ги купи по 400лв без транспорта, а втория по 380. Грейко имат комби модел, който гори дърва много добре, но да ти кажа никой не се е върнал назад![]()
Трето - КПД 90% ме задоволява напълно
И мен ме задоволява, ама кой ти го гарантира с тоя 3-секционен котел? Ако дадеш 1000лв за доработки и накрая се окаже, че си на 80%? Не знам дали си чел по другите теми, но първия ми котел даваше КПД=63-65%. Експеримента ми струваше минимум 1 тон пелети от 400лв изгорени в повече за 2 месеца и половина![]()
И последно, но не на последно място, Грейкото не е ли стоманен котел, с определен живот- 8-10 години, докато чугунии си е друга бира ...Сега вярно, че има димогарни тръби, ама...
Кой ги определя тези 8-10 години живот? Това е 5мм специална котелна стомана, а на пелети няма нагари, кондензи, серни окиси, както при въглищата, които да скапват котела. То и сега си има работещи Дакони на въглища на по 15 години, тъй че ти гарантирам минимум 20 години възможна експлоатация, ама до тогава колко нови неща ще излязат...![]()
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: