Най - вълнуващия въпрос зимно време.
miroki - майстор
Моя не бе под налягане. И не съм мерил градуси. Но водата не пари, без стъкло около него.
Което не му пречеше да подпомага бойлер и пералня. Дори и 100% баня само с него.
Нека сподели друг с остъклен съд.
Колегата по-горе предположи.
ivanovbg - майстор
Градусите не зависят от налягането. Моя дворния не е под стъкло, а под найлон и под налягане. Затова е и на земята. Не става над 60 градуса в най големите жеги, хем отдолу има залепен фибран за изолация. Иначе съм му сложил оригиналния възвратен клапан и пароизпускател. Догодина като правя пак минипарника ще му сложа и ламаринен отражател за да вдигна КПД-то.
:partyman:
miroki - майстор
Е, то ако има изпускателен клапан, и градусите не пречат.
В този голям обем не вярвам да загрее, като панел.
Да не казвам, че в казармата се къпехме с една цистерна на слънце и си бе студена в нея водата. Просто бе много голяма да се загрее.
Да, при малкото налягане, може да се каже, че градусите не зависят от налягането, а налягането може да зависи от градусите. Вероятно питащия за това се притеснява и малко странно попита.
gogyto - специалист
И аз имам хоризонтален от две години под найлон върши идеална работа, в най големите жеги е достигал 55 градуса, няма нужда от никакви клапани и прочие.
ivanovbg - майстор
Клапан си тябва, но не за защита от прегряваме, а като спрат водата да не ти дръпне топлата. А и за резервна вода в този случай да я ползваш.
miroki - майстор
При затворена система.
lz2skt - специалист
Срещал съм и съвет бойлера да е заринат наполвина по дължина с черна мозайка и стъклено покритие ...мозайката акомулира топлина и бойлерът изстива по- бавно...но тези неща зависят и от външната температура...
шоп - майстор
Мозайката може да акумулира, но определено и увеличава площа на топлоотдаване-респективно топлозагубите са по-големи. Ако искаме акумулация, водата е най-добрият топлоакумулатор. Т.е най-удачно е да увеличим обема на водосъдържателят или да свържем няколко такива последователно или паралелно.

Системата може да се подобри с направа на кутия да кажем от шперплат, топлоизолирана и с отражателна повръхност.

Прикачен файл

bc_01697.jpg
bc_01697.jpg (27.5 KиБ) Видяна 1455 пъти
lz2skt - специалист
Виждал съм и вариант същата кутия с регулируем отразителен капак...
fox_vt - майстор
На моя бойлер бях му монтирал странично отражател от ламарина покрита със алуминиево домакинско фолио,тъй като не можах да намеря подходящо огледало."Зайчето" беше фокусирано доста коварно към задната част на бойлера където не се огрява от слънцето и където е най студено което ще даде най голям топлообмен.Самата ламарина има лека извивка която стеснява "зайчето" и дава 50% по голямо време за стоене върху балона спрямо права такава.Абе експерименти всякакви само и само да се убедя че с колектор е най добре :-D

Пак да добавя не си мислете че като опаковате бойлерите във парник ще надминете температурите на обикновен колектор.В случая имате вода много вода която се топли бавно адски бавно при това,а топлоотдаването нощем си е значително въпреки парника.

Тема "Бойлер загряван от слънцето" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: