Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Без трипътен вентил на котела няма да стане, каквито и вложки да слагаш. Изненадан съм, че от фирмата не са ти предложили, много производители го изискват задължително.
yasoo - специалист
LazarGanev написа:
Без трипътен вентил на котела няма да стане, каквито и вложки да слагаш. Изненадан съм, че от фирмата не са ти предложили, много производители го изискват задължително.
Има четирипътен вентил... една торба пара се оръсих само за него :D
Въпроса ми е той какво общо има с цялата работа... че нямам идея аз :\
Ами значи или не е подбран добре, или не се управлява както трябва. Основната му роля е да поддържа температура на връщащата вода над 55*С, т.е. над точката на оросяване за да няма конденз. Не ми е ясно как работи с подаваща 55-60*С и връщаща 55*С - явно е някаква магия :cool: . Вдигни градусите на котела на 70-75 и тогава докладвай дали има теч :wink: . Това е котел на твърдо гориво и си иска работния режим, това не е кондензенгазов котел да работи на 50*С
joro_vn - специалист
Я вземи за проба запуши единия комин отгоре за няколко дена.
Другия ще ти стигне, без това не го караш на пълна мощност.
Да не би наистина да прави циркулация на студен въздух надолу и да охлажда газовете.
yasoo - специалист
LazarGanev написа:
Ами значи или не е подбран добре, или не се управлява както трябва. Основната му роля е да поддържа температура на връщащата вода над 55*С, т.е. над точката на оросяване за да няма конденз. Не ми е ясно как работи с подаваща 55-60*С и връщаща 55*С - явно е някаква магия :cool: . Вдигни градусите на котела на 70-75 и тогава докладвай дали има теч :wink: . Това е котел на твърдо гориво и си иска работния режим, това не е кондензенгазов котел да работи на 50*С
Чакай сега... май пак не зацепвам съвсем :) ... Той конденза е на комина/кюнците а не на тръбите... имат ли общо температурата на връщащата вода и температурата на кюнците?

Четирипътния вентил който сложих е такъв, но за съжаление все още съм без стаен терморегулатор който да го управлява както трябва... свърши бюджета, но това ще е следващото нещо което ще взема тия дни.
joro_vn написа:
Я вземи за проба запуши единия комин отгоре за няколко дена.
Другия ще ти стигне, без това не го караш на пълна мощност.
Да не би наистина да прави циркулация на студен въздух надолу и да охлажда газовете.
М/у другото и на мен ми се въртяха в главата такива мисли. :) Първо ще тествам с по висока температура на котела за ден-два... ако няма резултат тия дни ще си направя и този експеримент да запуша единия комин
Ами имат общо двете температури разбира се. Колкото е по-ниска температурата на котела, толкова по-ниска е температурата на димните газове. Ако беше чугунен котел нямаше да има колямо значение, но при този котел предполагам всичко е сметнато така, че да се усвоява максимално, което обаче е нож с две остриета - когато малко се излезе от нормален работен режим - газовете се преохлаждат и - воала. За четирипътния познах че не се управлява правилно :wink: . Със стаен термостат също няма да се оправят нещата. Четирипътния вентил може да върши различни неща и зависи на какво даваме приоритет. Ако го управляваш по стайна температура, той няма да осигурява котела, а ще се грижи единствено за стайната температура. Платката на котела дали не може да управлява трипътен вентил? Аз затова повече предпочитам да монтирам трипътни термостатични вентили с пряко действие - не им трябва никакво външно управление и имат само една функция, която изпълняват безпогрешно, като термостата на колата. При твоето положение не знам какъв ще е резултата, дори и да вдигнеш котелната температура. Ако сложиш един термометър на връщащата в котела вода ще може да се види за какво иде реч.
шоп - майстор
В котела образува ли се конденз?
ако да, това е в пъти по притеснително.
kyxap - специалист
Преди години имах същия проблем. След като монтирах Ладомат и така осигурих връщащата вода да е минимум 72 градуса, забравих за това, всичко е бяло и сухо, изчезна и "приятната" миризма. Това ладомата е демек вентила за който говорят колегите.
yasoo - специалист
LazarGanev написа:
Платката на котела дали не може да управлява трипътен вентил? Аз затова повече предпочитам да монтирам трипътни термостатични вентили с пряко действие - не им трябва никакво външно управление и имат само една функция, която изпълняват безпогрешно, като термостата на колата. При твоето положение не знам какъв ще е резултата, дори и да вдигнеш котелната температура. Ако сложиш един термометър на връщащата в котела вода ще може да се види за какво иде реч.
Благодаря за изчерпателния отговор!
Сутринта като станах вдигнах леко градусите на котела и на вентила на 65°C да видим ще има ли разлика.

По въпроса за вентила... през управлението на котела има толкова хиляди настройки, че нещо не мога да се оправя. Сега ги намерих тези за вентила... в менюто има зададени няколко вида вентили, но само този е активен та според мен е това (описвам настройките както са дадени в менюто):
Тип вентил: Вентил ЦО
Зададена температура: 65°C
Минимална връщаща температура: 30°C
Максимална връщаща температура: 80°C
Температура включване помпи: 40°C
Време на отваряне: 120 секунди
Стъпка единична: 5%
Връщащата температура към котела както се вижда от снимката в момента е 51°C... но непрестанно варира м/у 45 и 60°C

Та така... ще съм благодарен на съвет какво мога да направя от тук на сетне. :)

шоп написа:
В котела образува ли се конденз? ако да, това е в пъти по притеснително.
Еми честно да си кажа, не мога да преценя или по скоро не знам как. :) Все пак температурата е бая висока вътре в него и като надникна не се вижда да е мокро... но от кюнеца си мисля, че най вероятно се стича по малко вода и вътре.

Прикачен файл

kotel-display.jpg
jabata - специалист
Навсякъде до момента се говори че за да няма конденз трябва температурата на връщащата вода да е поне 60 градуса, иначе ще се образува конденз. А при тебе от снимката точно това се вижда. Връщаща вода 51, което ми се струва че е малко нисичко.

Тема "Конденз/теч от кюнците към комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: