Най - вълнуващия въпрос зимно време.
joro_vn - специалист
Не схванах много кое къде е, обаче:
На мембранен разширителен съд връзката с водата е отгоре, отдолу е клапанчето за вкарване на въздух.
При начално инсталиране, а и при последващо настройване в системата не трябва да има налягане. Не е необходимо да се източва всичко, а само да се изпусне налягането.
Съдът се напомпва с въздух до 1/2 от работното налягане, т.е. ако е 1.5 бара се напомпва с 0.7 примерно. С компресор или помпа за велосипед ако щете.
После се допълва системата с вода от водопровода или помпа до 1.2-1.3 бара в студено състояние.
Така мембраната се свива до половината от обема на разширителния съд и може да поема колебания в едната или другата посока при нагряване/изстиване на водата в системата.
При загряване на водата налягането би трябвало да се повиши до към 1.5 бара.
Връзката на разширителния съд с водната част на системата трябва да съществува винаги за да може да поема колебанията, даже не се слага клапан към разширителния съд, да не вземе да го затвори някой неразбиращ.
И както ти казаха по-горе, затваряй само единия кран от бойлера, за да може да си стои серпентината под налягане.
LazarGanev - "Велик майстор"
benimm8808 написа:
С пелетна камина съм и тя си има вграден разширител,този го монтирах допълнително при изграждането на парната инсталация
Щом пелетната камина си има РС, явно той се справя самичък, този стои само за украса и да прави бели. Развий го, махни го и на негово място сложи обезвъздушител. Нека поработи системата без него и ако се усети нужда, т.е. ако налягането варира в големи граници, пак ще го монтиаш,. но на подходящо място и след като го напомпиш до 1бар
filmatoplo - майстор
Позволих си да те плаша , защото не е шега -каза че нямаш и манометър да следиш налягането , не се знае дали има и предпазен клапан в инсталацията , прегледай всичко .
benimm8808 - специалист
filmatoplo написа:
Позволих си да те плаша , защото не е шега -каза че нямаш и манометър да следиш налягането , не се знае дали има и предпазен клапан в инсталацията , прегледай всичко .
Колега имам и манометър и предпазен клапан на 3 бара,но са долу на изхода на топлата вода от камината-писах ,че горе при Р.С. намам манометър.
Пробвах за сега да спра само крана на изхода от серпентината-ще споделя нека ден два да вида има ли ефект.
Утре задължително ще махна Р.С. горе.
kozl - майстор
joro_vn написа:
Не схванах много кое къде е, обаче:
На мембранен разширителен съд връзката с водата е отгоре, отдолу е клапанчето за вкарване на въздух.
При начално инсталиране, а и при последващо настройване в системата не трябва да има налягане. Не е необходимо да се източва всичко, а само да се изпусне налягането.
Съдът се напомпва с въздух до 1/2 от работното налягане, т.е. ако е 1.5 бара се напомпва с 0.7 примерно. С компресор или помпа за велосипед ако щете.
После се допълва системата с вода от водопровода или помпа до 1.2-1.3 бара в студено състояние.
Така мембраната се свива до половината от обема на разширителния съд и може да поема колебания в едната или другата посока при нагряване/изстиване на водата в системата.
При загряване на водата налягането би трябвало да се повиши до към 1.5 бара.
Връзката на разширителния съд с водната част на системата трябва да съществува винаги за да може да поема колебанията, даже не се слага клапан към разширителния съд, да не вземе да го затвори някой неразбиращ.
И както ти казаха по-горе, затваряй само единия кран от бойлера, за да може да си стои серпентината под налягане.
Аз не съм специалист ОВ, по-скоро ВК. Но това за стойностите на налягането е в зависимост от разположението на манометъра. Зависи къде е разширителния съд, ако е в най-ниската част ще поеме и цялото статично налягане. Статичното налягане е минимално необходимото, за да е пълна цялата система с вода. Колко минимално трябва да се добави към статичното като запас за сигурност при пълнене на инсталацията :? Аз за 7 ет. блок добавям към 1/2 бар и системата работи. Разшир. съд е в сутерена при абонатната станция и напомпан 2.5 бара с въздух при празна инсталация. При пълна става 3 на манометъра. При това положение не съм регистрирал покачване на налягането, т.е. Р.С. се справя като компенсатор. Но подгряващата вода от Топлофикация рядко влиза с Т над 65 гр. С.
DimitarD - специалист
Привет,
При мен се получава следното:
Всяка седмица в инсталацията влиза въздух, винаги в най-високата точка а именно в лирата на банята в двете горни "пръчки" се събира въздуха. Системата е отворена, с две помпи, за всеки етаж по-една. Помпите са различни, едната е 25-4/180 а другата 15-60 -130. Съмнява ме че когато работят едновременно тогава влиза въздух. Възможно ли е тази да е причината? Аз съм си поръчал алфа 2 за подмяна на 25-4. Дано да се окаже това. На снимката се вижда как са свързани.

Прикачен файл

pump.jpg
pump.jpg (30.52 KиБ) Видяна 2200 пъти
nandrolon - специалист
Привет,от скоро се огледах как ми работи инсталацията.

Та гледам след котела 1 бар на 50 градуса и 2 бара на 70.

Та се чудя това разширение не е ли много за 20 градуса и разширителния съд играе ли си ролята която трябва при това положение?

Благодаря
nandrolon - специалист
Моля да споделите , при вас налягането в затворена система променя ли се при набиране на параметри на котела.

Да се обаждам ли за рекламация или е нормално.

Благодаря :partyman:
kalin72 - майстор
nandrolon написа:
Моля да споделите , при вас налягането в затворена система променя ли се при набиране на параметри на котела.

Да се обаждам ли за рекламация или е нормално.

Благодаря :partyman:
При мен също се променя. 1 бар при изстинала система, 1.7 бара при загрял котел. Това е от 5 години така.
nandrolon - специалист
Дам това ме интересуваше, благодаря ти.

Дано тръбетата да издържат тази промяна на налягането по 10 - 20 пъти на ден.

Тема "Въпрос за обезвъздушаване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: