• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Johny - майстор
Да добавя, че стайният термостат е добър за новото "модерно" строителство, където на 110м2 има две помещения без коридора. Но той, колкото и модерен да е, следи температурата само в едно,. А моите на сходна площ са 5 с коридора и във всяко се поддържа различна температура в различните часове на денонощието. Вече го казах в една съседна тема - откакто поставих програмируеми термоглави, разхода ми за отопление спадна с 30%.

Като пример стаята на сина: спи на 17°C, сутрин в 6.20ч се включва на 21°C, за да му е топло преди училище. В 7.20ч пак минава на 17°C до 13.30ч., когато се връща от училище и т.н. и т.н.. Когато е втора смяна режима е друг.
Към автора на темата - ето ти пример как да си оптимизираш разхода за отопление :-D .
LazarGanev - "Велик майстор"
Да регулираш стайната температура чрез температурата на водата в котела е невежо. Не искам да обиждам никого - не е обидно да не знаеш нещо, което не разбираш, което не си учил, което не работиш. Не е обидно да питаш за нещо, което не разбираш. Обидно е да не разбираш това, което правиш и да взимаш пари за това, постоянно се срещам с такива случаи.
Сега за термоглавите - да, с тях най-лесно и сигурно се гарантира зададената температура в стаите. Само че трябва да се мисли и какво става с котела като затворят термоглавите. Johny, това палене и гаснене на котела не е най-добрия режим на работа. Твоя котел има минимална мощност 9кВт и като остане с 2 или 3 радиатора почва да пали и да гасне и при това циклене изгарянето не е оптимално. Засичал ли си по колко пъти на час го прави? И все пак газовия котел пали от една искра, а пелетния като почне да цикли? Идеалният вариант е радиаторите да се сметнат според желаната температура във всяка стая и за термоглавите да няма никаква роля. Ако са сметнати правилно радиаторите, то във всяка стая при работещ котел ще има желаната температура - в едната 18, в другата 25 и т.н. Е, в реалността има много променливи фактори, които нарушават това равновесие и в различни моменти се получават разминавания и не е проблем да има и някоя термоглава, но колкото по-малко, толкова по-добре за котела. Не може да оразмеряваме радиаторите според мястото под прозореца и да разчитаме после термоглавите да оправят некадърността на проектанта. Та така - при правилно подбрани радиатори във всички стаи едновтременно се достига желаната температура и котелът се изключва от стайния термостат, не зависимо в коя стая е монтиран :wink:
Между другото Johny ти сам споделяш в ТАЗИ тема, че имаш проблем с прегряването на котела. Точно затова се явява този проблем - всички радиатори са с термоглави, изключват един по един и накрая няма кой да охлажда котела и той прегрява. Ако имаш стаен термостат да изключи котела преди да са изключили всички термоглави, то той няма да прегрее. Е, някоя стая може би ще желае още половин-един градус, но по-добре тъй, отколкото да се повреди котела или пък всички стаи да останат студени, защото е нямало кой да ресетне ръчно котела :wink:
Последна промяна от LazarGanev на вт ное 10, 2015 10:04 pm, променено общо 1 път.
Johny - майстор
Не споря по въпроси в които не съм компетентен, но броя на радиаторите е константа докато нужната температура в едно и също помещение е различна в рамките на едно денонощие. Тогава какво правим?
Добавих към предния си пост, не знам дали го прочете. Нали за това е програмируемият стаен термостат - за да осигурява различна температура денем и нощем? Хубавото е , че управлява котела и котелът не прегрява, докато с термоглави сам виждаш, че има такива моменти
n.ganev - майстор
Johny написа:
откакто поставих програмируеми термоглави, разхода ми за отопление спадна с 30%.
:cool:
yanko78 - специалист
Няколко пъти описах в темата, неясните за мен неща. ОСНОВНИЯТ проблем ми е регулирането на температурата и по скоро разхождането до мазето да регулирам терморегулатора на котела. Не съм наясно как работят пустите винтили и затова попитах както естествено не съм и наясно с работата на котела. В моите представи, имаме затворен кръг в който се върти вода, пелетите горят, загряват водата, помпата върти и след като почне да преижда вече топла вода от студените радиатори то тогава терморегулатора изключва.

Благоприятната ми представа за термовинтили:
Нещооооо като отделен термостостат за всяко помещение. От неразбирането ми за работата на цялата система ми беше и въпроса дали мога да сложа котела на по висока температура, условно 60 градуса.... В сегашната ситуация става прекалено горещо.
Регулирам температурата във всяко отделно помещение с въпросните вентили, според нуждите ми.

Не съм наясно въобще възможна ли е вариацията която описвам за въпросната система?
yanko78 написа:
дали мога да сложа котела на по висока температура, условно 60 градуса....
Ама 60 градуса е минималната температура, на която трябва да е котела. По-ниско не може! Не може стайната температура да я регулираш като намаляш температурата на котела на 40 градуса. Кое не разбра! Слагай си стаен термостат или термоглави, което ти харесва!
n.ganev - майстор
Хора, защо мъчите системите на тези ниски градуси и после - " Голям разход - Кво да правя помагайте?! "'
Johny - майстор
n.ganev написа:
Johny написа:
откакто поставих програмируеми термоглави, разхода ми за отопление спадна с 30%.
Нали разбираш, че когато отопляваш няколко помещения, не можеш цял ден да тичаш и да въртиш ръкохватките. Един влиза, друг излиза, на трети му студено и т.н. След като знаеш дневните и седмични потребности от топлина, лесно е да настроиш автоматиката да поддържа параметрите за определен период от време. Тя не забравя и не я мързи.......
n.ganev - майстор
Johny написа:
n.ganev написа:
Johny написа:
Нали разбираш, че когато отопляваш няколко помещения, не можеш цял ден да тичаш и да въртиш ръкохватките. Един влиза, друг излиза, на трети му студено и т.н. След като знаеш дневните и седмични потребности от топлина, лесно е да настроиш автоматиката да поддържа параметрите за определен период от време. Тя не забравя и не я мързи.......
Аз разбирам ама това го обясни на някой друг :yawinkle: .
  • 1
  • 2

Тема "Кранове, термовинтили за радиатори, какво да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: