Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Има много написано по темата за кутията. Прочети и ще разбереш.
Относно комина...комин от готови бетонни блокове за мен не е комин. Поне го изолирай външно с 50 мм каменна вата , мрежа и шпакловка с фибри.
Относно горелката...тук избора е голям, проблемите евентуално още по-големи. Избора е твой. Мога да споделя само, че аз съм с полска чугунена горелка екоенергия 35кв. Горя въглища в нея.

Успехи!
Evgeniy - майстор
шоп написа:
Не всички хвалят котела грейко. Аз препоръчвам турският чугунен триходов Карпат. Много добро съотношени цена-качество и КПД

Топлообменна площ повече от грейко и Бош, триходов е и най-важдното ЧУГУНЕН. При правилна експлоатация ще Ви надживее. Работи перфектно с комин на който е работил Виадрус( котела,който не е капризен от към подналягане на димохода)

За дърва си вземи котрел с дълбочина на камерата 550-600мм за да гориш метровици само с един сряз. Така ще спестиш от цената за услугата "рязане" Когато минеш на пелети просто повдигаш Карпата на кутия и си на 6.
Успехи!
Малко странно ми звучи. Три хода, но хоризонтални. На сайта на производителя - GNB ако не бъркам му дават максимално кпд 75%... На SIME-то е 76. аз на моето му направих 5 хода с допълнитени джаджи и съм доволен общо взето, но както е оригинално на един дистрибутор на сайта имаше стойност на изходящи газове 320 градуса за да е такова кпд...
n.ganev - майстор
Evgeniy написа:
един дистрибутор на сайта имаше стойност на изходящи газове 320 градуса за да е такова кпд...
Здравей :wink: ! Колко е Тдг при теб?
n.ganev - майстор
naskov написа:
Боша си е много хубав
naskov [-X Не си го давам а ти тия дни ще пращаш Леонардо :yawinkle: .
Evgeniy - майстор
Здравей Н. Ганев,
След като смених кюнците с неръждавейка с клапа за регулиране на тягата и тетка с дупка за изтичане на конденза се наложи да забода сондата на новия цифров термометър на около 10-15 см от изхода на котела и Тдг там е малко над 140 при максимална мощност. По-рано, когато мерех с механичен термометър, забоден на 20см над кривката беше най много 110, но тогава бях и на слънчогледови, а сега на дъбови...
nasko_nerva - специалист
Evgeniy написа:
Здравей Н. Ганев,
След като смених кюнците с неръждавейка с клапа за регулиране на тягата и тетка с дупка за изтичане на конденза се наложи да забода сондата на новия цифров термометър на около 10-15 см от изхода на котела и Тдг там е малко над 140 при максимална мощност. По-рано, когато мерех с механичен термометър, забоден на 20см над кривката беше най много 110, но тогава бях и на слънчогледови, а сега на дъбови...
А каква е макс. мощност на котела и каква е макс. мощност на горелката във вашия случай?
Evgeniy - майстор
Горелката е грейко RB20, а котела Sime Solida 5 - 25kw.
Не съм мерил точно колко грама пелети на час вървят, че сега съм в ремонт на котелното след това ще тунинговам. Настроките за 3та степен са 2.8/45/46.
kyxap - специалист
Колега предварително пусни иноксова тръба в този комин с максималния възможен диаметър и ще си спокоен за бъдещето. Провери в нета, продават се такива решения.
Dzver - специалист
какво ще кажете за този котел - 35кв ще ми го направят за 1200лв
http://olx.bg/ad/kotel-na-tvardo-gorivo ... 2R26t.html

след време лесно ли ще мина на пелети?
шоп - майстор
Не е лош... почти 5 пълни хода, но колко години мислиш, че ще се топлиш с котел направен от ламарината 4мм?

Жокер: имах котел с вътрешна ламарина 8 мм и външно 6мм на водната риза. Изкара почти 18 години. Теб ако този експлоатационен живот те урежда, мен не. Не желая да ми протече котела зимата при -20 и децата да ми мръзнат.

По добре говори с котлостроителя, дай малко повече пари но увечичи дебелината на ламарината.
Огледай хубаво детайлите, вратички, азбестово въже, уплътняване, луфтове и т.н.

Тема "Съвет за комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: