Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tupalka
- специалист
47 мнения в "Котел Atmos DC22S работи на 60 градуса"
filmatoplo
- майстор
Сега между котел и буфер се поставя термостатичен вентил 62_78 градуса по избор. В момента този не се знае дали действа коректно. Отделно преди радиаторната помпа се поставя смесителен вентил които редуцира температурата към радиаторите. Най добре смесителя да е с задвижка и да изменя температурата в зависимост от потребностите. В момента няма смесителен вентил и цялата подавана топлина към буфера отива към Радиаторите и затова не може да повиши повече в буфера.
kalin72
- майстор
А защо ти е да ограничаваш температурата на буфера?? Според мен в него би трябвало да се събира излишъка на топлина от котела, когато към радиаторите се подава по-хладка вода, защото ти е горещо. Просто ти липсва трипътен винтил след буфера, с още една помпа, която да зарежда радиаторите с вода с температура, която ти е угодна.
Нека знаещите да кажат, но мисля, че това е ролята на буфера в една система.
Нека знаещите да кажат, но мисля, че това е ролята на буфера в една система.
filmatoplo
- майстор
Точно така, понеже смесителя работи по този начин, докато праща 50% от топлината в буфера а другата част се вземе от връщащата вода, то другите 50% се складират в буфера. Сега на мен и на други колеги ни е ясно всичко това, нека колегата да се запознае с устройството на смесителя.
шоп
- майстор
100% съглсен с поста на kalin72. Това е идеята на буфера.
Вече един колега спомена за горивото. Какви дърва ползвате? Ако са с влажност над 20% е нормално да нямате пиролиза и котела да не стига 60 градуса.
И не на последно място всичко зависи от топлозагубите. Може котела просто да е малък.
Вече един колега спомена за горивото. Какви дърва ползвате? Ако са с влажност над 20% е нормално да нямате пиролиза и котела да не стига 60 градуса.
И не на последно място всичко зависи от топлозагубите. Може котела просто да е малък.
oggo
- помощник
Вече правя експеримент с горивото, ще пиша какъв е резултата. Трипътния вентил го мерих пропусна вода на 55 градуса.
Вашите кометари ми обърнаха внимание на някои особености на системата ми и вероятно ще има промени.
Дали е недостатък това, че монтираха помпата на радиаторите не на изхода на буфера /на горещата вода/, а на входа /студената вода от радиаторите/ идеята им беше, че пазят помпата?
Вашите кометари ми обърнаха внимание на някои особености на системата ми и вероятно ще има промени.
Дали е недостатък това, че монтираха помпата на радиаторите не на изхода на буфера /на горещата вода/, а на входа /студената вода от радиаторите/ идеята им беше, че пазят помпата?
oggo
- помощник
С по-добро зареждане с гориво котелът вече вдига температурата до 80 градуса и нагоре. До такава темепература обаче ми загрява и буфера и съответно с такава температура е и водата към радиаторите. Разгледох схените за свързване на сайта на Атмос и виждам, че при монтажа нямам поставен смесителен вентил след буфера, който определя и темературата на водата към радиаторите. При положение, че всички радиатори са с термоглави отпада ли нуждата от този винтил или все пак е добре да подавам по-студена вода в сравнение с тази в буфера?
kalin72
- майстор
При положение, че всички радиатори са с термоглави отпада ли нуждата от този винтил или все пак е добре да подавам по-студена вода в сравнение с тази в буфера?Не, не отпада нуждата от подаване на по-хладка вода към радиаторите, както и е добре да имаш застраховка имот/живот, да не дава Господ...
Помисли, каква е функцията на буфера според теб? Написал съм по-горе как се изпълнява правилно подобна система. И аз се репчих едно време, ама като се замислих, а и после го направих както трябва, видях, че има смисъл и е много по-комфортно и безопасно.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Задължително си сложи такъв вентил след буфера. Без него радиаторите работят на пресекулки и комфорта страда. Дори и да е с ръчно регулиране е много по-добре, отколкото без вентил
naskov
- майстор
oggo написа: Дали е недостатък това, че монтираха помпата на радиаторите не на изхода на буфера /на горещата вода/, а на входа /студената вода от радиаторите/ идеята им беше, че пазят помпата?Не е недостатък. При системи с твърдо гориво този метод е за предпочитане.
Какво значи по-добро зареждане с гориво?
След буфера можеш да ползваш трипътен смесителен термостатичен вентил на Хъниуел, на който температурата се регулира в границите 30-60*С, ако те устройва като стойностти. Тогава вече трябва да преместиш помпата.
Тема "Котел Atmos DC22S работи на 60 градуса" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература