• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
За апартамент, мисля че най-добрия вариант е камината. Аз съм с такава, и нямам никакви проблеми. Вярно има малко пепел, но с една прахосмукачка става бързо и чисто. А за шума, ами той е много слаб, и не ми прави впечатление. Както се казва една пералня е в пъти по-шумна от камината.
Що се отнася до разтопена камина, не съм чувал, но ако е на Фирма Гибел произведена от тройно закалено швейцарско сирене може.
Тръби през комина, ми се вижда малко диво, защото ще реши комшията да си сложи кюмбе, и да го върже към този комин, и стой гледай веселба. А за топлозагубите колегата Ганев е прав, по-малко са, защото топлината остава в жилището, а не да топли зимнината и мишките в мъзето.
Иначе една средно статистическа камина отделя някъде към 4-5 Kw, които остават в помещението, а един котел към 2-3 Kw, и като сложиш и тръбите, прави си сметката. Това ти става отоплението на една стая. Според мене за апартамент не си струва котел, още повече че ще прекарваш водата три етажа транзит. Ако котела ти е под тебе, няма проблеми. Но три етажа си е много.
fbr - майстор
jabata написа:
Тръби през комина, ми се вижда малко диво, защото ще реши комшията да си сложи кюмбе, и да го върже към този комин, и стой гледай веселба.
Никак не е диво. Свидетел съм на система, на която, димните газове и тръбите на циркулиращата вода са в един и същ комин. Естествено, че са метални.
dradonov - напреднал
Има някаква логика и в това тръбите и изгорелите газове да са на една дупка, въпреки, че аз не бих го направил.
Аз имам 2 дупки в комина, които са си мои и няма кой да се включи в тях , така че това не ми е проблем по принцип. Решаващото е каква ще ми е разликата в разхода на пелети при двата варианта, ако е минимална бих предпочел котел , ако не камина / която, както разбирам при всички положения ще е по икономична въпроса е колко/ .
andy_forresite - майстор
Не може да се отговори с колко точно. По принцип при котлите винаги има някакви загуби, но когато той е в голям коридор или мазе, което се обитава, тогава това не са загуби, тъй като се отделя топъл въздух във вътрешното помещение и топлинката остава в дома.
При камините се приема че няма загуби понеже те най-често са в дневната и всяка загрята молекула въздух е добре дошла.
Има камини с висок минимален разход и котли с нисък минимален разход, камини с повече киловати мощност от котли, тоест и тук няма еднозначен отговор кое ще е по-икономично. Пример за камина с висок минимален разход е бисолид комо, при която минимумът заводски е 10 киловата. Доколкото знам управленията на тази марка са заключени откъм човъркане по настройките - колко да сипва, през колко време, при какъв вЕтар да става горенето и може би други неща. В същото време много горелки на котли имат минимална мощност 5 кв, което е 1 кило пелетки приблизително. Иначе масово камините с водна риза са с минимум 0,8 кг/ч. и максимум според максималната мощност. Не съм сигурен, че котел на 5 киловата (разход към 1 кг/час) прави кой знае какво в този голям топлообменник и с това малко пламъче, но де да знам...
Както ще се сгреете с камина 15 кв на водната риза, така ще стане и с котела, с тази разлика, че при котела трябва да се предвиди мощността на излъчване (топлината от горенето на камината в стаята където е тя) от камината и да се вземе по-мощен радиатор за варианта с котел. Излъчването масово е около 1,5 кв при средна мощност на горене или все едно радиатор 3 кв на 60 градуса вода в него. Реално погледнато с хубава камина, напр. италианските равели, MCZ, екофлейм, ще си екстра и ще имаш по-малко вложени пари в такава отоплителна инсталация в сравнение с котел. Според мен котлите се използват 100% за големи мощности - над 30 кв. Стават и за две стаи и бойлер, според горелката и управлението.
jabata - специалист
Абсолютно се придържам към мненията на колегата преди мене. Повечето котили са предназначени за отопление на големи площи и затова са с големи мощности. За справка, погледнете че масово котлетата са с мощности над 20 Kw, а в същото време камините с мощност до 20 Kw. Това говори достатъчно. Иначе да, един котел 25 - 30 Kw, той ще има минимална мощност поне 30% от максималната. Ако е по-малко, то бих казал че само ще се поддържа пламък. А 30% от 25Kw са си 7.5 Kw, които много често идват и много за един средно голям добре изолиран апартамент.
В твоя случай, ти най-добре си знаеш колко киловата ти трябват за да стоплиш апартамента, и можеш да си прецениш струва ли си, или не. Разликата винаги ще е около 2-4 Kw, повече ако е котел.
  • 1
  • 2

Тема "Котел или камина на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: