• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
milenskior - специалист
LazarGanev написа:
Това е много стара версия на софтуера (аз също съм с нея) - след това има още поне 2. При следващите версии при сигнал от стайния термостат горелката не работи 15 минути, а директно влиза в суспенд
Според мен е по добре да влезе директно в съспенд, защото ако работи на по-висока степен то ще има повече пелети в горелката и ще държи жарта повече време.
Преди отоплителния сезон звънях на производителя на горелката да попитам за по-нов софтуер, но той ми каза, че с този с който съм в момента работела по-добре и да не я пипам.
milenskior - специалист
bai_bradyra написа:
И каква е ползата от стайният термостат и с него и с термоглавите крайният резултат е съспенд? :? Лазаре обясни малко по- подробно предимствата на стайния термостат пред термоглавите, като изключим факта, че при термоглавите в някои случаи може да се получи котела да работи за един радиатор, но пък постигаме по добър контрол на температурата в различни помещения.
Не е точно така.
Наистина влиза в съспент но при стайния това може да стане при всякаква температура, а термоглави горелката ще работи още докато стигне зададената температура.
Освен това при стайния термостат можеш да си правиш програми с различни температури през различните дни и часове, от където също идва икономия, но пък това може да се направи и с електронни термоглави и може би също ще се постигне икономия.
bai_bradyra - специалист
Темата може да придобие вида : Електронни програмируеми термоглави на всеки радиатор или стаен термостат. :?
LazarGanev - "Велик майстор"
bai_bradyra написа:
И каква е ползата от стайният термостат и с него и с термоглавите крайният резултат е съспенд? :? Лазаре обясни малко по- подробно предимствата на стайния термостат пред термоглавите, като изключим факта, че при термоглавите в някои случаи може да се получи котела да работи за един радиатор, но пък постигаме по добър контрол на температурата в различни помещения.
Приликата е само, че можеш да програмираш различни температури в различните часове на денонощието, а основната разлика е какво става с котела. С термоглавите (независимо дали механични или електронни) се постига желаната температура във всяка стая много лесно и на пръв поглед това е перфектния вариант, защото потребителят е доволен от червеното, а инсталаторът - от синьото :) . Проектантът (ако изобщо някой е правил някакви сметки) може би е най-доволен, защото по този начин се замазват неговите грешки при изчисленията на радиаторите, търговецът, който продава материалите е също много доволен и въобще всички са доволни. Темата е много дълга - от тази схема с термоглавите е доволен и водопроводчикът, че може да прави парно (без да има понятие от топлотехника), щото пък плочкаджията му взима работата по обектите, плочкаджията и той доволен, че има дефицит на ВиК майстори щот правят парно и наема да прави и водопровод и т.н.
Обаче никой не го еня какво става с котела, а там е основната разлика.
1. При използване на стаен термостат, при достигане на стайната температура в референтното помещение котелът както си работи примерно на 70*С спира да работи и влиза в суспенд, пауза, изчакване или както се нарича при различните марки и тръгва като спадане на стайната температура, което може да е след половин, един, 5 или 10 часа. Помпата продължава да работи и вкарва още малко топлина в къщата и ако изстине котела под 60*, тя си спира
2. При регулация на стайната температура само с термоглави без стаен термостат, котелът както си работи на 70*С и термоглавите затворят, той продължава да работи до достигане на 80*С и чак тогава спира. Помпата продължава да работи и да върти през някой радиатор или бойлер без термоглава (ако няма такъв - лошо за помпата). Като си върти през 1или 2 радиатора, водата се охлажда по тръбите или през този радиатор (което помещение прегрява). Като падне температурата на вода с 1-2 или 5 градуса (както е зададено) котелът пак възстановява работата си и доподгрява водата до 80* и пак изключва и така 5-10 часа или докато свърши бункера :) .
Както казах - основното предимство на регулацията с термоглави е лесния контрол на стайната температура, дори и при неправилно подбрани радиатори (важното е да са преоразмерени, защото ако са недооразмерени нищо не може да се направи). Но дори да са неправилно подбрани радиаторите, може да се сложат термоглави на повечето радиатори, но да си остане поне едно помещение (обикновено дневната), където да е със стаен термостат, спиращ котела.
Идеалният вариант е всички помещения едновременно да достигат желаната температура, но това много трудно се постига, практически е невъзможно, най-вече зарадиа изложението - в един момент слънцето пече в една стая, в друг момент в друга стая, в трети момент не пече... У нас съм с подово отопление с 8 кръга и съм регулирал дебитите така, че да се постигне разлика 0,5-1*С максимум. Разбира се, че е най-лесно с термозадвижки, но го постигам и без тях. По същия начин трябва да се процедира и с радиаторите - първо да бъдат подбрани правилно, с минимално преоразмеряване и след тоя да се настроят дебитите чрез секретните вентили, като се ограничат дебитите в по-топлите стаи за да се постигне почти едновременно достигане на желаната температура
filmatoplo - майстор
:prayer: Как позна това че плочкаджиите ми взимат хляба, отдавна не съм правил вик на баня :lol:.
bai_bradyra - специалист
LazarGanev написа:
Обаче никой не го еня какво става с котела, а там е основната разлика.....
Лазаре, благодаря за перфектното обяснение , точно това исках да си изясня :prayer: :prayer: Какъв стаен безжичен термостат ще препоръчаш?
andy_forresite - майстор
При варианта с 5 радиатора и 4 ел. термостатични глави котелната вода бързо ще достигне 10° над зададените когато е останал само един радиатор, умишлено оставен без ел. глава. Една горелка отива в съспенд, друга в охлаждане, трета не знам какво прави ..., но и във варианта със стаен термостат, и при варианта с електронни термостатични вентили, разликата в разхода на гориво според мен ще е много малка. Съществената разлика е, че при 5 радиатора с 4 термо-глави във всички стаи ще е топло колкото сме им казали.
Какво ще стане със стаен термостат в западна стая, когато слънцето през деня напече южна стая? Последната ще се претопли. Какво ще се получи ако термостатът е в нея - западното помещение ще е хладно. Как да го сметна това при разчета на мощността на радиаторите :? И Емо Чолаков не би могъл да знае кога ще грее слънцето.
Така че за себе си се спирам на варианта с 4 електронни джиджавки и ще оставя най-малкият радиатор 600/1200 без. Водата ще се връцка през него докато горелката продължи да топли, стига 10° на контейнера над зададената температура и мине в охлаждане, съспенд и т.н. според каква е тя.
andy_forresite написа:
Така че за себе си се спирам на варианта с 4 електронни джиджавки и ще оставя най-малкият радиатор 600/1200 без. Водата ще се връцка през него докато горелката продължи да топли, стига 10° на контейнера над зададената температура и мине в охлаждане, съспенд и т.н. според каква е тя.
Анди, то хубаво минава в суспенд, ама помпата не спира :wink: . Водата изстива и горелката пак тръгва :wink:
bai_bradyra написа:
LazarGanev написа:
Обаче никой не го еня какво става с котела, а там е основната разлика.....
Лазаре, благодаря за перфектното обяснение , точно това исках да си изясня :prayer: :prayer: Какъв стаен безжичен термостат ще препоръчаш?
Аз слагам най-вече от ТЕЗИ и хората са много доволни
DimitarD - специалист
Анди, прецени си сам. Лично според мен за по-голямо помещение над 30 м2 с 3-4 или повече радиатора е удачно стаен термостат със обикновени термоглави, за помещения с един радиатор програмируеми такива.
Както писах имам от трите вида и съм пробвал всички варианти.

Това пък със изстиването на водата е пълен смях :-D , при всички варианти когато стайният термостат спре помпата или термоглавите затворят, водата в радиаторите изстива.
Разбира се че теси, като техен дистрибутор бих се учудил да препоръчаш друг :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Термоглави, електронни регулируеми термоглави или стаен термостат." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: