Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
Айде стига сте плашили човека да си купувал резерв. То наистина че по закона на Мърфи ще се счупи точно когато най много ти трябва и си на зор ама няма нужда да бъдем чак толкова черногледи. Сега какво да почна да се притеснявам за моя щото навъртя 20 лазарника и кога го правих и монтирах никой не беше и чувал за термовентили, температура на обратна вода. Бе то интернет нямаше даже. :lol:
lz2skt - специалист
Между другото производителят удължава гаранцията само с 1 година, ако котелът има защита на обратната вода.Старият ни от 3,5мм ламарина котел издържа близо 30 години.Самоделка
Не искам да дърпам дявола за опашката , ама и аз да напиша нещо по тоя повод: живот и експлоатация на стоманен котел за отоплителна водна инсталациа. Котела ми е правен от ламарина 3,5 мм от мен самия .Монтиран е в далечната 1985 година в панелен апартамент и отоплява две стаи и кухня 60 м.кв. .Инсталациата е изпълнена на термо сифонния принцип - без принудителна циркулация .Колегата в предходния пост говори,че тогава е нямало дори интернет.Когато си правих котела и инсталацията компютрите бяха кът и рядкост.Имаше само библиотеки и книги за четени,най-вече на руски и френски език.Този котел и в момента ме топли в същия апартамент но с монтирана пелетна горелка самоделка.Никога не съм се съобразявал с температурата на връщащата вода.Отоплението е работило дълги години- повече от 10 на нискотемпературен режим/40 С изходяща и 30 С входяща вода/ и котела още си работи и нямам намерение да купувам резервен котел.Така,че не стряскайте човека,пуснал темата!
vlax - майстор
Като ви чета какво пишете ,да ви кажа какъв го ядох тази Коледа.
И така.Котела ми беше проектиран и правен от мен за дърва и въглища преди 15 години и ми служеше вярно до една сутрин преди Коледа ,когато протече.Опитах се да го заваря,да изкарам празниците поне и да имам време да поразгледам какво предлагат в момента на пазара и да купя нов.Да ама не казва Петко Бочаров.Беше толкова изгнил на места ,че почнах да се чудя как не е протекъл по-рано.Така ,че никой не може да каже след колко години един котел ще протече.
Купих котел и го монтирах,но цялата процедура демонтаж,монтаж и ...... ми отне една седмица.
Сега след 15 години с локално парно разбирам какво удобство и кофорт е парното,навсякъде където влезеш е топло.В жилището беше някакъв хаос-печки включени във всяка стая и 1 климатик.Един забравил да включи печката в стаята си и студено ,друг забравил да изключи и станало много топло.
А бе гадна ситуация ,която никога няма да забравя.Както беше писал един колега по-горе протича точно когато имаш най-много нужда от него.
lov - майстор
То по принцип като се проектира и се прави нещо се обмисля много добре. Не може горивната камера да я правиш от какво да е тенеке пък на всичкото отгоре и да е вечно. То вечни неща няма но все пак някакъв приемлив срок на експлоатация.
На моя котел горивната камера 5мм ламарина от бронезащита. Топлообменика в горната част манесманови тръби 2'' със стена 6мм. Двустранна заварка на агрегат на всички шевове. Външния кожух от 3,5мм студено валцована ламарина.
Да изкара още 15-20 години пък после "я камилата я камиларя" :)
sinbor - специалист
С една дума единни мнения по въпроса няма на един е изгорял за 15 г.на друг на 30 и повече. Да се надявам поне като тръгне да протича времето да е подходящо за смяна.
Благодаря за мненията на всички. Желая успехи в начинанията!
lz2skt - специалист
Според мен 25 г ако изкара определен котел е повече от добре.Бях чел по руските форуми за самоделни котли по на 40г.Но никой не знае от къде са крадели материалите за направа :mrgreen: По -старите вероятно знаят как се измъкваха разни ламарини през соца.Последно бяха писали за открадната неръждаема тръба от съветски спътник.... да се ползва за част от котел .Накрая се оказало ,че нямат подходящи инструменти да я обработват :lol:
n.ganev - майстор
Бях чел по руските форуми за самоделни котли по на 40г.Но никой не знае от къде са крадели материалите за направа :mrgreen:
От танкостроителните заводи :cool:
lov - майстор
Ако ме визираш мене щото писах вече че са от бронезащита.
Не е задължително да са крадени. Моите си купих си ги като отпадъчен материал. Още им помня размерите 2500х550 :lol: щото по тях се съобразявах да правя камината. А си беше цяло приключение да намеря гилотина дето да ги накроя.
Сега като нямаме работеща промишленост ни може да купиш ни да откраднеш :x
n.ganev - майстор
Може да купиш от някой който е пооткраднал ТОГАВА - през соца де. Е ядях банани само по Нова Година ама ме водеха на море с Москвича за по 14 дена а от Комсомола ме изключиха преди Демокрацията щото не си бях плащал чл. внос за да си купувам "Феникс" кутия и "Плиска" с Алтай :cool:

Тема "Котел на 15 години" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: