Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Това зависи от вида, количеството и калоричността на горивото.
andy_forresite - майстор
35-ца с тези консуматори според мен е твърде много.
Ще го запалиш, ще се разгори, ще се напечат радиаторите, ще почнеш да му затваряш клапите и както каза навремето Лазар Ганев - ще почне едно душене, едно тлеене ... с някакво мижаво КПД.
Не съм си имал работа с котли за да знам колко си съответстват киловатите, но според мен едни 27 кв котел ще работи при по-нормални режими... от които ти ще ползваш 12-20 кв и ще е екстра. Нека и други да помислят и кажат, да не те подведа.
vrangelov - специалист
Здравей Filipst,

Ако моментната мощност на котела е по-голяма от моментната консумация, температурата на котела ще се покачва, докато моментната консумация не се изравни с мощността на котела.
Мощността на котела варира в определени граници. Мощността на радиаторите също варира в определени граници. Много или малко трябва да ги съобразиш тези неща.

Поздрави
Filipst - помощник
Нека още компетентни хора се изкажат по въпроса с киловатите и евентуално да мисля за продажба на 35цата и да търся 25 или 30кв.
А тези 35 кв. са при кокс аз мисля да го зареждам с дърва и донбаски въглища и тези 35кв. сигурно ще паднат на 30
igt - специалист
Без да съм компетентен по топлотехника в качеството на ползвател ще споделя какво ползвам и отоплявам.
Котел 37,5 киловата. Къща. Отопляема площ 200 кв.м. 3 бойлера по 80 литра със серпентина. Ползвам основно дърва, когато съм на работа слагам донбас /по разбираеми причини/. Колко градуса задам - толкова поддържа /на дърва/. Дървата са ми от 4 години. Жена ми като се изкъпе и източи /в буквалния смисъл/ два от бойлерите температурата в системата спада с до 5 градуса.
Към автора на темата - сам си преценявай, но ако имаш вече котел по-добре инвестирай в автоматика или буфер.
Не знам колко от тези киловати на моят котел остават на дърва, но явно не са малко.
шоп - майстор
Дърва съхнали 4 година са определено качествено гориво.
Дърва сечени преди 2-3 месеца определено са пари хвърлени на вятъра.

Прикачен файл

теплотворная способность дров.jpg
теплотворная способность дров.jpg (55.47 KиБ) Видяна 2558 пъти
igt - специалист
Това беше първият ми урок от този така полезен форум.
andy_forresite - майстор
Filipst, какво пише в книжката на този котел? Обърни внимание на минималната мощност колко е.
Както ти казаха, всеки котел има минимална и максимална мощност. Ако в даден момент ти трябват 7 квт, а минимумът на котела е 12?... Не е добре.
Двата етажа по 62 кв.м. са 124 кв.м. Тридесет и пет киловата котел пО би паснал на трите етажа заедно с бойлерите на всеки етаж + лирите.
Filipst - помощник
На този етап се ползват 2 етажа. Котела е де дитрих чугунен и незнам минимума колко е.
шоп - майстор
Най-важното не си написал. Какви са топлозагубите на жилището и каква температура искаш да е в помешенията.

Демек тухла, дървена дограма и 26 градуса е едно, съвсем друго е 10 см външна изолация + тавани, перфектни дограми и 21 градуса в помешенията.

Тема "Отопление на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: