Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
Това също е вярно , сега пак ме вкара в размисли и страсти ебаси :? защото доколкото зная, камината работи само с много хубавите пелети и с другите не е Ок, имам предвид дори дървени евтини. Най много харесва качествените, а те не като да са евтини. :?
gnt69 - майстор
Фитилчо написа:
Това също е вярно , сега пак ме вкара в размисли и страсти ебаси :? защото доколкото зная, камината работи само с много хубавите пелети и с другите не е Ок, имам предвид дори дървени евтини. Най много харесва качествените, а те не като да са евтини. :?
От къде си.Според мене бъдещето е в агропелетите. Дървата вече скъпи и по скъпи ще стават.
Фитилчо - майстор
gnt69 написа:
Фитилчо написа:
Идеята е точно да се махне тая хамалогия и внасяне на въглища и палене, изхвърляне на сгурия и професия огняр парт тайм. :rolleyes:
Правилно то само трябва да пали гаси и поддържа температура. Вземай котел с горелка имаш котелно, като съвет да може да гори агропелети щото евтини. :partyman:
Към горният ми цитат да добавя и смрадта, от въглищата. Направо не се трае! Съседите вече се сърдят...

Грейкото гори ли ВСИЧКИ видове пелети?
Коя друга горелка е ВСЕЯДНА?
Как е положението с Полските горелки.
Това, което ме притеснява при Грейкото е единствено , че е СБОДЖА от всякакви части знайни и не знайни, но пък има сервиз гаранция и тнт..
Ит друга страна ще се разправям с дистрибутори... :evil:
Фитилчо - майстор
gnt69 написа:
Фитилчо написа:
От къде си.Според мене бъдещето е в агропелетите. Дървата вече скъпи и по скъпи ще стават.
От софия съм, център. Живея в къща слава богу и мога да си правя каквото си искам :-D
gnt69 - майстор
Аз съм горил само слънчогледови ама като гледам колко пепел има и пак гори сигурно ще гори и други. Един колега гори фъстъчени. А на дистрибутора ще му видиш очите за 2-3 часа, докато монтира горелката. За полските не знам уж горели всичко ама няма отзиви за разход.
Фитилчо - майстор
Ясно е, че трябва да се оправям сам, ще питам тук за стратегическите неща само, хардуеъра не ме притеснява толкова.Точно затова искам да бягам от дистрибутори :-D
Тия са повече от 80% само келеши, и никакъв съпорт не дават , така че ....

Кво работиш, - дистрибутор пхахахах :lol:
andy_forresite - майстор
Петте киловата на излъчване са при максимална мощност на камината. Не печелиш нищо, защото тези 5 киловата ще дойдат от поне един килограм пелети. Останалите 20 киловата топлинна мощност ще са за стаите. Те ще дойдат много и камината ще започне да сваля степените надолу. Това ще доведе до намаляване и на въпросните 5 кw, с които мислиш че ще ти е топло. Е, няма да ти е топло. Постави един радиатор в другото работно помещение.
При студена инсталация камината ще започне да работи (освен ако не ограничиш максималната й мощност или не настроиш по-слаби степени от контролера) на максималната си мощност. Ориентировъчно ще изгаря по 5,5 кг пелети на час. Това ще продължи между 20, и 30-40 минути, след което ще започне да намалява мощността си и разхода си. А ти ще стоиш на все по-студено и по-студено в работните помещения. Освен ако можеш да настройваш колко да отдава постоянно на излъчване. Знам че при много такива камини може да регулираш скоростта на вентилатора.
За да се объркаш още повече :) , ето ти друга идея - единия климатик го инсталираш в работното на някакви 16-18 градуса. За останалата площ взимаш по-малката камина.
В най-оптимистичният вариант откъм вложени пари, Симе-то, стига да става за тази работа, го оборудваш с универсална горелка от новия модел на Екоенергия (полската горелка) с по-хубавия контролер, и отопляваш всичко + бойлерите с твоя котел с тази горелка. Не мога да ти я препоръчам, защото дори не съм я виждал на живо. Разходът ще зависи и от котела ти. Като цяло едно такова преоборудване води до по-висок разход в сравнение с истински пелетен котел. Затова хората преправят ходовете на топлите газове и слагат турболизатори. В крайна сметка нещо се получава, но не е много ясно какво. Пелетните отоплителни съоръжения по правило с КПД над 86% и стигат до 95%. С твоя котел я изкарал 72%, я не.
Иначе в чужбина се предлагат предостатъчно котли на пелети, комбинирани на дърва/въглища и пелети, с универсални горелки, с въртящи се горелки, с не знам си какви, но тук в България няма къде да ги видиш, камо ли да ги купиш.
Изчакай камината на грейко. Може да си заслужава, само че трябва да си я купиш за да разбереш. За посочените последно площи тя ще ти стигне.
Фитилчо - майстор
Не ми се вярва Грейко да изкарат по добър продукт от Extraflame.
Ще видим.
Ако цената е 9К, трудна работа.
Мисля да пробвам с каминката и ако подхарчва много , да мина на инсталация на горелка на Симе-то :? . Каминката после може да се продаде и без това. :wink:
Последна промяна от Фитилчо на чет фев 11, 2016 12:42 pm, променено общо 1 път.
Фитилчо - майстор
andy_forresite написа:
Постави един радиатор в другото работно помещение.
Имам си радиатори във всяко помещение. Значи ще им сложа термоглави и ще ги оставя да си бухат те+ топлия въздух от камината.
andy_forresite - майстор
На никого не съм дистрибутор и нищо няма да ти сипвам. Казвам ти за тази камина, защото са правени експерименти да гори слънчогледови пелети. Дори да трябва да я чистя по веднъж-два пъти на ден, бих предпочел нея пред италианските при равни други условия. Да, италианките са красиви и топлят ... за камините говоря, нали ..., но предпочитам да работи с по-евтино гориво ако ще прави същото. Пък външният вид някак ще го приема. Нямам намерение да се снимам с нея. На твоя ектрафлейм пламъкът на слънчоглед ще е стабилен като походката на англичанин след три часа в кръчмата.
Я кажи какво ти е мнението за Торч :-D
Последна промяна от andy_forresite на чет фев 11, 2016 12:53 pm, променено общо 1 път.

Тема "Избор и оразмеряване на пелетна камина за отопление на къща + БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: