• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ще следя темата. И аз трябва да измисля нещо за БТВ. Зимата съм с локално парно, свързано с бойлера и топла вода имам, но от април до октомври остава загадка :)
iavor - специалист
kemran,няма "загадка" освен паричките пустите, но според мои груби сметки, една евтина система се изплаща за по-малко от 2 години. Моята с всичко излезе около 700 лв.,но за сметка на това 5 г.не съм дал и стотинка за топла вода.Зимата от камината и от април до към края на ноември е слънчевия.
700 са много за мен. Бойлера ми е с 2 серпентини, едната за локалното парно другата за слънчев колектор, таа не може ли да ми излезе по евтино
шоп - майстор
bialk написа:
Ок, пиши на лични за помпата, но искам да попитам водосъдържателят има ли изолация, понеже на снимката изглежда, че няма. Лятото задържа ли топла вода до сутринта?

Има изолация. Обикновенно е 50 мм пяна
Загледал си се в китайски термосифонна вакуумна система. Обикновенно са с тръби ф47х1500 и показаният от теб е с такива

Съветвам те да вземеш вакуумен термосифон с тръби 58х1800

П.П и показаната цена от 440 лв не е добра. На пазара има по-евтини със същите параметри.
bialk - специалист
Да, разбрах че е китайска. Но при положение, че в Китай струва 200 долара, 440 лева с ДДС си е направо на далавера тук.

Може ли линк към нещо по-добро за тази цена? Аз не успях да намеря дори само вакуумно-тръбния колектор за толкова пари.
kalin72 - майстор
kemran написа:
700 са много за мен. Бойлера ми е с 2 серпентини, едната за локалното парно другата за слънчев колектор, таа не може ли да ми излезе по евтино
Може, дрейнбек система с евтини плоски турски колектори, по 222 лева броя, помпа за 50 лева, тръбите за около 50-60 лева, дрейн съд (разширителен съд за отворена система, става идеално), контролер около 100 и цената е под 700 лева. Не много, но това е положението :)
Последна промяна от kalin72 на чет фев 18, 2016 1:08 pm, променено общо 1 път.
bialk - специалист
kemran написа:
Моят бойлер е с една серпентина, която е вързана към локалното парно, но въпреки това се замислях с кранове да я пренасочвам към СК. Обаче за 440 лева не бих могъл да купя само колектора, какво остава за останалите неща - помпа, UPS, тръбопроводи, табло за управление, датчици, кабели, течности...
шоп - майстор
ето ти 110 литра за 399лв с по добрите тръби 58х1800

https://bazar.bg/обява–12246828/слънчев ... -110-литра

ето ти и една за 420 същата като на снимката с 20 лв по-евтина, но не я препоръчвам заради по слабите тръби. Отражателите са нож с две остриета и също не ги препоръчвам. Зимата задържат сняг и може леда да счупи тръбите. Руснаците в техните форуми са споделили десетки снимки на чупени тръби от отражателите.

https://bazar.bg/обява–8330239/промоцио ... 47-1500-15
bialk - специалист
Охо, значи става още по-евтино! По-качествените тръби в първата обява ще компенсират липсата на отражател. Притеснявам се само тази стойка от 1,2 мм дали ще издържи. И дали може да се монтира на вертикален покрив с нея.
шоп - майстор
bialk написа:
Охо, значи става още по-евтино! По-качествените тръби в първата обява ще компенсират липсата на отражател. Притеснявам се само тази стойка от 1,2 мм дали ще издържи. И дали може да се монтира на вертикален покрив с нея.
Аз съм виждал само плосък и покрив с наклон :-D , вертикален не съм виждал

Тръбните колектори имат по-малко ветрово и снегово натоварване от плоските, така че нямай притеснения.
А дали ще можеш да с го монтираш сам и какви преработки на стойката и доработки на покрива трябва да се направят аз не се наемам да гадая.

П.П., кое е е най-евтиното решение за топла вода зависи от % направи си сам. Боядисан в черно варел за 10 лв също топли вода. Можете да прочетете темата ми бюджетна вакумна система за 2-3 дни. Успехи!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Евтино решение за топла вода?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: