Ще следя темата. И аз трябва да измисля нещо за БТВ. Зимата съм с локално парно, свързано с бойлера и топла вода имам, но от април до октомври остава загадка 
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
81 мнения в "Евтино решение за топла вода?"
iavor
- специалист
kemran,няма "загадка" освен паричките пустите, но според мои груби сметки, една евтина система се изплаща за по-малко от 2 години. Моята с всичко излезе около 700 лв.,но за сметка на това 5 г.не съм дал и стотинка за топла вода.Зимата от камината и от април до към края на ноември е слънчевия.
700 са много за мен. Бойлера ми е с 2 серпентини, едната за локалното парно другата за слънчев колектор, таа не може ли да ми излезе по евтино
шоп
- майстор
bialk написа:Ок, пиши на лични за помпата, но искам да попитам водосъдържателят има ли изолация, понеже на снимката изглежда, че няма. Лятото задържа ли топла вода до сутринта?
Има изолация. Обикновенно е 50 мм пяна
Загледал си се в китайски термосифонна вакуумна система. Обикновенно са с тръби ф47х1500 и показаният от теб е с такива
Съветвам те да вземеш вакуумен термосифон с тръби 58х1800
П.П и показаната цена от 440 лв не е добра. На пазара има по-евтини със същите параметри.
kalin72
- майстор
kemran написа:700 са много за мен. Бойлера ми е с 2 серпентини, едната за локалното парно другата за слънчев колектор, таа не може ли да ми излезе по евтиноМоже, дрейнбек система с евтини плоски турски колектори, по 222 лева броя, помпа за 50 лева, тръбите за около 50-60 лева, дрейн съд (разширителен съд за отворена система, става идеално), контролер около 100 и цената е под 700 лева. Не много, но това е положението
Последна промяна от kalin72 на чет фев 18, 2016 1:08 pm, променено общо 1 път.
bialk
- специалист
kemran написа:700 са много за мен. Бойлера ми е с 2 серпентини, едната за локалното парно другата за слънчев колектор, таа не може ли да ми излезе по евтиноМоят бойлер е с една серпентина, която е вързана към локалното парно, но въпреки това се замислях с кранове да я пренасочвам към СК. Обаче за 440 лева не бих могъл да купя само колектора, какво остава за останалите неща - помпа, UPS, тръбопроводи, табло за управление, датчици, кабели, течности...
шоп
- майстор
ето ти 110 литра за 399лв с по добрите тръби 58х1800
https://bazar.bg/обява–12246828/слънчев ... -110-литра
ето ти и една за 420 същата като на снимката с 20 лв по-евтина, но не я препоръчвам заради по слабите тръби. Отражателите са нож с две остриета и също не ги препоръчвам. Зимата задържат сняг и може леда да счупи тръбите. Руснаците в техните форуми са споделили десетки снимки на чупени тръби от отражателите.
https://bazar.bg/обява–8330239/промоцио ... 47-1500-15
https://bazar.bg/обява–12246828/слънчев ... -110-литра
ето ти и една за 420 същата като на снимката с 20 лв по-евтина, но не я препоръчвам заради по слабите тръби. Отражателите са нож с две остриета и също не ги препоръчвам. Зимата задържат сняг и може леда да счупи тръбите. Руснаците в техните форуми са споделили десетки снимки на чупени тръби от отражателите.
https://bazar.bg/обява–8330239/промоцио ... 47-1500-15
шоп
- майстор
bialk написа:Охо, значи става още по-евтино! По-качествените тръби в първата обява ще компенсират липсата на отражател. Притеснявам се само тази стойка от 1,2 мм дали ще издържи. И дали може да се монтира на вертикален покрив с нея.Аз съм виждал само плосък и покрив с наклон
Тръбните колектори имат по-малко ветрово и снегово натоварване от плоските, така че нямай притеснения.
А дали ще можеш да с го монтираш сам и какви преработки на стойката и доработки на покрива трябва да се направят аз не се наемам да гадая.
П.П., кое е е най-евтиното решение за топла вода зависи от % направи си сам. Боядисан в черно варел за 10 лв също топли вода. Можете да прочетете темата ми бюджетна вакумна система за 2-3 дни. Успехи!
Тема "Евтино решение за топла вода?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература