• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
:lol:
sofeto88 - напреднал
lov написа:
Защо искаш да я направиш колкото се може по скъпа ? Има много по евтини и елегантни решения. А с това панелче зимата йок нищо че ще е регулируема. Пък и не знам до къде ще ти стигне ентусиазма с тези регулировки на наклона. :)
Не гледам да я направя скъпа, просто за момента не виждам по евтин работещ вариант, ако имаш някоя идея сподели.
sofeto88 - напреднал
stamenov1 написа:
Защо не използваш неръждаемото гофре, за да не се занимаваш със заварки. Цената му е доста прилична.
Гледам го гофрето от много време, цета е около 6лв метър но за "пресоването" на краищата където се слага гайката трябва инструмент, който е към 300лв това ме спира... реално цената ще е на половина с гофре ако намеря или си изработя тая 'зачуквачка'
Andri01 - майстор
"Зачуквачката не е проблем-цилиндър с вътрешна обла резба,разрязан на 2 ,втулка,която събира двете части върху тръбата,шайба за притискане и елементарна винтова преса/ малка скоба за лагери. мога да направя снимки на моята"зачуквачка" :)
sofeto88 - напреднал
шоп написа:
Присъединявам се към мнението на stamenov1, гофрето е много лесно за работа. Евтино и надежно е.

Съгласен съм и с мнението на naskov, относно квадратурата на колектора за 120 л бойлер.

Преди 10 ина дни монтирах два селективни медни колектора по 2.55м2( 2.4м2 чист абсорбер) на 240 литров буфер тип бидон и тези дни грее добре до към 60-65 градуса. Но имам много къс тръбен път ( под метър подаваща вода и под 4 метра връщаша вода. При теб не е така и ще имаш повече загуби.

Успехи!
Еми ето първата грешка, незнаех как да сметна загубите и взех този панел, ще започна с него ако не е достатъчен , винаги може да се добави още един някой ден...
sofeto88 - напреднал
Andri01 написа:
"Зачуквачката не е проблем-цилиндър с вътрешна обла резба,разрязан на 2 ,втулка,която събира двете части върху тръбата,шайба за притискане и елементарна винтова преса/ малка скоба за лагери. мога да направя снимки на моята"зачуквачка" :)
Добре направи снимка да я погледна, тук в стара загора не се продава нито гофре нито зачуквачка
sofeto88 написа:
stamenov1 написа:
Защо не използваш неръждаемото гофре, за да не се занимаваш със заварки. Цената му е доста прилична.
Гледам го гофрето от много време, цета е около 6лв метър но за "пресоването" на краищата където се слага гайката трябва инструмент, който е към 300лв това ме спира... реално цената ще е на половина с гофре ако намеря или си изработя тая 'зачуквачка'
А не е ли сходна цената на твърдото ф 15? И зачуквачката му е стотина лева на нещо си Сиверт ли беше.....вече е Ротенбергер.
Става и пелетна горелка да запалиш,скарата тоже,та даже и още панели и парното ще ти прави с малките диаметри.
Меката шиснайска сигурно е на сходна цена , а горелки за мек припой са няколко лева.
С гофра по престижно ли е?
sofeto88 - напреднал
За момента не виждам по удачен вариант за моя случей освен мед + мек припой, твърдата мед на ф15 е около 7,50лв но е с дебелина 0,7 а меката е 10лв защото е на 1мм, все си мисля че с мека мед ще ми е по удобно за работа може и да греша...
шоп - майстор
sofeto88 написа:
За момента не виждам по удачен вариант за моя случей освен мед + мек припой, твърдата мед на ф15 е около 7,50лв но е с дебелина 0,7 а меката е 10лв защото е на 1мм, все си мисля че с мека мед ще ми е по удобно за работа може и да греша...

:? гофре неръждаемо ф16 миналата година го купувах по 2.70 лв метъра...

за 4-6 или 8 запресовки можеш да си ги поръчаш от фирмата, която продава гофрето. 1 лв е комплект холендрова гайка+ клингеритова гарнитура и скоба....само има казваш размерите на гофрето.
lov - майстор
sofeto88 написа:
lov написа:
Защо искаш да я направиш колкото се може по скъпа ? Има много по евтини и елегантни решения. А с това панелче зимата йок нищо че ще е регулируема. Пък и не знам до къде ще ти стигне ентусиазма с тези регулировки на наклона. :)
Не гледам да я направя скъпа, просто за момента не виждам по евтин работещ вариант, ако имаш някоя идея сподели.
Не само идея ами направено много отдавна. Е не е систематизирано в една тема че да го прочетеш на веднъж но доста неща съм показал. Но с чиста съвест мога да твърдя че е най ниско бюджетната система и с нищо не отстъпваща по добив от другите.
Прочети тази темичка и мисля че ще ти се изяснят доста неща. Той колегата спря да влиза и пише във форума Ония дни се чухме по скайпа и първата приказка беше че работи перфектно.И от както е пусната не е пипал нищо повече по нея.

viewtopic.php?f=10&t=42737&hilit=%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD+%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Помощ за изработка на соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: