Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Сега се сетих има такива помпи и с 6 метра напор.
Такава ползвам при един мой самоделен вакумен колектор с над 90 метра неръждаемо гофре в него и помпата върти безпроблемно водата въпреки голямото съпротивление на водата

Ако си чел темите ми: въздушно отопление с вакумни тръби или пък темата: бюджетен вакумен колектор за 2-3 дни знаеш какви опити съм правил с такива помпи

Прикачен файл

SAM_7933.JPG
bialk - специалист
Има и такава с 15 метра воден стълб (гледай клипа в описанието тук). Но струва 57 долара. Смятам, че помпа с 5-6 метра стълб не би трябвало да е проблем за дрейнбек с денивелация 2-3 метра, дори и монтирана на самия бойлер, в много по-ниска точка. Но ще трябва да пробваме за да се уверим.

Иначе тази от снимката по-горе 1/2 цола ли е? Има ли проблем с завиването на фитингите, в смисъл дали изпускат?
шоп - майстор
Има всякакви китайски маломошни помпи. Имам една такава диафрагмена с напор 100 метра:-)

Да, на 1/2 са фитингите. С клингеритовите фитинги, който си вървят в комплекта на неръждаемите гофрета стягането на гайките буквално е на ръка.
sashot - специалист
Днес поръчах от али ето това:

http://ru.aliexpress.com/store/product/ ... 3.8.Cah9bK

Ще го използвам в соларна дрейнбек система със 75 вакумни тръби heat pipe за захранване на 500 литров бойлер.
По-нататък, в процес на работа по системата ще описвам какво и как правя. Ще се радвам да критикувате (конструктивно).
Evgeniy - майстор
Сашо,
Успех ти пожелавам!
Аз не се престраших да направя дрейнбек с heat pipe, въпреки, че има такива даннi. Притесняваше ме температурата на стагнация, както и вероятността от спукване при задействане на помпата в момент на излизане от режим на прегряване.
sashot - специалист
Благодаря, Евгени,

Може ли малко по-подеобно, относно съмненията ти?

Имаш предвид момента при пускане на помпата при силно нагрят "сух" колектор? Какво точно има опасност да се спука? Стъклените тръби?
Evgeniy написа:
Сашо,
Успех ти пожелавам!
Аз не се престраших да направя дрейнбек с heat pipe, въпреки, че има такива даннi. Притесняваше ме температурата на стагнация, както и вероятността от спукване при задействане на помпата в момент на излизане от режим на прегряване.
шоп - майстор
И аз пожелавам успехи sashot,
помпата е много хубава, но ми се вижда скъпа. С каква мошност е? аз имам такива 12/24 волта 13,2 вата и са с цени около 12-14 долара.

Евгений, какво точно те притеснява? Със сигурност стъклената тръба няма да се спука при каквато и да е температура. Моя 30 тръбен въздухар изкара едно лято без да тегля от него топло и в тръбите всеки слънчев ден бе над 250-270 градуса

Предполагам опасенията ти са за медните термосифонни тръби.
LazarGanev - "Велик майстор"
Evgeniy написа:
За heat pipe тръби не се сещам какъв да е проблема, но за U-pipe наистина е голям проблем и могат да се чупят стъклени тръби. Когато тръбите са горещи и в колектора навлезе студена течност, тя тръгва по единия клон на U-то, охлажда го, той се свива, U-то се изкривява и напъва по стъклото и го чупи чисто механически, а не температурно. Това е един от малкото недостатъци на U-pipe колекторите и поради тази причина не са подходящи за ДБ система.
шоп - майстор
LazarGanev написа:
Evgeniy написа:
За heat pipe тръби не се сещам какъв да е проблема, но за U-pipe наистина е голям проблем и могат да се чупят стъклени тръби. Когато тръбите са горещи и в колектора навлезе студена течност, тя тръгва по единия клон на U-то, охлажда го, той се свива, U-то се изкривява и напъва по стъклото и го чупи чисто механически, а не температурно. Това е един от малкото недостатъци на U-pipe колекторите
Лазаре, за бисерите си. Как ще източиш топлоносителят от една U тръба !!! :?

U-pipe вакумен самоизточващ се колектор е невъзможен за направа!!! :-D

Ако бе възможен щях да си направя с неръждаемо гофре, което няма да се " изкриви" и счупи стъклената вакумна тръба.

Все пак в спора се ражда истината и поста на Лазар ме насочи към идеята полу източващ се вакумнотръбен колектор с U тръби от неръждаемо гофере.

Топлоносителят ще се източва само от колектора, а в U тръбите ще си остава.
LazarGanev - "Велик майстор"
Шопе,
постояно се хвалиш, че четеш дебели книги, ама или само заглавията им четеш или пък не ти понася четенето :). Аз не пиша много във форума, ама ако ме четеш редовно ще научиш повече, отколкото от дебелите книги :-D . Та и за твоите U-pipe мога да те светна как да ги направиш ДБ, но не мога да ти гарантирам дали гофрето няма да счупи стъклото. Предполагам, че не, но не гарантирам - ти ще кажеш, като пробваш. Но да продължа за U-pipe колекторите - това са единствените колектори, които могат да работят без проблеми във всяко положение - хоризонтално, вертикално, с колектора нагоре, с колектора надолу... Така че сложи си кутията отдолу и ще имаш ДБ система :wink: .

Тема "Разширителен съд за дрейнбек система?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: