Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Trakehner1 - специалист
gnt69 написа:
Това е твоя.
http://www.naturela-bg.com/bg/product/4 ... obmennika/
Много благодаря за препоръката, говорих с тях преди малко, хората са много приятни и отзивчиви, направо с удоволствие си го поръчах. Те, обаче, ми препоръчаха да купя NHC-H36 и поръчах него.

Скоро ще пусна снимки от моята направа.
gnt69 - майстор
Какви пари струва, че и аз трябва да вземам. Моето е интиелско и от 2-3 години странно премигва като включва помпата ама работи още. :partyman:
6osi6 - майстор
sashot написа:
Поздравления за ентусиазма и идеята, но не е ли прекалено малка контактната площ между гилзите, в които влиза кондензационната ампула и тръбите, през които тече флуида, а от там и лош топлообмена? В купешките гилзата влиза в колектора все пак и е обхваната практически отвсякъде от флуида.
И най-важното има ли реален икономически резон в това?
Идеята за този колектор не е добра. Със шест заварки на два фитинга 12х8х12 може да направи много добър топлообмен на 6 тръби по схемата на Bosch 8000 - колекторни тръби ф12 и 12 метра полу твърда ф8 за вакуумните тръби.

Прикачен файл

Bosch 8000.jpg
Bosch 8000.jpg (34.28 KиБ) Видяна 2109 пъти
6osi6 - майстор
Когато колекторът е долу, топлината ще остава в тръбите и няма да се разсейва.
Прикачен файл:
Rossatocollettore.jpg
Rossatocollettore.jpg (13 KиБ) Видяна 2103 пъти
С по-голям рефлектор се получава двойно повече енергия от по-малко тръби.
Прикачен файл:
5_Ramlow-DB.jpg
Според техническите данни на Bosch, увеличаването на рефлекторната площ с 0.1 кв. м. носи допълнително 66w.
Това значи, че ако на този Bosch се поставят по-адекватни рефлектори, със ширина 16 см. на всяка тръба, мощността му ще повиши от 650 на 1046W.

Прикачен файл

CRC2.png
CRC2.png (84.71 KиБ) Видяна 2103 пъти
шоп - майстор
6osi6, това което пишеш е 100% вярно. Подготвям елементите за слънчев колектор с U тръби и долен колектор. Смятам, че ще е по-ефективен от такъв с горен колектор. Само засега ще се въздържа от отражател. Руснасите ги махат, защото от снега и леда се чупят тръбите при свличане на снега и леда.
6osi6 - майстор
шоп написа:
ще се въздържа от отражател. Руснасите ги махат, защото от снега и леда се чупят тръбите при свличане
Два листа огледална ламарина 2000х1000 мм. са 110 лева. Достатъчни са за рефлектори за 8 тръби, като остава едно парче от 250х250 мм. С конзолите за профилиране и връзване на рефлектора към стойката, може да се отрежат с лазер или да се огънат на ръка, не повече от 150 лева общо.

Тръбите трудно ще се счупят от лед. Проблем ще е високата температура при колектор без вода, близо 300°C и изолирането на дъждовната вода при обърнат колектор.
Ползите са повече енергия от 8 тръби - 2.9 пъти. Съответно 2.9 пъти по-топла вода в единица обем и по-ефективна работа на инсталацията с по-малък обем вода.
шоп - майстор
6osi6 написа:

Тръбите трудно ще се счупят от лед.
Позволи ми да не се съглася. Тръбите супер лесно се чупят от сляг и лед. Имай 10-20 снимки на счупени тръби в комбинация с отражател. Изглежда съм ги изстрил, а не ми се рови отново в руският форум.

Снегът и ледът се напрупват по отражателят и под действието на гравитацията и слънцето се уплътняват, свличат надолу и оказват натоварване на стъклаените тръби. Натоварването често е толкова голямо, че тръбите не издържат и се трошат.

Истината според мен е не в монтирането на рефлектори, а с увеличаване бр. на тръбите. Тези 60% увеличено КПД са само за 100% чисти и нови рефлектори. Само след месец новата отражателна ламарина няма да има този ефект. 160 лв за отражателна ламарина според мен е по-добре да се инвестира в добавянето на 10-15 допълнителни тръби ( 11-12 лв бройката)
6osi6 - майстор
шоп написа:
... допълнителни тръби ( 11-12 лв бройката)
От къде ги взимаш и за колко броя е тази цена? Да мога да ги сменя, когато се счупят :?
Повишението на КПД с рефлектора с по-голямата площ е 290%. Виж техническите данни на Вocsh. Това КПД можеш да го компенсираш с повече тръби, но както се замърсява огледалната ламарина, по същият начин, се замърсяват и тръбите и обикновените и селективните стъкла. И при тях разсейването на светлината от матирането само след месец ще е същото.
Към една вакуумна тръба ( 11-12 лв бройката) е нужна медна тръба 4 метра, двата метра горе са грешка, което е още 14.50 лева от горе и общо цената е 26.50.
шоп написа:
..няма да има този ефект. 160 лв за отражателна ламарина според мен, е по-добре да се инвестира в добавянето на 10-15 допълнителни тръби ( 11-12 лв бройката)

Да видим :tonqe:
При това условие задачата е:
Аз добивам 174W от една тръба с рефлектор, които като материали ми струват 20 лв. - рефлектор и конзоли, 26.50 медна и вакуумна тръба, общо 46.50лв.
Ти добиваш 60W от една тръба с цена, медна и вакуумна тръба, общо 26.50лв
Въпросът е, ако трябва да се добият 174W, като за това всеки разполага с 76.85 лева, колко вакуумни тръби допълнително ще мога да купя от реализираната икономия цена/W?

Според мен са 2, 53.
шоп - майстор
В ОЛХ и в базара ги продават. Има ги в Пловдив, има ги и в Ямбол.
Сложи отражател и сподели резултатите, но наистина внимавай че при дебел сняг от отръжателят той се уплътнява като лед, тръгва надолу и троши тръбите.

За мен съм си решил...всичко на модулен принцип. Ако искам и когато искам добавям колектори и бойлери. Места и изводи са оставени.
6osi6 - майстор
Сравнението на КПД на вакуумна тръба с изнесен рефлектор - XCPC и същите без рефлектор при еднаква абсорбираща площ показва, че ефективността на XCPC може да се достигне при оптимално разположение на вакуумните тръби на разстояние 13 мм. една от друга.
Сравнение на 2.52 броя вакуумни тръби равни на площта на един рефлектор -164 мм. при съотношение на КПД спрямо една вакуумна тръба.
Прикачен файл:
XCV.png
При ъгъл на слънцето 25° над хоризонта тръбите в двата типа колектори са засенчени наполовина. КПД на 2.52 броя вакумни тръби - VTK е 100%. КПД на XCPC e 86%.

При ъгъл 35° над хоризонта тръбите на VTK се засенчват една от друга на 28%, КПД за тази площ е 157%. При същия ъгъл има засенчване 18% на вакуумната тръба в XCPC от рефлектора, но в осветената му част има много добър ъгъл на пречупване и идеален ъгъл на усвояване от вътрешната абсорбираща част на тръбата, което носи допълнителни 92%, плюс 82% от пряко осветената част, общо 174% КПД.
КПД на двата колектора е почти равен при ъгъл 90°
Прикачен файл:
XCV1.png
КПД при ъгъл 55° Тръбите на VTК излизат от сянката си и работят с максималната си ефективност - КПД 219%.
XCPC има идеален ъгъл на пречупване и абсорбиране, но сянката която хвърля рефлектора намалява КПД на 211%.
Прикачен файл:
XCV2.png
Ъгъл от 25%. Вакуумната тръба започва да получава допълнително енергия от рефлектора. Добър ъгъл на пречупване с голяма концентрация и площ от рефлектора, но усвояването е слабо поради падането на лъчите под остър ъгъл в малка площ абсорбиращата тръба.

Тема "Колектор за слънчев heat pipe панел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: