• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
E, той до сега е бил на дърва. Ще му бъде далеч по-чисто от дървата...

В блок става в мазето само ако си на първия етаж над собственото ти мазе, което общо взето е рядкост. Дори при това положение с комина пак е сложно.
andy_forresite - майстор
Предложих ти климатици поради това че харесваш варианта с термопомпа. Нали не си мислел термопомпата да грее водата в наличните радиатори? Не вярвам да си ги преоразмерил с много та да стане с тях. В този случай се присъединявам към предложилите камина на пелети. 10 000 кwh правят по 55,5 квч на ден за 180 дни. За 4 стаи това са по 14 квт на ден за всяка стая. С пелетна камина ще ти трябват 2500 кг. По 350 лв/тон са 875 лева; на ток 5000 kwh са хилядарка. Иначе да, може да се вместиш до 1500 на ток, но зависи от зимата, а бабите хич не обичат температури по-малки от 23-24°. Пък ако вземеш пелетките по 300, тогава вместо 1500 ще платиш 750 лева. И инвестицииката почва да се възвръща. Не става обаче за 2-3 зими.
BobyD - напреднал
torbalan
Всъщност системата ми е правена едно към кесим от познат пишман майстор преди 10 год - топли но идея нямам доколко е оразмерена и ефикасна. Като гледам сравнителната табллица горе долу покрива моите груби сметки 10400 kWh на дневна и нощна тарифа около 1600 лв. Все пак ако Януари е по 40 лв на ден април ще е по няма и 4 лв и ще балансира (може би...)
А бабките са денджийки и 20 градса им стигат - даже е обратното аз обичма по към 22-23 отколкото те. Чесно казано целя се в 22 градуса температура

Нафтата също минава към по-скоро неприемливите варианти, пелетите са по-напред в списъка
Ако трябва да си степенувам вариантите ги подреждам така:
1. Ел котле
2. Оставам си на дърва и въглища
3. Пелети
от там нататък вариантите са по-скоро хипотетични

ако знаех че пелетна камина ще работи без проблеми може би бих се навил да я прибутам на 2ро или даже 1во място. 1 път зареждане днес не е като да слагаш на 2-3 часа и да търчиш да отваряш затваряш притока на въздух преез 15 мин, за да регулираш температурата... но тая автоматизация на горивния процес ме притеснява при тока го регулира едно термо реле, а при пелетните камини са разни грелки разни датчици вентилаторчета и кво ли не което да даде фира и да те остави на студено...
а и не знам къде ще съхранявам пелетите във влажната маза няма ли да им се влошат показателите

Christo
6-7 месеца си е мизерия, особено пролет когато вятъра е източен и почнат едни пушилки или пък налягането като падне не ми се обяснява, та по принцип дори пелетите поне в отношение на по-чисто и по-лесно са си сериозна крачка напред - както казах само надеждността ме притеснява и намирането на качествени пелети...
Последна промяна от BobyD на пет май 20, 2016 10:51 am, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
Понеже наистина е доста дълго - не бях погледнал сметките.

Принципно са ти верни за калоричността, но не виждам как ще го докараш до 10 хил. киловата.
В КПД-то на камината са включени точно тези загуби, за които говориш.

Тоест ако изгаряш 20 хил. киловата - получаваш в радиаторите 14 хил.
Ако се грееш на ток ще ти трябват 14 хил. киловата, защото няма загуби.

Имай предвид, че тенденцията е цената на тока да се дига, докато се изравни със средната или поне с минималната в ЕС. Сега е два пъти по-ниска от останалите държави, и то не от средната...

Преди да избереш варианта на ток - питай ЧЕЗ за по-голяма мощност. С 63 ампера предпазител няма да стане.
jabata - специалист
BobyD написа:
Това че се чудите дали инсталацията ще издържи никак не е гот, ще трябва да мина покрай ЧЕЗ да ги питам за трифазния какво ще ме изклатят тия мръсници.

А камината на пелети стои като мнооого далечна алтернатива, по груби сметки отоплителен сезон ще ми е към 1200лв на пелети + поне 2000 лева повече като първоначална инвестиция спрямо ел. котле... ако усея да се вместя до 1500 лв на сезон на ток предпочитам него. Проблема е, че работя от вкъщи и че всички сме си в къщи целодневно, няма период в който да го намалиш и то си се трупа...

А нещо за тия фирми със скъпите софтуери дето правели симулации някой да е чувал за тях?
Е няма какво да се чуди човек. Максималната мощност при монофазен ток е 13KW. което означава че включиш ли котлето нямаш право да готвиш. За бойлер, и т.н. не става дума. Котле има смисъл, само ако ти е на отделен бушон, но при монофазен ток, това означава отделна партида, или трифазен ток. Няма какво да ходиш да питаш в ЧЕЗ, отсега ти казвам, ще ходиш ще питаш, ще ти вземат едни 100 лева за проучване за трифазен ток до 15 KW, и после ако отговора е положителен едни 650 лева за присъединяване на ток с мощност между 6 и 15 Kw, и си свиркаш. Но се страхувам че 15 KW, пак няма да ти стигнат, защото ако котлето работи на макс (10 KW) ти остава 5 KW за домакинството, което в днешно време е малко (2 KW бойлер, 2 KW фурна, какво остава за пералня, телевизор, крушки, и т.н.) Просто вечер като се прибереш ставаш един математик и комбинатор, и гледаш какво е включено и да не падне бушона. Другото е, да поискаш над 15 KW, но тогава включването отскача много нагоре. Така че ток го забрави, в днешно време никой не се топли на котле на Ток, освен ако не го краде.
Казваш камина, 4000 първоначална инвестиция ти се вижда много, а си готов за половината пари да си вземеш котле на ток, и да плащаш по ХХХ лева на месец за ток. А знаеш ли колко ще ти е сметката за ток на месец? Отсега ти казвам студените месеци (януари например) ще ти е към 400-500 лева. А на сезон (октомври - март) ще ти е 1200-1500 тока.
Как ги смяташ 1200 лева за пелети за сезон? Аз съм с камина на пелети, и на сезон ми отиват около 1.5 тона. Дори и по 500 лева да купуваш пелетите (което е нереално висока цена) си е под 1000 лева. Отделно че Юли читави пелети за камина в София и околностите, където са най-скъпи ще намериш за по 300 - 350 лева на тон. Т.е. за 2 години (колкото е гаранцията на камината и котлето) камината се е изплатила.
А пелетите са къде къде по-чисти от дървата, и не шапат толкова, и няма толкова сажди при тях. Ако на дърва комина го чистиш всяка година, на пелети трябва на 3-4.
Така че преосмисли и пресметни още веднъж нещата.
jabata - специалист
BobyD написа:
ако знаех че пелетна камина ще работи без проблеми може би бих се навил да я прибутам на 2ро или даже 1во място. 1 път зареждане днес не е като да слагаш на 2-3 часа и да търчиш да отваряш затваряш притока на въздух преез 15 мин, за да регулираш температурата... но тая автоматизация на горивния процес ме притеснява при тока го регулира едно термо реле, а при пелетните камини са разни грелки разни датчици вентилаторчета и кво ли не което да даде фира и да те остави на студено...
а и не знам къде ще съхранявам пелетите във влажната маза няма ли да им се влошат показателите

Christo
6-7 месеца си е мизерия, особено пролет когато вятъра е източен и почнат едни пушилки или пък налягането като падне не ми се обяснява, та по принцип дори пелетите поне в отношение на по-чисто и по-лесно са си сериозна крачка напред - както казах само надеждността ме притеснява и намирането на качествени пелети...
Вече 3 сезона, камината си работи без никакви проблеми. Паля я дори и в момента (средата на май) сутрин за половин час да отвърне, защото си е леко неуютно. ако можеш средата на май да запалиш печка на дърва без да те одими докато се разгори ела и ми се обади.
При пелетите, само ти изглежда сложно, но всъщност не е толкова. Да имаш вентилатори, нагревател, няколко датчика, и един контролер. Но контролера си е малък компютър. На останалите компоненти живота им е доста дълъг с изключение на запалката която е консуматив, и струва 20-30 лева, но и тя издържа поне 2 години. Е при мене, сега през лятото ще трябва да я сменя.
BobyD - напреднал
почвате да ме навивате за пустите пелети - макар че с 1.5 или 2.5 тона няма да мина по-скоро 3.5 10000 kWh го смятам за ток щото има 100% КПД а пелетната камина е с 90% в най добрия случай, което вероятно е по-малко, особено с по-лоши пелети
значи от сегашните ми 20 000 на твърдо гориво остават 18 000 и да свалим от автоматизацията на горенето още да ги докарам до 16 000 kWh за сезона което при средна стойнос 4.8 kW за килограм е около 3.3 тона по средно 380 лв са си 1200 лв. (което принципно не е по-различно от грубо 900те лв, които сега плащам)

С ток при 11 000 kWh и усреднено дневна/нощна цена 15 ст излизат 1650 което е на силно ронещия се ръб на възможностите ми... и с допълнителното разяснение за КПДто на torbalan - тоест реалните 14 000 kWh току що стигнах до невъзможност да си плащам месечните сметки дори и без тенденцията за увеличаване на цените на тока

единствената възможност която остана е да мина на трифазен ток, който мисля е 0.12 ст и да държа относително хладно в къщи за да не надмина 12-13 000 kWh за сезона... при тия леко разтегливи условия може и да ми сеполучи а с коментара на jabata и тази бегла надежда умря :)
jabata - специалист
BobyD написа:
почвате да ме навивате за пустите пелети - макар че с 1.5 или 2.5 тона няма да мина по-скоро 3.5 10000 kWh го смятам за ток щото има 100% КПД а пелетната камина е с 90% в най добрия случай, което вероятно е по-малко, особено с по-лоши пелети
значи от сегашните ми 20 000 на твърдо гориво остават 18 000 и да свалим от автоматизацията на горенето още да ги докарам до 16 000 kWh за сезона което при средна стойнос 4.8 kW за килограм е около 3.3 тона по средно 380 лв са си 1200 лв. (което принципно не е по-различно от грубо 900те лв, които сега плащам)
Е какво да те навиваме. Единствената смислена алтернатива на камина на дърва са пелети, климатици, ток. Климатиците, сам ги изключи, аз също не ги обичам. Тока отпада поради горните причини, и остава....Още повече че пелетите не са толкова страшни, след като си бил досега на дърва.
Незнам как сметна 3.5 тона пелети, но нещо сметките не са съвсем точни. Ти с 3.5 тона пелети, в апартамента ще отваряш прозорците, и пак ще изпукаш от жега, освен ако не е 140 квадрата апартамент.
Казвам ти го от опит, защото преди години бях пред същата дилема за отопление. Първоначално исках котле на ток, отказах се поради ниска мощност. След това без да му мисля, избрах компромисния вариант с ел. радиатори в стаите които ползвам, и след една студена зима със сметки от порядъка на 350-450 лева месечно за ток, без да кажа че е било топло, седнах и отново преосмислих темата за отоплението и сложих пелетна камина и се родих. Топло на всякъде, веднъж на ден сипя чувалче пелети, когато искам пускам, когато искам спирам. Първоначално и аз като тебе смятах 3 тона на сезон, но накрая на зимата се оказа че минах с 1.5 тона, и топло 24 градуса навсякъде.
Последна промяна от jabata на пет май 20, 2016 11:49 am, променено общо 1 път.
crez - майстор
Това устройва ли те? Ток, доста по-етино от ел котел.http://www.otoplenie.eu/php/statiq.html?id=346 или това http://aldimagroup.com/galan_products.php?lg=bg
jabata - специалист
crez написа:
Това устройва ли те? Ток, доста по-етино от ел котел.http://www.otoplenie.eu/php/statiq.html?id=346 или това http://aldimagroup.com/galan_products.php?lg=bg
Извинявам се много, но тези котли са си пак на ток, и няма да реализират икономия. При тях вкарваш Х киловата, и няма как да изкараш повече от Х киловата мощност. Просто по-бързо нагряват, и поради тази причина, някой се заблуждават че са по-икономични, ама не. Другия котел, нагрява по-бавно, но за сметка на това изстива по-бавно.
Хора запомнете, КПД-то на един конвенционален електрически отоплител (с изключение на термопомпата) е макс 98%, и независимо дали е печка лъч, конвектор ADAX, ел. котле за 5000, духалка за 20 лв. ефективноста е една и съща. Накрая винаги получаваш Х KW, при вкарани Х.
Просто всичко са си търговски трикове, за заблуда на наивни клиенти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Ел. котле - изчисление за разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: