Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) Казах само че мястото на топлообменника не е там в схемата.Проиграйте нарисуваната схема мислено да видим какво се случва при заряд на бойлерите и при консумация .
vrangelov - специалист
Става въпрос за рисунката на radius от съседната тема, нали? Според мен помпата и възвратният клапан са свързани грешно. Топлообменникът трябва да взема студена вода от дъното на десния бойлер, а топлата да я влива на върха на левия. Според мен е по-добре зареждането и разреждането на бойлера да е през различни кръгове.

Поздрави!

P.S. Сетих се да питам нещо автора на темата.
Micho@85, ти защо чакаш другите да ти рисуват схемите?!

P.P.S. Сега се сещам, че така или иначе ще трябва да има втори кръг, защото като се обърнат клапана и помпата, този кръг ще може да се използва само за зареждане.
шоп - майстор
filmatoplo написа:
:) Казах само че мястото на топлообменника не е там в схемата.Проиграйте нарисуваната схема мислено да видим какво се случва при заряд на бойлерите и при консумация .
При мен тази схема действа от седмица ( разликата е, че помпата е преди топлообменника)

няма проблем при едновременно черпене на вода и работещи помпи.

Все пак говорим за бойлери само с два извода. Ако имат бойлерите и отвори за рециркулация е друга бира и вариантите ще са други.
Micho@85 - специалист
Здр не рисувам защото не мога. Питам защото не знам и защото имам някакво желание да се науча. Благодаря на всички отзовали се. Проекта мисля да го почвам като се приберем в къщи тогава ще има и снимки и най-вероятно и още въпроси защото ще е "направи си сам".
romanpm - майстор
Micho@85 написа:
А има ли начин да научим правилната схема?
До romanpm с какви панели си?

Направи сам , бях ги качвал някъде ...
Това е единия , работи си viewtopic.php?t=8746
А , ето 13 , 17 и 20 мнение по темата viewtopic.php?f=18&t=25715&p=594410&hilit=%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80#p594410 :)
Evgeniy - майстор
Много дълго се чудих на забележката на Филма. На пръв поглед няма нищо нередно, но в крайна сметка мисля, че така е по добре:

Прикачен файл

TO.jpg
TO.jpg (28.18 KиБ) Видяна 1560 пъти
filmatoplo - майстор
Евала ,до тук добре има още малко тънкости.
шоп - майстор
Привет,
позволете ми да не се съглася с промяната в схемата. Ще се опитам да обясня защо.

На теория е добре, хубаво е студената водопроводна вода да влиза преди топлообменика за да отнема повече вода. Даже по тази логика входа от водопровода е добре да е и преди помпата ( с преместен възвратен клапан) за да може помпата да се охлажда. Помпата на практика не се плаши от това но както и да е.

На практика обаче се получава друго. Какво се получава да кажем в 14-16 часа в слънчев ден. Бойлерите са се заредили до 60 градуса. Задали сме делта Т 5 градуса и в колекторите имаме над 65 градуса флуид. Започваме да черпим вода и преди топлообменника нахлува вода с температура 15 градуса. Пластинчатите топлообменници с голяма площ и веднага ( секунди) панела ще стане 30-40 градуса и контролера ще спре соларният кръг ( или и двата кръга ако са вързани заедно помпите) Системата започва да работи циклично. Аз

Такава работа аз не харесвам. Смятам, че е по-удачно системата да работи по-плавно, т.е. бойлерите да са като буфери и температурата да се изменя плавно.

Филме, ще съм благодарен да споделиш и други тънкости. В спора се ражда истината
filmatoplo - майстор
Понеже с това се занимавам и ми е лесно ,тоест така подбирам броя на панелите спрямо литража че инсталацията има мощност и работи както ти искаш .И самия топлообменника е важен какъв е по мощност,брой пластини и тем подобни ,като дебити на помпите.Имам над 20 тина сл инсталации с топлообменници ,всички обаче са с не по малко от 10 панела ,имам и с 40 панелови.Последната ми беше с 2 топлообменника,за басейн и бгв.Сега убеждВам клиентите си вместо сл панели да им сложа пелетен котел ,който ме послуша си гледа кефа и си свирка.А зареждащата помпа се командва отделно по температура на произведената вода след топлообменника.Слънчевата помпа се пуска от дф термостат ,след като тя тръгне и затопли вода до температура 55_60 гр на изхода на топлообменници тръгва зареждащата .Аз ги правя така че от панела слиза 80 гр ,произведената е 55-60 , когато някой ползва водата за къпане тогава произведената вода пада до 45 гр и тогава зарядната помпа спира защото не ти трябва ,без туй нейния клапан е затворен под 8 атмосфери налягане от водопровода.Когато спре къпането ,и произведената вода се повиши над 55-60 гр се включва зареждащата помпа ,слънчевата помпа си работи постоянно ,спира следобед след 18 часа.При заряд и по време на консумация в бойлера винаги влиза затоплена вода ,ако имаш чехи в хотела водата стига ,ако имаш С-ци просто няма как :) .
LazarGanev - "Велик майстор"
Филме, а имаш ли с топлообменник и 2-3 бойлера?

Тема "БГВ с пластинчат топлообменник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: