Става въпрос за рисунката на radius от съседната тема, нали? Според мен помпата и възвратният клапан са свързани грешно. Топлообменникът трябва да взема студена вода от дъното на десния бойлер, а топлата да я влива на върха на левия. Според мен е по-добре зареждането и разреждането на бойлера да е през различни кръгове.
Поздрави!
P.S. Сетих се да питам нещо автора на темата.
Micho@85, ти защо чакаш другите да ти рисуват схемите?!
P.P.S. Сега се сещам, че така или иначе ще трябва да има втори кръг, защото като се обърнат клапана и помпата, този кръг ще може да се използва само за зареждане.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
29 мнения в "БГВ с пластинчат топлообменник"
шоп
- майстор
filmatoplo написа:При мен тази схема действа от седмица ( разликата е, че помпата е преди топлообменника)Казах само че мястото на топлообменника не е там в схемата.Проиграйте нарисуваната схема мислено да видим какво се случва при заряд на бойлерите и при консумация .
няма проблем при едновременно черпене на вода и работещи помпи.
Все пак говорим за бойлери само с два извода. Ако имат бойлерите и отвори за рециркулация е друга бира и вариантите ще са други.
romanpm
- майстор
Micho@85 написа:А има ли начин да научим правилната схема?
До romanpm с какви панели си?
Направи сам , бях ги качвал някъде ...
Това е единия , работи си viewtopic.php?t=8746
А , ето 13 , 17 и 20 мнение по темата viewtopic.php?f=18&t=25715&p=594410&hilit=%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80#p594410
filmatoplo
- майстор
Евала ,до тук добре има още малко тънкости.
шоп
- майстор
Привет,
позволете ми да не се съглася с промяната в схемата. Ще се опитам да обясня защо.
На теория е добре, хубаво е студената водопроводна вода да влиза преди топлообменика за да отнема повече вода. Даже по тази логика входа от водопровода е добре да е и преди помпата ( с преместен възвратен клапан) за да може помпата да се охлажда. Помпата на практика не се плаши от това но както и да е.
На практика обаче се получава друго. Какво се получава да кажем в 14-16 часа в слънчев ден. Бойлерите са се заредили до 60 градуса. Задали сме делта Т 5 градуса и в колекторите имаме над 65 градуса флуид. Започваме да черпим вода и преди топлообменника нахлува вода с температура 15 градуса. Пластинчатите топлообменници с голяма площ и веднага ( секунди) панела ще стане 30-40 градуса и контролера ще спре соларният кръг ( или и двата кръга ако са вързани заедно помпите) Системата започва да работи циклично. Аз
Такава работа аз не харесвам. Смятам, че е по-удачно системата да работи по-плавно, т.е. бойлерите да са като буфери и температурата да се изменя плавно.
Филме, ще съм благодарен да споделиш и други тънкости. В спора се ражда истината
позволете ми да не се съглася с промяната в схемата. Ще се опитам да обясня защо.
На теория е добре, хубаво е студената водопроводна вода да влиза преди топлообменика за да отнема повече вода. Даже по тази логика входа от водопровода е добре да е и преди помпата ( с преместен възвратен клапан) за да може помпата да се охлажда. Помпата на практика не се плаши от това но както и да е.
На практика обаче се получава друго. Какво се получава да кажем в 14-16 часа в слънчев ден. Бойлерите са се заредили до 60 градуса. Задали сме делта Т 5 градуса и в колекторите имаме над 65 градуса флуид. Започваме да черпим вода и преди топлообменника нахлува вода с температура 15 градуса. Пластинчатите топлообменници с голяма площ и веднага ( секунди) панела ще стане 30-40 градуса и контролера ще спре соларният кръг ( или и двата кръга ако са вързани заедно помпите) Системата започва да работи циклично. Аз
Такава работа аз не харесвам. Смятам, че е по-удачно системата да работи по-плавно, т.е. бойлерите да са като буфери и температурата да се изменя плавно.
Филме, ще съм благодарен да споделиш и други тънкости. В спора се ражда истината
filmatoplo
- майстор
Понеже с това се занимавам и ми е лесно ,тоест така подбирам броя на панелите спрямо литража че инсталацията има мощност и работи както ти искаш .И самия топлообменника е важен какъв е по мощност,брой пластини и тем подобни ,като дебити на помпите.Имам над 20 тина сл инсталации с топлообменници ,всички обаче са с не по малко от 10 панела ,имам и с 40 панелови.Последната ми беше с 2 топлообменника,за басейн и бгв.Сега убеждВам клиентите си вместо сл панели да им сложа пелетен котел ,който ме послуша си гледа кефа и си свирка.А зареждащата помпа се командва отделно по температура на произведената вода след топлообменника.Слънчевата помпа се пуска от дф термостат ,след като тя тръгне и затопли вода до температура 55_60 гр на изхода на топлообменници тръгва зареждащата .Аз ги правя така че от панела слиза 80 гр ,произведената е 55-60 , когато някой ползва водата за къпане тогава произведената вода пада до 45 гр и тогава зарядната помпа спира защото не ти трябва ,без туй нейния клапан е затворен под 8 атмосфери налягане от водопровода.Когато спре къпането ,и произведената вода се повиши над 55-60 гр се включва зареждащата помпа ,слънчевата помпа си работи постоянно ,спира следобед след 18 часа.При заряд и по време на консумация в бойлера винаги влиза затоплена вода ,ако имаш чехи в хотела водата стига ,ако имаш С-ци просто няма как
.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Филме, а имаш ли с топлообменник и 2-3 бойлера?
Тема "БГВ с пластинчат топлообменник" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература