Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
Лично аз мога да допусна, че има такива разпределители, в които се въвежда корекционен коефициент и корекцията става в уреда, а не в програмата за глобално изчисление на разпределението както е при други топли счетоводители. Въпрос на възможност, а като действие е едно и също.
Разпределителите не са топломери. Те са броячи и на база усвоена през техния датчик топлинна енергия в точката, в която са монтирани и на предпоставката за подобие с всички останали отоплителни тела, отчетената по общ топломер енергия се разпределя към всеки уред. Така обаче веднага се появява още една предпоставка за измама.
Питам се аз защо на майка ми в блока част от разпределителите се намират на височина 2/3 на реброто на радиатора (отдолу-нагоре), а някои са на 1/2 от височината на реброто и то в определени апартаменти. Е ли това измама :?
Можеш ли да отчетеш корекцоинния си коефициент от уреда?
Малко късно ми се яви тази главоблъсканица. Специално ние в ЕС сме с топломери, скоро ги отчитаха и можеше да попитам от Бруната как е при тях въвеждането на коефициентите за отчитане на различните отоплителни тела. Аз любопитствах в началото, защо правиха опис на отоплителните тела, като ние сме с топломери и значение няма. А те ми отговориха стандартно, че им трябват за корекционни коефициенти. Оказа се излищна бумащина, но процедурата го изискваше.
torbalan - Дървен философ
crez написа:
torbalan написа:

За топлинния счетоводител няма значение какъв е радиатора. Трябва да го информираш за да ти сложи топломера.
E...те това изби рибата :shock: Всеки топломер предварително се настройва за всеки отделен радиатор. Предварително идват описват радиаторите,настройват топломерите и тогава ги поставят. При настойката се вземат предвид р/те,материала от който са направени и данните за абонатната. Чети,чети инДЖинера. :rolleyes:
Нещо си се пренавил. Прочете ли какво написах - за топлинния счетоводител НЯМА значение какъв е радиатора. След, като го информираш, че си го сменил - той ще прати човек, дето ще си свърши работата... Теб повече нищо не те интересува... Единственото, което трябва да направиш - е да информираш топлинния счетоводител, че си сменил радиатора. Коефициенти, материали и т.н. това не е твоя грижа. Хората си знаят работата...
kozl написа:
crez написа:
torbalan написа:
За топлинния счетоводител няма значение какъв е радиатора. Трябва да го информираш за да ти сложи топломера.
E...те това изби рибата :shock: Всеки топломер предварително се настройва за всеки отделен радиатор. Предварително идват описват радиаторите,настройват топломерите и тогава ги поставят. При настойката се вземат предвид р/те,материала от който са направени и данните за абонатната. Чети,чети инДЖинера. :rolleyes:
:lol: Кои са па тия топлинни счетоводители де настройват топломерите :rolleyes:
Първо топломерите не се настройват оти са топломери, а не разпределители.
Второ на две фирми за топлинно счетоводство съм присъствал на монтажа и разпределителите не са адресирани. Т.е. слагат по ред който им падне от кашона.
Но при изчислението, при глобалното изчисление ползват коефициенти, отчитащи разликите м-у отоплителните уреди. Колко са верни коефициентите, как да разберем :?

kozl, точно така е. Това, на което викате "топломер" е някакъв индикатор, който отчита условни единици (и не е никакъв топломер). За това, когато смениш радиатора трябва да информираш топлинния счетоводител. Хем да ти бодне "нов" топломер, хем да смени данните за изчисляване на консумираната топлина.
Lisko - майстор
torbalan написа:
Нещо си се пренавил. Прочете ли какво написах - за топлинния счетоводител НЯМА значение какъв е радиатора. След, като го информираш, че си го сменил - той ще прати човек, дето ще си свърши работата... Теб повече нищо не те интересува...
Защо да се е пренавил. Човека дето "върши работата" може да ти го турне в горния край а да го смята все едно че е в средата. Тогава ще плащаш повече.
Lisko написа:
torbalan написа:
Нещо си се пренавил. Прочете ли какво написах - за топлинния счетоводител НЯМА значение какъв е радиатора. След, като го информираш, че си го сменил - той ще прати човек, дето ще си свърши работата... Теб повече нищо не те интересува...
Защо да се е пренавил. Човека дето "върши работата" може да ти го турне в горния край а да го смята все едно че е в средата. Тогава ще плащаш повече.
Я пак, че не разбрах???
Lisko - майстор
Може би аз не съм разбрал, но от туй което разбрах - има значение дали тия топломери са по-нагоре или по-надолу по радиатора (щото температурата е различна). Щом има значение, за да е всичко точно - трябва да е калибриран за където е сложен. Ако не е - тогава или плащаш повече отколкото си употребил или по-малко взависимост в коя посока е грешката.
Няма калибриране.

Там, където съм видял "топломери", винаги са били по средата на радиатора.

После със сметки догаждат разпределянето на консумираната топлина между съседите в блока.

Закона е така измислен, че да оттърве ТЕЦ-овете от разправиите с клиентите и да ги прехвърли между съседите.
Chefo77 - майстор
torbalan написа:
Нищо не си виждал значи :) Ако не забравя, ще ти снимам следващия път.
crez - майстор
Ако ги сложат по средата съм съвсем на далавера, да ама не! Слагат ги на една трета височина на радиатора отгоре на долу. Моите са 500 мм, а разпределителя (торби е прав това са разпределители) е сложен на 15-17 см от горния ръб на радиатора.
Chefo77 написа:
torbalan написа:
Нищо не си виждал значи :) Ако не забравя, ще ти снимам следващия път.
Няма значение къде е сложен.

Тези уредчета отчитат някакви условни стойности, които са пропорционални на температурната разлика на въздуха и радиатора.

Като се знае вида на радиатора, размера му и къде е разполжен топломера, след това отчетеното от "топломера" се превръща в някакви други стойности, като се използват въпросните коефициенти за вид на радиатора, за това къде е монтиран "топломера" и бог знае още за какво...

После от общата отчетена топлина се вади тази за БГВ, някакви загуби се вадят и накрая това, което остава се разпределя пропорционално на въпросните стойности, които са получени след пресмятане въз основа на отчетените от индивидуалните "топломери" единици и коефициенти за всичко, каквото се сетите :)

БГВ-то се разпределя пропорционално на показанията на водомерите за топла вода, а загубите не помня вече на какъв принсцип се разпределяха. Май както реши общото събрание....

Ако питате мен - системата е несправедлива и лесна за манипулиране и от клиентите и от топлинните счетоводители...

Тема "Високи и къси или ниски и дълги радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: