• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dobcho_vn - специалист
@infomar целта на такива новини, не е да информира и ориентира, поне частично, потребителя, а просто някой да оправдае заплатата. Нещо като данните от НСИ - те ти казват, че си богат като арабски шейх, едва ли не, а на края на месеца се чудиш де са ти отишли парите и как ще я избуташ до заплата.
andy_forresite - майстор
LazarGanev написа:
Баси кефа за 6 часа в 2 стаи :lol: . Аз предната зима топлих 100м2 - 3 спални, дневна 40м2, коридори, бани за 700лв на пелети, щото нямаме газ. Денонощни температури 22-23*С...
Е, хайде и за да включа към тези "две стаи" коридора, антрето и банята. 50 кв. м. на двама души. И аз съм бил на топло, и ти си бил на топло. И аз съм имал топла вода, и ти си имал. Само че на мен ми е било двойно по-евтино :lol: Само да ти кажа, че доходите в северозапада нямат нищо общо с тези в България като цяло. Дори ти с твоите умения да дойдеш където съм аз да си изкарваш прехраната, ще виеш и от глад, и от студ. Хората бягат по държавите и всеки месец виждам опустели домове. Правили къщи на времето та се заласнали и сега ги няма ...

На онзи екологичния му отговарям - над сто дървета съм засадил и не съм отрязал нито едно живо дърво!!! Хайде сега си помисли Ти колко засади.
LazarGanev - "Велик майстор"
andy_forresite написа:
Е, хайде и за да включа към тези "две стаи" коридора, антрето и банята. 50 кв. м. на двама души. И аз съм бил на топло, и ти си бил на топло. И аз съм имал топла вода, и ти си имал. Само че на мен ми е било двойно по-евтино :lol:
Знам как се топли цяло жилище с едно кюмбе :wink: . Ще ти издам една тайна - ако си сам ще плащаш наполовина, т.е. четири пъти по-малко от мен, а ако палиш печката за 4 часа ще икономисаш още :lol:
Никого не иронизирам, казах че всеки избира как да си харчи парите. Има програми за енергийна ефективност, безвъзмездни помощи, кредитиране - който търси намира.
Анди, не знам защо се оплакваш - въпреки съветите от форума, ти избра скъп пелетен котел, който гори само качествени, скъпи пелети, прави неуспешни опити да го подкараш с евтини, а сега се оплакваш. Съжалявам за неуспехите в алхимията, искахме да те предпазим :wink:
preslav - майстор
andy_forresite написа:

На онзи екологичния му отговарям - над сто дървета съм засадил и не съм отрязал нито едно живо дърво!!! Хайде сега си помисли Ти колко засади.
Той тук някой се обърка, че се опита да отговори вместо мен, ама няма лошо да се чуят повече мнения. Аз също не съм засадил 100 дървета, особено ако в сметката не влизат овошките и храстите. Оправданието да се горят дърва за отопление поради безпаричие е меко казано дивашко, те и циганите оправдават кражбите си с това, че нямало какво да ядат. Така че въпросът не е само за екология, а за елементарна култура, да си помислиш, че след теб има и други, които ще наследят само фъшкиите ти.
Ама не го приемай твърде лично, просто аз не вярвам в евтино отопление на дърва и парно освен ако не крадеш или някой не те субсидира.
vrangelov - специалист
Отоплението на дърва и пелети е най-екологичното отопление. Дървесината е възобновяем природен ресурс. Отделеният при горенето на дърва и пелети въглероден двуокис е този, който е поет от растенията (същите тези, които горим)по време на растежа им.
Последна промяна от vrangelov на нед окт 09, 2016 4:22 pm, променено общо 1 път.
kalin72 - майстор
vrangelov написа:
Отоплението на дърва и пелети е най-екологичното отопление. Дървесината е възобновяем природен ресурс. Отделеният при горенето на дърва и пелети въглероден двуокис е този, който е поет от растенията (същите тези, които горим)по време на растежа им.
Е да де, ама нали псевдоеколози и подобни трябва да реват, че се унищожавала гората, че се гори дърво, вместо...ток или газ?!
andy_forresite - майстор
LazarGanev написа:
...
Анди, не знам защо се оплакваш - въпреки съветите от форума, ти избра скъп пелетен котел, който гори само качествени, скъпи пелети, прави неуспешни опити да го подкараш с евтини, а сега се оплакваш. Съжалявам за неуспехите в алхимията, искахме да те предпазим :wink:
Не се оплаквам. Никога не се оплаквам. Казвам истината и държа на нея.
Алхимията е успешна. Горелката гори в смес 1:1, но аз карам на 2:1 защото дървените са ми двойно повече от слънчогледовите. Даже 2,67 пъти повече.
Че е скъпо, скъпо е :) Разликата в цената в сравнение с грейко като купувах беше близо 600 лв. Ако тези 600 лева го правят скъп, пък грейко евтин...
Виж сега, аз пари от заетите в ОВК брашна фирми не вземам. Само им давам :lol: . Избрах този комплект заради две неща: 1) намерението в не много студено време да го паля два пъти на ден (напр. от 07:00 до 11:00 и от 17:00 до 23:00) и по-точно три пъти по-малкия обем вода от котела на грейко и 2) поне трима човека ме уверяваха че може да гори слънчоглед без проблем. И при положение че има и бункер, може да си запазя бидона за зелето и да дам 600 лева повече. 600 лева къде не отишли. Неведнъж съм споменавал за намерението си да купя котел. Котел заради възможността да гори слънчогледови пелети (вместо дървета) и такива от слама, плюс орехови черупки, костилки и не знам още какво и затова, колкото и да харесвам камините на пелети (те горят само дървета), ще дам повече пари за да ползвам за гориво нещо, което се възобновява не на 30 години, а всяка година. Имах голямо желание да съм екологичен. Не пак съм, но от гл. т. изхвърляните през комина по-малко вредни емисии отколкото само със слънчоглед. На слънчоглед не само клас 5 е мираж, ами дори не може да доближи клас 1.

На екологичния ще припомня, че фъшкии след себе си ще остави всеки, дори и той, но някои ще оставят и тонове изразходена ЦЕННА ПИТЕЙНА ВОДА заради воденето на автомобила на автомивка през ден и да си отмият материала от посещението в тоалетната. Стотици милиони по света страдат от липса на питейна вода. Биха получили инфаркт като видят с какво си отмиваме фъшкиите. Може да не вярваш в евтиното отопление на дърва, но то съществува :) . Всичките 60 куб.м. дърва съм платил и всичко е било законно. Специално за теб ще повторя - 325-350 лева за 5,5-6 месеца плюс топла вода. Хайде сега си напрегни мозъка и помисли по кой начин ще имаш месечна сметка от 65 лева на месец за отопляване на 50 кв.м. и топла вода.
Hoвoceлckи - майстор
preslav написа:
Оправданието да се горят дърва за отопление поради безпаричие е меко казано дивашко, те и циганите оправдават кражбите си с това, че нямало какво да ядат. Така че въпросът не е само за екология, а за елементарна култура, да си помислиш, че след теб има и други, които ще наследят само фъшкиите ти.
В едни държави се чудят на диващината на другите народи да се отопляват на атом. И какво от това? За фашкиите си не се притеснявай - те няма да са такива след първия дъжд. Ще са нахранили някое дърво, без значение дали си садил такова. Дали аз се грея с дърва, дали същите са отпътували зад граница или един ден в резервата пламне пожар/епидемия от тварите в гниещите трупи ... Не съм сигурен кое е по-малкото зло. До преди 15-на години си набавяхме "суха маса" с магарето. Сега не не можем да припарим до гората. А тя е станала една девствена ... като след метеоритен дъжд.
andy_forresite написа:
Избрах този комплект заради две неща: 1) намерението в не много студено време да го паля два пъти на ден (напр. от 07:00 до 11:00 и от 17:00 до 23:00)
Това го може всеки пелетен котел
andy_forresite написа:
и по-точно три пъти по-малкия обем вода от котела на грейко
Малкия обем вода е голям минус за един пелетен котел
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: