Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
gnt69 написа:
Кефа е че таман утоплиш вилата с камина в неделя по обяд и трябва да си ходиш. А ако си на пелети може да запалиш дистанционно. Преди да отидеш вече да е топло. Разбира се никой не те спира да си сложиш и печка на дърва за да ти е кеф.
Зависи, ако имаш добра изолация не е съвсем така. При добра изолация, вилата ще се е стоплила още на десетия час. Както казах, всичко зависи от изолация, дебелина на стени, количество бетон и т.н.
Но като цяло двуетажна къща соц. строителство, без изолация, неотоплявана 2 седмици при външна температура -5 се стопля за около 24 часа от момента на запалване на котлето.
Така че с камина намираща се в хола, тези показатели ще са много по-добри.
gnt69 - майстор
Аз ти говоря от опит. В къщи имам камина френска чугунена. Една колежка я видя и нави мъжа си да си направят на вилата. В къщи топло защото гори денонощно камината. Много икономична слагаш едно голямо дърво и 4-5 часа не мислиш за нея. Обаче направиха на вилата камина пак чугунена облечена с гипсофазер ама тояга. Спряха да си ходят зимата за по 1 ден защото вилата един ден попива топлина срещу камината не можеш да седиш но ако се изместиш настрани студ. На 2 втория ден към края се отопля къщата и камината почва да топли с малко дърва много. Ама свършва уйкенда и таман като се е стоплила къщата те си тръгват.
burkov - специалист
Аз съм с подобна вила, която също сега ремонтирам.
От финансови причини се спрях на твърдо гориво, но бих взел пелетна ако можех.

За затоплянето зависи според мен. Няма как да очакваш да затоплиш всичко за няколко часа, при положение че вътре е 5-7 градуса през зимата.
Аз за това ще си пускам дистанционно една духалка 2 часа преди да тръгна, за да отвърне малко и като запаля камината да не е чак кучи студ. Хем по бързо ще затопля, хем като пристигна ще е поносимо.

Каква мощност си избрал за твоята вила?
Аз съм с малка 12 киловата общо и се надявам да стигне.
Тестове другия уикенд.
vrangelov - специалист
valbg1 написа:
...
Сега следва да определя къде ще са радиаторите/лирите и как да са навързани към камината.

Идеята за момента е следната:
...

Здравей,

Най-добре сложи радиаторите под прозорците. Лирите, където ти е удобно.
Можеш да си оставиш изводи за радиатори в антрето и хола. Мисля,че ще ти се наложи и там да монтираш радиатори.

Поздрави!
valbg1 - напреднал
burkov написа:
Каква мощност си избрал за твоята вила?
Аз съм с малка 12 киловата общо и се надявам да стигне.
Да, сметките май са все към 12-14 кВ, от които 3-4 на излъчване и 8-10 на водната риза. Нищо не съм избрал до момента, т.к. се оказва, че при пелетните камини май няма "бюджетни" варианти със въздушно(принудително) обдухване към помещението + водна риза. Или по-точно избора е мн.малък и е предимно от "марковите" (скъпите) производители. Ако някой има конкретен, практически опит/наблюдение по този въпрос - да споделя. :partyman:
vrangelov написа:
Най-добре сложи радиаторите под прозорците. Лирите, където ти е удобно.
Можеш да си оставиш изводи за радиатори в антрето и хола. Мисля,че ще ти се наложи и там да монтираш радиатори.
И тук "традиционно" мненията са на два лагера - под прозорците за циркулация и т.н. или това било остаряло правило, което заради съвременните изолации, дограми и др. вече не било толкова важно. И по този въпрос благодаря предварително на всички отзовали се компетентно и аргументирано. :partyman:
VLADO66 - майстор
Радиаторите е хубаво да са под прозорците, защото сушат евентуален конденз.Също така, ако не е под прозореца, на стената над него се получава неприятно замърсяване от циркулацията на въздуха.
Svetoslavoff1 - майстор
Бих помислил за вариант - камина на дърва в дневния възел заради магията на живия огън и ТП въздух - вода за БГВ + отопление.
При добре обмислен проект и реализация на етапи може да е финансово поносимо.
Може да е една обща система, реализирана поетапно.
С модул за дист управление ще си влизаш в отоплени помещения.
jabata - специалист
Svetoslavoff1 написа:
Бих помислил за вариант - камина на дърва в дневния възел заради магията на живия огън и ТП въздух - вода за БГВ + отопление.
При добре обмислен проект и реализация на етапи може да е финансово поносимо.
Може да е една обща система, реализирана поетапно.
С модул за дист управление ще си влизаш в отоплени помещения.
ТП въздух - вода, за вила е възможно най-неудачния вариант. Първо, това като инвестиция ще легне на поне 10к лева (около 5к за ТП + още 2 сондажа за водата, които трябва да са поне 20-30 метра), което не вярвам някой да може да си позволи още повече за вила. Второ е супер скъпо и капризно нещо, и никой няма да загроби такива пари в една къща, в която не се живее постоянно, и утре тъмнозелените металурзи може да влезнат и да си напазаруват каквото им трябва. Освен това ТП иска смяна на радиаторите с конвекторни, които пак е инвестиция и то не малка. И всичко това за едно капризно нещо, което може се изплати след 10-15 години, а може и не, ако нещо се прецака. Ами ако е така, по-евтино ще ми е на духалки.
Така че ТП въздух вода си струва само за къща от 250м2 в която се живее постоянно. Всичко останало са търговски трикове и реклама.
От опит знам, че ако една техника ако ще ми се изплати след 10 години, значи не си струва, защото е техника, и може всеки един момент да се развали и да останеш само с илюзиите и заблужденията.
egomen66 - майстор
Svetoslavoff1 написа:
Напълно подкрепям първата част от предложението.
ТП е хубаво нещо , но трябва да се вземе под внимание фактора за непостоянното напрежение от енерго-доставчиците , плюс факта , че има и чести прекъсвания на захранването.

Бих си сложил комбинирано котле на дърва и въглища в отделно помещение.
От една вила-къща винаги излиза материал-дърва за горене.
:partyman:
burkov - специалист
egomen66 написа:
От една вила-къща винаги излиза материал-дърва за горене.
:partyman:
Говори ми :lol:
Аз само от ламперията имам 2 кубика, поне сега ще ги ползвам за стените на барачката.
А от покрива, какво чудо остана...

В тоя ред на мисли, ако колегата няма място за котел, мисля че има опция да дострои едно микро помещение за него. Хем вкъщи му е чисто, хем няма да разнася като луд пакети из къщата. Да не говорим, че ще си спести доста място.

Тема "Избор на отопление за вила/къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: