Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Кой от двата котела ще ползваш постоянно и кой от време на време .
шоп - майстор
Когато си на котле твърдо гориво кран 1 е отворен, а 2 затворен

когато работи пелетният котел 1 е затворен, а 2 отворен

Всичко си работи ОК, термостатичният вентил също и то и за двата котела.

Прикачен файл

8947401F.png
8947401F.png (49.59 KиБ) Видяна 1450 пъти
filmatoplo - майстор
Най евтино е с кранове ,това не му ли отърва на човека .
lov - майстор
При мен схемата е изпълнена по същия начин само, че с котел на твърдо гориво и газовм. Повече от 10 години и никакви ядове. Сега даже в другата къща си правя подобно изпълнение но с две котлета на дърва. Идеята е че едното е напълно достатъчно по мощност да потдържа отоплението когато вече всичко е подгряло и стоплено. Тоест второто ще се ползва за екстремни ситуации когато по бързо трябва да се подгреят още два етажа от къщата. По този начин си спестявам разнасянето на дърва до втория и етаж постоянно.
georgiev.boyko - напреднал
Извинявам се на всички за объркването изцяло е моя грешката.

На схемата съм писал трипътен вентил, което е грешно. Имал съм предвид трипътен кран или 2 обикновенни спирателни кран-а

Просто 'шоп' не е обърнал внимание на тази грешка и както и е поправил и обяснил в последствие става въпрос за кранове.

Съответно трипътния винтил си е само един за системата. Тук обаче не знам вече кое свързване е по-удачно. По нещата, които четох трябва да работи само малкия кръг докато не вдигне градусите. Дали не бъркам?

А иначе основно ще работи котела на пелети.

Извинявам се отново на всички!
шоп - майстор
Много добре те разбрах още на първата схема. Постарах се да го начертая, защото колегата "жабата" спомена за два трипътни вентили, защото такова бе и първоначалният въпрос ( 2 трипътни или два обикновенни крана). Разбира се може и с два трипътни вентили със задвижки + задължителният термостатичен антикондензен вентил, но е по- скъпо. С два обикновенни крана + термостатичният антикондензен вентил, както каза и филма топло е най-евтино.

georgiev.boyko, не бъркаш. Работата на термостатичният антикондензен вентил е точно такава. Върти малкият кръг докато не достигне температура шампована върху вентила. Есбе, термовар, херц...какъвто душа ти иска. Аз ползвам херц. На него пише 55 градуса и при 61 градуса вече е отворил на 90-95%

Херц имат вентили и с изнесен датчик. Торчовете имат схема с такъв вентил.
georgiev.boyko - напреднал
Така ....

Днес пристигна и пелетния котел - Грейко 30-ка. Сега като го вкарах в парното изскочиха още няколко въпроса и ще се радвам отново на вашето съдействие.

В момента котела е монтиран централно срещу комина като изхода от котела е 150 мм както на Грейкото.
В текущото изпъпление комина е със размер 250 мм, като е Г-образен и съответно тръбата влиза челно в комина.

Аз бих искал ако има възможност да центровам двете котлета спрямо комина, не толкова заради комина а така, по удобно ще имам достъп от двете им страни.

Изображение

Идеята ми е да премахна чупката на комина и да затворя долната част, съответно там да направя някакъв отвор или вратичка за почистване на саждите паднали от комина.
Съответно по-високо от двете страни да направя два отвора на 150мм (заедно със заваряване на тръба около 10 санмиметра) и там да свържа котлетата със гъвкъв фукс.

Изображение

Съответно след тези промени не са ми ясни няколко неща.

1. Тези отвори страничните има ли значение дали са на едно ниво или трябва да се разминат?
2. Необходими ли са ми клапи за регулация на двата котела? Ако да къде се поставят след котлите или горе преди комина?

3. По предишните въпроси това, което се сетих е, че когато говорихме за спирателните кранове не попитах дали може да са от полипропилен?
filmatoplo - майстор
Отворите за димоотводите ги размини поне с 30 см ,като този котел който ще ползваш с приоритет го свържи по високо , предполагам че това ще е пелетния . Крановете може да са Ппр ,но на охладената вода и да са качествени .
шоп - майстор
При мен нивото на разминаване при включване на комините е 1 метър. Просто така дойде. Хубаво е да са малко разминати, както написа филма. Твърдотопливният е включен директно на кота + 1, а автоматичният на кота +2 метра заради монтаж на въздушна риза. Проблеми с тяга-никаква.

Задължително клапи и на двата котела. Ф 250 си е сериозен комин и предполага отлична тяга. Където ти е удобно-там ги монтирай. Разбира се непосредствено след фукса на котела е най-добре.

Сложи си качествени кранове, не икономисвай от тях. Колко цола ще са? Аз от ОЛХ си купих нови италиянски кранове 2 цола по 20 лв бройката:-)
naydenov.anton - специалист
Еми то Грейкото май е с 1 1/4 или с толкова или ще го сваля на 1-ца четох някъде по темите, че е ОК.

Ако се сещаш линк към крановете ще е супер да погледна.

Тема "2 котлета към една отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: