Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
С ръка на сърцето предпочитам водно подово положено по сух способ.

Единственият минус е когато целим сериозен акумулиращ ефект.

А по темата и по въпроса на автора: не подценявайте и топлозагубите за вентилация. Само ако имате рекуперация могат и да излезат сметките верни.

Прикачен файл

image.jpg
image.jpg (108.46 KиБ) Видяна 1630 пъти
Christo - майстор
То по принцип всичко може, особено ако е за спорене по форуми. Друго е ако имаш конкретна ситуация, в която те е набутал животът. Най-добре е, както е направил авторът на темата, още когато всичко е на чертежи, да се опита да предвиди колкото се може повече неща, за което искрено го поздравявам! Американците правят в дървени къщи бани, камини и други такива неща без особени проблеми. Нищо не тече и нищо не се пали. Но ние не сме в Америка. И ако завареното положение например е стаи с недостатъчна височина, ще е глупаво да си направиш подово. Или пък моя случай- обзаведена къща и аз да къртя дюшемето навсякъде, щото можело подово върху гредоред! Да оставим на страна, че преди 25 години никой по нашите ширини не беше чувал за подово. Всеки има право да прави с парите си каквото сметне за добре, стига да не пречи много на околните. Живи и здрави!
kalin72 - майстор
А не, не бива така :) Аз само казах, че няма проблем подово в къща с гредоред, ти почваш да се оправдаваш :) Разбира се, всеки си знае кое как е в конкретния случай.
andy_forresite - майстор
Моите съображения са като на Christo. Иначе да - може да се направи без значение какъв е подът. Технически е възможно; икономически - не си струва; ниските тавани или наличие на подово на ток, що годе свестен теракот, паркет ... също е пречка.
Докато сега на хартия е времето да се мислят тези работи. Казах как бих реализирал отоплението ако ми предстоеше строеж на нов дом.

Резервен вариант, понеже темата се казва избор на котел - кощражева mini bio luxury 10 kw. Или ако ще има газ - бош конденз 2500...
jabata - специалист
Това което се смята са чистите топлинни загуби през стени, подове, дограми.
А къде са загубите свързани с вентилация, входна врата, аспирации, или тази къща няма да се вентилира отникъде. Това малко ми прилича на сметки без кръчмар.
Иначе като смяташ загубите през почвата, искам да попитам как ти е изолиран фундамента. Ти казваш почвата винаги е с положителна температура. Тука си отчасти в грешка. Почвата е с положителна температура но една от 80 см ( за планинските райони 90 см) дълбочина. А между -80 и 0 см, температурата зимата варира от +4 до външната температура. Така че от чак толкова подробни сметки, никой няма нужда. Освен че ще те заболи главата, може и накрая да останеш на студено.
Иначе по-темата един котел с работен диапазон между 3-4 KW и 10 - 14 KW ще ти свърши идеална работа.
Защото 4 Kw, са ти необходими само за поддържане на температурата при загрята къща и 20 градуса разлика между вътрешната и външната температура. А какво става когато тази разлика е повече или по някакви причини къщата е изстинала?
Отделно че серпентината на бойлера въобще не е малка подробност. Тя струва между 0 и 3 KW. Именно за това ти трябва тази максимална мощност.
Отделно се пита, това къща за целогодишно живеене ли ще е, или вила? Ако е вила, трябва да се сметне това че ще трябва сравнително бързо да се затопли от нулата.
SoMeBoDy1 - специалист
engineer, остави сметките за топлинните загуби.
Не те знам какъв ти е бюджета.
Система с алуминиеви радиатори ( клас) + котел на пелети ( среден клас) ще ти излезе кам приблизително 6000-7000лв .
Това вкл всичко + труд. Съответно това са само ориентировачни пари.
Хубава термопомпа на Дайкин ( примерно) мисля, че беше мин. 7000лв. от там смятай за подово колко ще ти вземат...
Една от причините да не си слагам подово, освен в банята, е че се вдига много пода. Ако предварително си го заложиш в проекта, няма да е проблем за теб.
Има и хубави модерни котли на нафта. ДеДитрих май струваше към 4000лв. Един приятел има и е много доволен. отоплява етаж от къща и нафтата му излиза кам 100-150лв на месец. Не мирише и КПД е много високо. Димните газове бяха към 100 градуса когато разглеждах сиситемата му.
filmatoplo - майстор
Ще ги сметне някой Тея 100-150 лв за месец и ще излезе че се топли с 2 литра нафта за 24 часа . :wink:
fbr - майстор
SoMeBoDy1 написа:
Не мирише и КПД е много високо.
Високо, високо, колко да е високо. Грубо пресметнато, от 1 литър нафта получаваш 12 киловатчаса при 100% КПД, да кажем намериш нафтата по 1,50 и купиш 100 литра за 150 лева. 1200 киловатчаса за 150 лева, ами то долу горе колкото тока, усреднено за дневна и нощна. Вместо да дава 4К за котел на нафта, да хакне по един конвектор или маслен радиатор във всяка стая, и ще си реши проблема за 25% от цената на котела.
SoMeBoDy1 - специалист
- Казах етаж от къща, а не цяла къща ;) Две спални, една трапезария, коридор + бойлер. 10см фибран + 5 камерна дограма+ троен стъклопакет.

-Взема я нафтата на доста ниска цена.

-Fbr, сложи 3 маслени радиатора + калорифер + бойлер 100л и чакай да се стоплиш за 150 лв. Под 400 лв няма да падне тока.
Аз в апартамент с един маслен радиатор+климатик 12ка през зимата под 220лв ток не съм имал и температурата трудно е ставала над 20 градуса при външна под нулата.

Всеки сам си преценява какво иска, какво ще отоплява и с колко пари разполага.
fbr - майстор
Е, те затова задължиха енергийните компании да обявяват цените си в лв/кВтч. Аз ти обяснявам, че пресметнато в киловатчаси, ще си купиш приблизително едно и също количество енергия за 150 лева, независимо дали е под формата на ток или нафта, ти ми обясняваш как може, и как не може да се стопли.

Тема "Лека загадка при избор на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: