Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Тогава действаш. Четеш във форума, и си правиш сам подовото, когато му дойде времето.
Защо си предвидил котелното да е на 10 метра от къщата?
Човек - напреднал
Четох много и ме заболя главата.
Котелното ще е на 10м защото мразя свинщината от пепелта, а и там е склада за дърва/пелети.
Мисля, че няма да е проблем това разстояние.
kalin72 - майстор
Не, няма да проблем, добре изолирани тръби щом ще има.
Давай с въпросите тогава :) на единия мисля, че отговорих - котел/горелка не повече от 18-20 кВт, при положение, че изпълниш проекта за изолация на 100%.
kalin72 - майстор
Обаче не знам доколко е добре буфера да е на такова голямо разстояние от котела...
Човек - напреднал
Нещо подобно трябва да е идеята.
Разбирасе това е много опростен вариант.

Прикачен файл

bufer1.jpg
шоп - майстор
Човек написа:
Четох много и ме заболя главата.
Котелното ще е на 10м защото мразя свинщината от пепелта, а и там е склада за дърва/пелети.
Мисля, че няма да е проблем това разстояние.
Да ме извинявате, но нищо не сте чели. Щом сте инжинер сте тех. грамотен човек. При отдалеченост 10 метра между източника на топлина и обекта на изразходване на толина имате 2 трасета по 10 метра. Демек 20 метра тръбен път. Каквато и изолация да положите ще имате загуби. Тези загуби могат да се пресметнат. Ако си направите труда да ги пресметнете за период 10-20-50 години ще се ужасите какво губите.

100% съм съгласен с Вас, че не трябва да има пепел и пушек в отопляемият обект. Вие обаче сте във фаза проект. Защо котелното помещение не е залепено към отопляемото такова?!?! Ще избегнете загубите от топлопренасяне с 20 л.м. тръбен път.

Има доста варианти за оптимизиране на загубите без дълги паразитни линейни метри тръбен път.

П.П. Горото го пиша от личен опит. Моето котелно също е на почти 10 метра от къщата, но при мен е заварено положение. Не проектирам нищо от нулата, ами надграждам и оптимизирам на база дадености.

Успехи!
Човек - напреднал
Е ...хайде сега на ВИЕ ще си говорим.
Аз съм компютърен инженер и съм далеч от тези неща. Знам това онова от обща култура, но то не е достатъчно. Това е и причината да се обърна единствено в този форум за помощ.
Защо котелното не е залепено ли?
Ами не ми разрешиха такъв тип допълнително застрояване. Стремя се всичко да е по-правилата. Това налага тези 10м сдвоен тръбен път. Аз също не съм очарован, но...налага ми се да се приспособявам.
шоп - майстор
Човек написа:
Ами не ми разрешиха такъв тип допълнително застрояване.
Кой не разреши? Пожарната ли?
Човек - напреднал
шоп написа:
Човек написа:
Ами главният архитект на общината.

П.П. От прочетеното през годините оставам с чувството, че си близък на "Пожарната" ;). Греша ли?
шоп - майстор
Човек написа:
шоп написа:
Човек написа:
Ами главният архитект на общината.

П.П. От прочетеното през годините оставам с чувството, че си близък на "Пожарната" ;). Греша ли?
Не грешите. Има противопожарни строително-технически норми. Ако те са изпълнени на каква база е забраната?

Тема "Помощ при проектирането на осбена отоплителна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: