Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
uho написа:
В момента нямам нищо налично :(
Но според мрежата, те са по-ефективни зимно време, паради тази причина съм се спрял на тях...
По-ефективни са, но не с толкова много, поне аз така мисля, от четеното тук и там.
uho - специалист
kalin72 написа:
....По-ефективни са, но не с толкова много, поне аз така мисля, от четеното тук и там.
Нека да видим какво ще кажат специалистите.
Винаги може да се направи корекция на входните параметри ;)
Andri01 - майстор
Такава система как се управлява,след като колектора стои празен? Термодатчика в коя точка на колектора се поставя? И пак във връзка с това: ако диференциалния термостат включи помпата точно в момент,когато празния колектор е силно прегрят от слънцето,няма ли опастност от повреди на колектора от рязкото охлаждане?
ПП Извинете ме,ако сте дискутирали вече и сте дали отговори на тези въпроси в темите за колектори,аз не можах да ги открия.[/quote]
Датчика се слага горе,на изхода на топлоносителя. Нищо му няма на колектора,даже и при 100гр. да тръгне водата-това са само медни/алуминиеви/ тръбички. UPS не ти трябва,а също така и пропилен-гликол. Вакуумно тръбните са по ефективни лятото,зимата поради малкото топлоотдаване задържат сняг. Но лятото слънцето е достатъчно да загрее до към 70-80 градуса.Аз лично съм с DB от 4г. и съм доволен. В форума има професионалисти,те ще ти кажат най-добре. Изчакай да се включат.
baeto - напреднал
Аз от почти 2 години съм с ДБ система, с помощ на форума, с 200л. бойлер и два панела на Сън систем по 2,5кв.м. Цялата система ми е в подпокривното пространство което не е изолирано и миналата зима ми позамръзна, сега е пълна с антифриз. Днес при работа на помпата 4ч. и 28м. темп. на водата е 42гр. Външния датчик ми е срещу изхода/горе/. За сега съм много доволен от цялата работа. За сега поне аз си мисля, че затворена система без UPS и без да се наглежда не е редно. При тази и да ти спре тока няма какво да стане понеже панела ти остава празен. Има стари теми в които е разисквано на дълго и широко, препоръчвам ти да ги поразгледаш и да не бързаш.
шоп - майстор
Andri01 написа:
Вакуумно тръбните са по ефективни лятото,зимата поради малкото топлоотдаване задържат сняг.
Позволи ми да не се съглася. Имам и от двата вида панели и от опит говоря.

Лятото дори водата в боядисано с черно варел се загрява. Тънкостта е да имаме вода целогодишно

Заради отличната си изолация, силата на вакуумните е зимата. Отвън може да е и -30 и са почти толкова ефективни колкото и при + 40 ( пиша почти,заради загубите в тръбният път)

Сняг не се задържа ако монтажа е със "зимен" ъгъл 65-72 градуса
uho - специалист
шоп написа:
....Сняг не се задържа ако монтажа е със "зимен" ъгъл 65-72 градуса
Нещо такова ми се върти в главата и на мен.
Но искам да подходя научно....
Emoooo - специалист
Здравейте.От лятото съм със слънчева система за топла вода и съм много доволен,м/у другото скоро го напълних с пропилен и съм готов и за зимният слънчодобив.С горе долу зимен ъгъл съм около 50,52градуса,плосък селективен панел.И наистина плоските панели нямат никакви проблеми със снегът и скрежа,естествено само да има слънце.Несъм специалист но наскоро четох за сравнения м/у плоските и вакуумтръбните за точно зимните месеци.И останах изненадан с това че плоските бият с малко вакуумните.За снегът може и данесе задържи,дори и при зимен ъгъл ами срежът :? .Другото което е че вакуумните искат доста по точни изчисления отколкото плоските,говоря за лятото.Зада няма прекомерно нагряване,защото тогава и топлозагубите по тръбите ще са по-малки.А пък и даси кажем честно накого му е притрябвала 80-85гр.вода през юни юли или август :-D .
Emoooo - специалист
Забравих само да спомена,виисман предлагат плоски панели които ги рекламират че могат да работят без UPS.Доста интересни и привлекателни са тея DB-системи,но аз лично несъм им фен.Чувал съм че малко натоварвал панела ако е плосък,но за вакуумните незнам.Аз съм със затворена с-ма под налягане.Засега нямам UPS.Имаше тема по този случайи,някои казват закакво тие нали имаш РС,други казват че е задължително и аз незнам.Според мен трябва да има защото си е вид защита а пък и ако спре тока помага да имаш топла вода.В такъв случай,защо не!?
uho - специалист
Четох за системата на VIESSMANN. Но не знам до колко би вършила работа през зимата. А засега целта е тази система да се използва целогодишно.
Emoooo - специалист
Това че я имат тая защита за прегряването незначи че няма да върши работа и зимата.ще върши работа като всеки панел със селективно покритие.Аз лично съм с BOSH 5000 и ми върши работа.

Тема "Изчисляване на соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: