Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Георги Г Г - напреднал
Честита Коледа, здраве и късмет на всички! :partyman:
Лазаре, уважавам мненията ти като майстор в отоплението и те моля да изкажеш мнение за инсталацията. :prayer: Кажи кое как да направя преди да съм почнал, че форумите са пълни със хора, които са направили инсталациите и питат защо ми е студено, а разхода голям. Притесняват ме и големите радиатори по над два метра ще им стигне ли ф18 да ги захрани при ниска температура?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами аз не разбрах защо те накараха да смениш концепцията и да направиш колекторна система с медни тръби :shock: . Това за мен е абсолютно безмислено :? . Колекторната система с линия към всеки радиатор е въведена заради тръбите с ал. вложка - затова, че връзките все някога прокапват, така по-лесно се следи прокапването - т.е. всички течове са на едно място и ти спокойно можеш да си ги наблюдаваш :lol: . С медни тръби и ППР тръби се работи по попътна система, че е по-лесно, по-малко тръби прескачаш, по-малко дупчиш и т.н. Но при попътна система се иска малко повече играчна за да се направи хидравличния баланс, което за някои колеги е Terra incognita :cool:
Георги Г Г - напреднал
Инсталацията пак е попътна но е на два кръга. След единия цол тръба с колектора разделям на два кръга, като всеки е попътен. Двата кръга са с 3/4 тръба, а към всеки радиатор 1/2 тръба.
П.П. Грешно съм се изразил с колектор, ще разделя кръговете с тройници 1 цол към 2х3/4 цола.
antov - напреднал
тук съм , тук съм :))) весели празници първо . ами в wc то е останало байпасче , радиаторите с какви термоглави са , ако има някакви какво ще стане ако затвори радиатора в детската например ? комбинирал си попътно със звезда . може би си имал впредвид да спира цял отделен кръг при дадени условия. Ако трябва да се регулира всяка стая , или чиста звезда или попътно с добро балансиране , което ще докараш опитно . Ако помпата не си регулира сама дебита , може да се помисли за хидравличен разединител . Но всичко това само заради това което си писал в една от репликите , а именно ... защо консумираме много а получаваме недостатъчно :)))) И аз смятам че медните тръби са излишни , 32мм ппр ти е достатъчно за линиите. Големите радиатори са благодат за кондензния котел , не се притеснявай. Не мога да ти предложа конкретна схема защото имаш условия за мин къртене и т.н . Мога само да ти давам насоки от които да се ръководиш.

п.с
хидравличния разделител не е нужно да е като отделно устрийство . Виж тази примерна схема която решава доста от въпросите които поставяш . Няма проблеми с дебити , баланси и т.н.Няма проблеми с затварянето на термоглави , работи и само с 1 радиатор. И даже май като се замисля това ти е само схемата в твоя случай по следната причина . Не познавам котела ти но със сигурност има контрол на поток . Не знам колко е бърз контрола при теб и при какви параметри , но съм имал случаи да влиза в грешка поради схеми от типа които обсъждахте досега . Варианта които ти предлагам при някои условия ще изкл котела по често ( нап. 1 радиатор ) но по температура , което няма да го вкарва в грешка .

и за колегите , добрите термоглави са трипътни, подобни като на вентилконвекторите (марковите ).

Прикачен файл

za foruma.jpg
za foruma.jpg (47.89 KиБ) Видяна 2678 пъти
Няма нужда от HW, няма нужда от втора помпа, няма нужда от термоглави на всички радиатори, само на някои. Останалите ще се управляват от регулатора, той е задължителен, без него системата е конфекция.
Георги Г Г - напреднал
Разделям с тройник на два кръга за да намаля съпротивлението и да ползвам ф22 тръба. При един кръг дължината на магистралата в едната посока е около 60 м. и приблизително 28 kw радиатори при t 90/70/20. :?
Георги Г Г - напреднал
Нямам против да се откажа от медните тръби и да ползвам ппр тръби. Кой не иска да спести някой лев? :)
Какви ппр тръби с кислородна бариера ще предложите?
Какви размери да са тръбите за захранване на приблизително 28 kw радиатори при t 90/70/20?
Няма значение какви тръби ще ползваш, но и аз не ти препоръчвам полиетилен с вложка. Освен това ф22 мед е напълно достатъчен диаметър, освен това тези радиатори не знам как са смятани, но някои от тях са излишно много преоразмерени, други не толкова и като резултат стаите няма да се топлят еднакво.
Георги Г Г - напреднал
LazarGanev написа:
Няма значение какви тръби ще ползваш, но и аз не ти препоръчвам полиетилен с вложка. Освен това ф22 мед е напълно достатъчен диаметър, освен това тези радиатори не знам как са смятани, но някои от тях са излишно много преоразмерени, други не толкова и като резултат стаите няма да се топлят еднакво.
Топлинните загуби определям, като умножа площта на стената/пода/тавана/стъклата, по коефициента на топлопреминаване и след това умножа с „Делта Т”. Основно разликите в мощностите на радиаторите идват от площта на прозорците и външните стени.
В първото мнение съм дал линк към сайта който съм ползвал, като някои коефициенти съм ги завишил, което увеличава топлозагубите.
Мощността на радиаторите според температурата на водата ги смятам по формула в ексел, която съм я взел от форума. Тук също съм намалил температурите на входяща и изходяща вода.
Да изчисля ли отново без да се презастраховам с топлозагубите и при температура на водата 60/40 или ще предложиш по практично пресмятане?
Аз нямам претенции към сметките, нито към размерите на радиаторите, те са си твои. Пък и в крайна сметка повечето ще имат термоглави, които поправят грешките при смятане. Така че - действай :)

Тема "Локално парно с двуконтурен газов котел в апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: