шоп написа:Иван Татарски - benimm8808Писах на админа ,и на мен ми излиза като мое.
нещо се обърках
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп
- майстор
46 мнения в "Въпрос за недостиг на топлина в радиатори"
benimm8808
- специалист
Иван Татарски
- помощник
andy_forresite написа:На горния етаж студено ли е, в смисъл да не би термоглавите на радиаторите там да са на * и по този начин да черпят топлина против замръзване.Да, горе термоглавите са на *,но забелязвам че радиаторите са хладки,вода минава колкото да не замръзнат(сложил съм една бутилка с вода в една от стайте и до сега не е замръзвала).
Сравнете настройките със съседа и големината на пламъка в камината на око. Вижте кой с какви пелети е. Горивото е от голямо значение.
Настройките са почти еднакви,все пак сервизния инсталатор е един и същ. Пелетите са от един и същ производител
Иван Татарски
- помощник
kalin72 написа:Дай определение на "недостиг на топлина в радиатор".Радиаторите са топли по цялата си дължина и височина,няма студени сектори.На баране с доста топли,но не мога все още да кажа колко са градусите в тях,ще потърся термометър и като замеря ще пиша.
-Радиаторите са горещи >50 градуса, от горе до долу, но в стаите е студено - или маломерни радиатори, или много топлозагуби.
-Радиаторите са горещи горе, но студени от средата на долу - тук да кажат специалистите, аз също имам такъв проблем, но го реших с увеличаване на мощността на помпата, от ауто на 22 вата.
-Радиаторите не са горещи - Виж Лазар какво каза за филтъра на помпата.
-Радиаторите не са горещи....причини други....
Ще източа системата след вторник(ще ме бият ако го направя сега) и ще погледна филтъра.
Незнам,но и на мен тези радиатори ми се виждат големи(1600/600) и достатъчни за този обем(40м3),да нистина нямам изолация ,но дограмата е сменена,а чак пък толкова топлозагуби
А и правя съпоставка с комшията,почти еднакви с ни системите.
Весели празници на всички.
andy_forresite
- майстор
Без добра топлоизолация отоплението с пелети е много скъпо. Радиаторите горе дърпат енергия и камината не може да ти загрее. Май нямаш трипътен смесителен вентил на входа на камината.
Когато влиза вода с 5-6 градуса, камината изстръпва. Вярно, малко такава вода влиза, но пък е много студена. Пробвай в тенджера с вряща вода да сипеш кафена чашка вода от чешмата (студена) - спира да ври.
Не мога да ти дам акъл да топлиш и горните радиатори, защото разходът ще е още по-голям. Няма да се удвои разбира се, но ще стане още по-голям.
Може да опиташ като включиш един от радиаторите на 2 дали температурата в стаята ще е достатъчна в другите стаи температурата да 6-7 градуса чрез топлопреминаването на топлото през стените. Така няма да дърпат топло, респ. да пускат ледена вода към камината. Ако стане, разходът ще ти скочи с около 1 опаковка, но ще става топло надолу, където отопляваш. А може и да греша. Трябва да се пробва.
Когато влиза вода с 5-6 градуса, камината изстръпва. Вярно, малко такава вода влиза, но пък е много студена. Пробвай в тенджера с вряща вода да сипеш кафена чашка вода от чешмата (студена) - спира да ври.
Не мога да ти дам акъл да топлиш и горните радиатори, защото разходът ще е още по-голям. Няма да се удвои разбира се, но ще стане още по-голям.
Може да опиташ като включиш един от радиаторите на 2 дали температурата в стаята ще е достатъчна в другите стаи температурата да 6-7 градуса чрез топлопреминаването на топлото през стените. Така няма да дърпат топло, респ. да пускат ледена вода към камината. Ако стане, разходът ще ти скочи с около 1 опаковка, но ще става топло надолу, където отопляваш. А може и да греша. Трябва да се пробва.
шоп
- майстор
andy_forresite, не мисля, че в момента радиаторите на вторият етаж са проблемни. Ако сега правят проблем, когато са на звездичка- какво ще се получи, когато вторият етаж е обитаем и там трябва да е поддържа 25 градуса?
Иначе според мен за топлоизолацията и за опита с тенджеата си 100% прав.
Към автора на темата: щом нямаш въздух или имаш недостатъчен дебит през радиаторите или през тях минава топлоносител с ниска температура. Купи си контактни или инфраред термометри и направи замерваня.
Успехи!

Иначе според мен за топлоизолацията и за опита с тенджеата си 100% прав.
Към автора на темата: щом нямаш въздух или имаш недостатъчен дебит през радиаторите или през тях минава топлоносител с ниска температура. Купи си контактни или инфраред термометри и направи замерваня.
Успехи!
Иван Татарски
- помощник
andy_forresite написа:Без добра топлоизолация отоплението с пелети е много скъпо. Радиаторите горе дърпат енергия и камината не може да ти загрее. Май нямаш трипътен смесителен вентил на входа на камината.Колега като цяло си прав за връщащата вода от горните радитори,но пък и забелязвам,че градусите на камимата не падат,държи зададените градуси в случая 70 без да мърдат.
Иван Татарски
- помощник
kalin72 написа:Добре де, я направи на Анди теста, в една стая изключи радиаторите от камината, включи си една духалка, и виж за час колко градуса ще вдигне, и дали ще ги задържи за още час-два.Ще ги изключа всички радитори на горния етаж от * на 0,днес е по топло и не вярвам да замръзнат толкова бързо.
Но по пътя на логиката,ако както казвате,че навлиза студена вода от горните радиатири,то веднага ще го отчете на термометъра на камината и градусите ще паднат с 2-3 веднага.Поне аз си мисля така.
maistora1965
- специалист
Провери ако имаш винтили на изходите на радиаторите дали са отворени докрай.
Тема "Въпрос за недостиг на топлина в радиатори" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература