Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Азазел - помощник
Никой не каза, езика силен ли трябва да бъде или слаб,с по бяло изражение :axe:
VelinPetrov - специалист
Да се запиша. И аз се интересувам от въпросите в темата ? :)
bobikat - помощник
Като стана въпрос за осветеност, на горелка марели повече от 99 може ли да се вдигне, или това е максимума.
andy_forresite - майстор
При мен осветеността варира в широки граници, особено когато се натрупат 5-6 дни непрекъсната работа. Снощи вдигнах капака и гледам някакъв оранжев пламък с черно отстрани едва си пробива път напред. Взех оръдието на труда (четката за шомполиране) и с дръжката бръкнах 3-4 пъти по цялата ширина на скарата. Отлепи се нещо като подметка на джапанка, излезе напред и като тръгна оня мити огИн. 8,5 киловата и пламък 20 санта, плътен, жълт и широк.
Значи осветеността на грейко и торч е от 0 до 200. Би трябвало и на марели да е така. Осветеността при мен може да е 200 на 3 киловата и 30 на 15 киловата. Както казах - варира. Тя показва образно цветът на пламъка, а не неговата мощ. Когато на 3 кв имам бяло пламъче показва 170-200, нищо че е малко. По същия начин и при останалите 33 степени.

Пламъкът трябва да е светло жълт. Бял става на осветеност 200. Тогава чак става труден за наблюдаване защото дразни очите. На колкото по-голяма мощност гори, толкова по-внушителен трябва да е "езикът" с ширина по цялата скара. Трябва да върви напред и нагоре под 45 градуса. Ако директно върви нагоре (за горелки с обикновени, хоризонтални скари като паници за сервиране на сандвичи, т.е. хоризонтален пламък), значи или са се запушили отворите за въздух, натрупали са се много остатъци от пелети, малко въздух, малка тяга на комина ...
filmatoplo - майстор
Някой горелки осветеност се индицира на дисплея само до 90% . Осветеността не е чак толкова критерий ,сега (майсторите) ще започнат да настройват по осветеност и готово . :lol:
VelinPetrov - специалист
filmatoplo написа:
Някой горелки осветеност се индицира на дисплея само до 90% . Осветеността не е чак толкова критерий ,сега (майсторите) ще започнат да настройват по осветеност и готово . :lol:
Филме кажи според теб как са нещата ? Цвят на котела? Цвят и интензитет на пламъка и т.н.
filmatoplo - майстор
За тези неща и аз се уча всеки ден ,попадам в различни ситуации ,като всичко е различно .Старая се да докарвам нещата на практика да се доближат максимално до теорията .И аз продължавам да се обучавам учийки се от моите и грешките най вече на другите.Нова е още материята ,3-4 години са малко . :) Нека темата се развие със снимков материал ,да се видят котли,горелки,пламък,пепел,пелети .Тогава конкретно ще се дават съвети ,ще се правят промени и мнения за резултатите .
Азазел - помощник
Така.
Личните ми изводи за правилния процес на изгаряне са:
-Звукът от горелкта не трабва да е свистене а боботене, когато се наблюдава въпросния плътен и почти бял цвят на езика.
-Паузата м/у дозите пелети, трябва да се настрои така, че в момента на едва доловимо затихване на боботенето да се подава следваща такава и половин оборот назад. :-D
-По-висока степен, по-дебел и плътен език.
-Най-ниската степен трябва да е поддържаща(зависи от външната температура. В даден момент може да се яви повишаваща или понижаваща).
Проблем при мен се оказват, нееднаквите дози (някой са по-богати,други са по-бедни) при което се наблюдава затихване на пламъка повече от колкото трябва, а след това минават 20-30 сек.докато се разгорят подадените през това време дози... и после пак така-няколко дози са ок,идва малка доза,затихване-разгаряне и т.н.
Постигне ли се постоянен бял пламък с еднакви дози идва и Щастието. :mrgreen:
Моля Топлото,Лазар и др., да ме посъветват какво да направя за да уеднаквя дозите.
LazarGanev - "Велик майстор"
Азазел написа:
Проблем при мен се оказват, нееднаквите дози (някой са по-богати,други са по-бедни) при което се наблюдава затихване на пламъка повече от колкото трябва, а след това минават 20-30 сек.докато се разгорят подадените през това време дози... и после пак така-няколко дози са ок,идва малка доза,затихване-разгаряне и т.н.
Постигне ли се постоянен бял пламък с еднакви дози идва и Щастието. :mrgreen:
Моля Топлото,Лазар и др., да ме посъветват какво да направя за да уеднаквя дозите.
Проблемът при теб е неправилният избор на горелка. При необходимост за това жилище между 3 и 9кВт, ти избираш 3 пъти по-мощна горелка (10-30кВт), като с това я обричаш да работи основно на минимална мощност, а там тази неравномерномерност се усеща много. При работа на 3-та мощност горивната камера е пълна и неравномерното подаване не се забелязва. А иначе това неравномерно подаване на шнека си го има при всички горелки. В малка степен можеш да подобриш нещата като изправиш малко шнека и увеличиш времената за подаване.
Азазел - помощник
Предстои отоплението на още един етаж и поне 3-пъти по-голям бойлер. Взех горелката с тази перспектива.Идеята на модулиращите горелки е да променят мощноста си според нуждите, нали? Наистина на 3, най-мощната степен работи добре и еднакво. Кое всъщност определя мощноста на горелката?Горивната камера ли? Буфер ще реши ли проблема с високия според мен разход(3 чувала), ако да с какъв обем трябва да е?
А как опрдели 3-9 кВт? Аз за 16-19 кВт съм се оборудвал+ запас.

Тема "Настройки на пелетна горелка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: