Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gadnyara - специалист
kozl написа:
И кво от тва?
Влошено топлоотдаване.
Понижен комфорт - топли и студени ивици.
Намален акумулиращ ефект.

Обаче, щом всички светила тук са на противоположно на моето мнение, очевидно са прави. :wink:
kozl - майстор
Gadnyara написа:
kozl написа:
И кво от тва?
Влошено топлоотдаване.
:lol: И от що се влоши топлоотдаването, щото е по-малко топлинното съпротивление на по-тънката замазка ли :?
zhoro25 - специалист
Значи под подовото имам 10см фибран - така че мисля проблем със загряване на долната плоча няма да има.

Точно това ми е въпроса - инертността - не би ли било логично да е по-инертно отоплението (позитивен смисъл) и да отдава по-дълго време и после само да поддържа, отколкото постоянно да топли при тънка замазка?

Благодаря ви за мненията, строя сега - та ако ще се прави нещо сега да е, да не се тюхкам после - въпреки, че омазаха вече нивата. Но, ако може да има подобрение със втора замазка, защо не!?
kozl - майстор
Е за какво ти е тази инертност? Не си упоменал от де е топлината. Ако е на ток да речем, че инертност ти трябва, за да усвоиш нощната енергия с по-малка цена. Ама ако си на газ, нощната и дневна газ са на една цена. Същото за пелети, брикети и др.
И ако три трябва инертност махай фибрана под тръбите и го слагай под плочата. Тъпо е ама е инертно.
zhoro25 - специалист
Да, ел котле ще загрява водата за подовото. Забравих да ви кажа. Мисля че е Бош ама забравих точно, бил такъв който си поддържал температурата. Т.е. 5кв е, но като нагрее спада до 1кв.

Нека не дискутираме котела, понеже само това знам.

Та, ако замазката стане 5-7см над тръбите - има ли опастност да се изгуби ефективността на подовото. Т.е. да не топли или просто първоначално по-дълго ще му трябва в началото да нагрее всичко.

Помещението е 50кв.м.
4799inpl64 - специалист
zhoro25 написа:
Да, ел котле ще загрява водата за подовото. Забравих да ви кажа. Мисля че е Бош ама забравих точно, бил такъв който си поддържал температурата. Т.е. 5кв е, но като нагрее спада до 1кв.

Нека не дискутираме котела, понеже само това знам.

Та, ако замазката стане 5-7см над тръбите - има ли опастност да се изгуби ефективността на подовото. Т.е. да не топли или просто първоначално по-дълго ще му трябва в началото да нагрее всичко.

Помещението е 50кв.м.
Топлото бяга накьде_нагоре.само ще чакаш повече ама ще стине по бавно
muhala - майстор
Защо подовото е водно, след като водата се грее от ток ? Не е ли по-евтино и просто електрическо подово ? Няма тръби, няма вода, няма котел.... :?
шоп - майстор
muhala написа:
Защо подовото е водно, след като водата се грее от ток ? Не е ли по-евтино и просто електрическо подово ? Няма тръби, няма вода, няма котел.... :?
Много добър въпрос :supz:

Мислил съм много по него, тук във форума се е разисквало...

Единственият +, който виждам аз е когато имам подгряване с ТП на ношна тарифа.

Случая обаче тук не е такъв. :?
muhala - майстор
С какви размери е помещението ? Не разбрах замаската ли е крива или само тръбите са положени криво (заради крива плоча например).
MASTER - специалист
В Германия замазката над тръбите се прави между 5 и 6 сантиметра. Щом я правят толкова - значи това е оптималното.

Не разбирам от парно, това го знам защото балконските врати се монтират винаги на 15 см над плочата
5см стиропор, 3 см тръби и подложки за тях, 6 см замазка и 1 см за подовото покритие.
Това е за 90% от случаите, в много редки случаи е 16 или 17 см.

Още нещо - замазката не опира в стените - дистанцията се осигурява от ивици мека огъваща се изолация дебела 1 см. Изолацията обрамчва стените, горният край е над нивото където завършва замазката и след това се изрязва. Разделя се по същия начин и между вратите.

Тема "Дебелина на замазка за подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: