• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
skulboy - специалист
Намирам се в гр.Свищов. Тук голямо разнообразие на въглища не мисля че има, от години ползвам донбаски въглища, но от година на година все по-некачествени стават - съдя по налепите и саждите, които отделят по питите на котела и кюнците. Казвам, че искам котел на дърва и въглища, защото на сегашният има една дебела скара и отдолу слагам въглища, отгоре дървата, които разпалват въглищата. С новите котли, които са само за дърва или само за въглища не съм запознат като принцип на работа и т.н. Ще е хубаво ако някой ми даде инфо да почета малко какво представляват турболаторите, правите/кривите плочи при пелетните котли и като цяло за конструкцията на по-новите котли, за да не гледам като индианец пишеща машина, благодаря :rolleyes:
lz2skt - специалист
Щом си от Свищов на пристанището продават пресети въглища дребна фракция.Не си ли се замислял за горелка на въглища.Ще ти автоматизира процеса на горене и може и на сегашният котел да я сложиш.Нямаш ли някой познат там в Фирмата,,Фарадей" да те светне кога карат по-качествени и тогава да взимаш...
skulboy - специалист
Ами поръчвал съм и от фарадей и от други фирми, познати нямам, но не е проблем да питам кога пристига "яка стока". Последно поръчах преди 1 седмица, мокри, пълни с въглищна прах, абе ужас. Но какво да се прави, обстановката с доставките беше малко усложнена и такива имаше. Като гледам цените на въглищните горелки, по-добре да купя нов пелетен котел. На сегашния ми котел не искам да монтирам нищо, а да го сменя, защото най-горната пита е много тясна, около 4-5см широка, едвам влиза четка да изчистя саждите, иначе няма тяга и тази процедура на всеки 5-6 дни, дали не ми е омръзнало?
lz2skt - специалист
Ако имаш хубав комин -Бош(Дакон) ламаринен ,но и той трябва да се чисти често -желателно е на седмица.
ktch_1964 - специалист
Аз бях 22г. с дакон дор24 ,чистенето на този котел е кошмар , надвесен си над котела и остъргваш топлообменника , а към теб
лети облак сажди и прахоляк. След като свършех с чистката приличах на Детелин от съседната тема и бегом под душа.
Сега съм с БУрнит с хоризонтален топлообменник и чистенето е песен , прахоляка който се вдига се засмуква от кумина и аз
най много да си изцапам ръцете.
шоп - майстор
skulboy написа:
Последно поръчах преди 1 седмица, мокри, пълни с въглищна прах, абе ужас. Но какво да се прави, обстановката с доставките беше малко усложнена и такива имаше.
Нормално, зимата при -15 градуса какви въглища да пристигат с шлеповете?

Винаги купувам около юли-август въглищата. В най-големите жеги. Няма влага. Директно ми ги пакетират в чували по 25 килограма. В последните години фракция за горелки се намира лесно, защото има търсене. Македонски тирове постоянно изнасят, защото ги горят автоматично за отопление на птицеферми.

Ако има около теб добри и евтини сл. пелети взимай котел и горелка за нискокачествени пелети. Ако няма - помисли за горелка на въглища. Тя е универсална, гори и пелети, чипс, костилки и т.н.
Успехи!
skulboy - специалист
Като цяло, по мои лични наблюдения в нета на случайни горелки, цените на пелетни горелки или въглищни горелки варират между 1200-1800 лева, като мощността е до 20кв, на мен лично такава ми трябва. За да сложа горелка, трябва задължително нов котел, както споменах този ми е доста неудобен и твърде голям за един етаж ( преди години е грял 2 етажа, но втория е отрязан отдавна). Има време до следващия сезон да помисля и да видя какви оферти ще има за котли, пък и следващия може да е по програмата за енергийна ефективност :tonqe: Вие продължавайте да предлагате варианти и да ме обогатявате с информация, всичко е добре дошло за мен.

ПП. За най-евтините пелети, които съм чул са 280/тон дъбови. (за Свищов) Мисля, че правят някъде слънчогледови, но трябва и това да проуча.
  • 1
  • 2

Тема "Котел за по-дълготраен горивен процес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: