Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nobreak - специалист
Още един модел MCZ CLUB HYDROMATIC 16....
jabata написа:
nobreak написа:
Ами хората са започнали да ги правят, значи има резон... Имам опит с 2 камини burnit 23 и какви ли не (не ховоря за слънчогледови) боклучави пелети, правещи шлака и задръстващи печката. Миналата година купихме едни, с които спирахме печката на 2 часа, за да чистим...За това си мисля, че идеята си е много добра.
Вместо да експериментираш с какви ли не БГ, пелети, не е ли по-добре да тестваш 5-6 вида качествени и така. Едно е ясно, качествени пелети за камина, под 350 - 400 лева трудно ще намериш. Аз лично до момента съм намерил 2-3 вида БГ пелети що годе прилични при които камината може да си работи и 5 дена без да се спира за почистване. Но всичките цената и е около 400 лева. Даже са отивали и на 420. Та ако ще даваш 420 за БГ, то по-добре дай 480 за Schweighofer, въпреки че от 2016 развалиха качеството.
Иначе едно е ясно, пелетна камина и нискокачествени пелети, не се връзват много. А това почистване, доколкото разбирам то превърта паничката, и трябва ново запалване. Не е като ретортните горелки, кудето избутва шлаката напред.
Експериментирал съм с няколко вида пелети...поне с тези, които се предлагат при нас. В момента горим едни на 450 лв, горят много добре и не правят шлака, но 3 тона х 450 колко са? А 3 тона по 170 колко са, защото имам приятел отоплява с толкова, но със слънчогледови....
jabata - специалист
nobreak написа:
Експериментирал съм с няколко вида пелети...поне с тези, които се предлагат при нас. В момента горим едни на 450 лв, горят много добре и не правят шлака, но 3 тона х 450 колко са? А 3 тона по 170 колко са, защото имам приятел отоплява с толкова, но със слънчогледови....
Виж сега, по 170 лева, се намират само слънчогледови пелети.
Но дори и да има механично почистване, аз не бих сложил слънчогледови пелети в камина, дори и да ми ги подаряват, особено в тази. Причината е много проста, слънчогледовите пелети, отделят много повече пепел, сажди и т.н. и съответно тези пепеляци повече или по-малко залепват по димогарните тръби. И накрая ще се получи че всяка седмица трябва да отделяш 3-4 часа да чистиш димогарните тръби на камината.
Просто пелетна камина, монтирана в хола, не се връзва с идеята да се слагат пелети, които отделят повече пепел.
Слънчогледовите пелети, са за ретортни горелки и котли с по-лесно обслужване, където КПД-то не етолкова високо, и без никакви трудности достигаш всякаква топлообмена повърхност.
Докато камината, е направена да е компактна, и оттам се получава че топлообменика е около самата горивна камера, което неминуемо води до това той да се почиства по-трудно.
Едното изделие е конципирано да седи в хола или коридора, докато другото в килер, котелно или мъзе. Ето това е тънката разлика между камина и котел.
Evgeniy - майстор
Абе няма ли кой да направи газови пелети???
fbr - майстор
Така като гледам, любовта по пелетите бързо-бързо ще се изпари. Което, май ще възроди газа.
jabata - специалист
Така е, няма нищо по-хубаво от газта, стига да имаш пред вратата. Защото ако нямаш наблизо, си обречен години наред да мъкнеш чували, да чистиш котел, да дишаш пепеляци и т.н.
А сметнем ли цената на пелетите, която за читавите не пада под 350 лв. мача приключва моментално. Ама за съжаление все още са много малко късметлиите с газ близо до тях.
fbr - майстор
Ако кандидатите са повече, вероятността да дойде газ "пред вратата" е по-голяма.
MuTeB_ - специалист
Вече само като им чета сайта със прес съобщенията, и мисля че газта няма и как да бъде желана...

“Булгаргаз” ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за ­­ІІ-ро трим. на 2017 г., образувана в съответствие с чл. 17 на Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ е 371,10 лв./хм3 (без пренос, акциз и ДДС) – увеличение с 90,89 лв./хм3 (32,44 %) в сравнение с прилаганата през І-во трим. на 2017 г. цена. Увеличението се дължи на утвърдените от КЕВР за І-во трим. на 2017 г. продажни цени по-ниски от доставните, както и на очакваните по-високи доставни цени на природния газ през ІІ-ро трим. на 2017 г. и курс на лева към щатския долар.
nelim - специалист
На MCZ камините пише "Със самопочистване на горивната кошничка и вертикалните тръби." (тия вертикални вероятно имат предвид димогарните тръби)

Въпроса е то само със обдухване на кошничката/тръбите ли е или нещо по-специално, някой има ли идея? :)
torongill - напреднал
Имам точно HRV 100 touch. По-голямата сестра, HRV140 touch има същото почистване. Доста е ефективно, надробява ако има шлака и я изсипва в пепелника отдолу. Нищо не може да се направи за пепелта, която се събира отстрани на купата, така че почистването пак си е нужно. Бих ти препоръчал А клас пелети, но внимавай - първо си вземи няколко чувала от различни и ги пробвай.

Много съм доволен от камината, възроди къщата. От пелетите не. Чакам да свърши сезонът, че да ми направят профилактиката и да си търся читави пелети.
Ако имаш камина от този тип, ще е голяма глупост да се опитваш да се опитваш да пестиш от пелетите. Все едно нова спортна кола да се пробваш да я караш с А-91 или А-86, защото си го взел на промоция.
jabata - специалист
Е аз съм с HR100 която се явява предшественика на HRV 100 Touch. И понеже я ползвам доста време мога да кажа само едно, пелетите трябва да са добри. Не само да не правят шлака, ами и да не трупат много пепел, и да не съдържат много смола, защото камината си е доста ефективна, и при работа на минимална мощност, трупа повече отлагания които се отлагат и по димогарните тръби и кюнците, които в някой момент могат да създадат малък проблем.
А както е известно некачествените пелети, освен шлака (която се отстранява с евентуално механично почистване) съдържат повече смоли, кори и т.н. които създават проблем с димогарните тръби.
Т.е това почистване на горелката е една екстра, която спестява почистване на паничката, но не и останалите проблеми.

Иначе си прав, да дадеш над 4к за камина от този тип, и да я караш с боклучави пелети си е все едно да караш Porsche по черен път и да му сипваш оловен бензин А86 :-D

Тема "Пелетна камина механично почистваща се горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: