• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
LazarGanev написа:
Аз не бих се отказал от газа,ма бих търсил начини за споделяне на тези разходи със съседи. Все пак това е инвестиция за цял живот иза поколение, ама айде да не гледаме толкова напред :) . Но има разни програми, които могат да те изненадат приятно, интересувай се.
Лазаре, знаеш ли кое ме притеснява при газа - все още ниската култура на потребителите. Нали знаеш, че всеки се прави на майсторче, бъзика настройки, прави доработки, гледа да мине метър с ежегодните проверки - когато стане бум обаче, не е само за негова сметка. Просто ме е страх, но не толкова от мен самия, колкото от лайнето в БеМеВето движещо се с 200 срещу мен.
LazarGanev - "Велик майстор"
Преславе, ще ти отговоря тъй, както отговарям в такива случаи - тоз, който най-много се страхува от газ, трябва да е най-горещия привърженик на централната газификация, понеже там няма тън-мън, има контрол при проектиране, изграждане, въвеждане в експлоатация и впоследствие ежегоден контрол на уредите и тръбите. Би трябвало да се замислиш каква е алтернативата на централната газификация (с метан) - това е локалната газификация на пропан-бутан. А там за съжаление няма никакъв контрол - бутилки и уреди на по 30-40 години, котлони и печки допустими само за работа на открито, пък те вкарани в къщи, повредени и изпускащи редуцир-вентили, напукани маркучи, неграмотно ползване и т.н. Не се ли замисляш колко пършинга може да има под тебе, готови да те изпратят в космоса или поне да се опитат? И ти нищо не можеш да кажеш на комшията. А ако лайнето в БеМеВето нещо не му е наред с уредите, веднага му спират газа докато не влезе у ред. :cool:
preslav - майстор
LazarGanev написа:
Преславе, ще ти отговоря тъй, както отговарям в такива случаи - тоз, който най-много се страхува от газ, трябва да е най-горещия привърженик на централната газификация, понеже там няма тън-мън, има контрол при проектиране, изграждане, въвеждане в експлоатация и впоследствие ежегоден контрол на уредите и тръбите. Би трябвало да се замислиш каква е алтернативата на централната газификация (с метан) - това е локалната газификация на пропан-бутан. А там за съжаление няма никакъв контрол - бутилки и уреди на по 30-40 години, котлони и печки допустими само за работа на открито, пък те вкарани в къщи, повредени и изпускащи редуцир-вентили, напукани маркучи, неграмотно ползване и т.н. Не се ли замисляш колко пършинга може да има под тебе, готови да те изпратят в космоса или поне да се опитат? И ти нищо не можеш да кажеш на комшията. А ако лайнето в БеМеВето нещо не му е наред с уредите, веднага му спират газа докато не влезе у ред. :cool:
Абсолютно съгласен с пропан-бутанизираните къщи - изхвърлил съм от употреба всякакви уреди работещи на този принцип. В случая обаче не говорим за едно котлонче, а и никой не казва колко струват ежегодните проверки, от кого се правят и т.н. - да не забравяме и това, че сме в БГ. Помниш ли едно питане на някой, който си беше купил фурна и котлони за вграждане, закачил си фурната с дюзите за метан, а иска да я ползва на пропан - дивнята е пълна, просто ще ни трябват поне още 100 години за да придобием някаква култура от типа първо палиш клечката и после пускаш газа или обратното. Сигурен съм, че четеш из форума, гледал си и клипчето на оня дето си направил ламбда контрол на пелетната горелка - видя ли му механизмите, жичките, мизерийките?
Съгласен, ако ще е газ по-добре метан, но ако ще сравняваме газ и ток - по-добре ток. За цени няма как да говоря, но там всеки си прави своята сметка.
jabata - специалист
GalinBelos написа:
От тоя раздел съм останал с впечетление , че пелети е равносилно на проблеми , проблеми , и още проблеми .Доколкото разбирам ще се прави инсталация на ново , а не само да се замени примерно обикновенна камина с водна риза с пелетна такава . Не мислиш ли че инвестицията в 4 бр. климатици висок клас е по-добра ? Все пак имаш добра изолация , и живееш в сравнително топла част на България .
Останал си с грешно впечатление. Ако четеш за някой който си е взел златен огън, нормално е да останеш с такова впечатление. От 8 години, се отоплявам на пелети. Като първо бях с ерато 1-во поколение горелка, и пелети каквито ми попаднат. И въпреки всичко нямаше проблеми. В момента съм на камина и проблеми нямам никакви. Както се казва, имал съм 2 пъти проблеми, но дори и при тях, не съм останал на студено. Само чистене и сипване на пелети, и лятото основно почистване на отоплителния уред.
GalinBelos написа:
Не мислиш ли че инвестицията в 4 бр. климатици висок клас е по-добра ? Все пак имаш добра изолация , и живееш в сравнително топла част на България .
4 климатика ще му се вържат 8к лева, първоначална инвестиция и непрекъснато ще ти вее в стаята. Дет се вика, дее киро на кирия. Термопомпата, изисква конвекторни радиатори, иначе при -10 навън с 45 градуса на водата, каквато и изолация да имаш няма да се стоплиш. А инвестицията е поне 8к.
За мене има 2 варианта ако има възможност за газ (централно газифициране с метан) бих гласувал с 2 ръце и 2 крака. Ако по някакви причини няма или не става, пелети. Аз лично си качвам пелети на етажа и нямам проблеми. Вечер като се прибирам от работа взимам едно чувалче и съм готов. Но това е защото няма газ, и няма как да се прекара. А не ми се мизерства с климатик. Нали ги слушам съседите с климатика, при -15, горките машинки ще изхвръкне компресора и вентилатора.
За отопление за мене има 2 начина, пелети или газ, всичко друго е някаква икономийка, която е за сметка на качеството. Но трябва да се вземе предвид че газта е малко по-скъпа, но пък си е рахат работа, няма да чистиш, да мъкнеш. Само лятото си правиш профилактика на котела.
grants - специалист
Колега ако имаш възможност и мерак прочети и малко повече за подовото отопление , аз преди 2 години направих основен ремонт и сложих камина с панелни радиатори , като след това се случи да видя 2-3 жилища с монтирано подово в някой от стаите , та ако го бях видял преди ремонта щях доста да се замисля дали да не сложа в някои от стаите ако беше възможно.
За пелетите имай предвид , че се купуват обикновено лятото , когато цената им е по-ниска и трябва да имаш място да ги складираш - около 2 тона за твоите 70кв.
preslav - майстор
grants написа:
и трябва да имаш място да ги складираш - около 2 тона за твоите 70кв.
Двата тона може и да не са проблем, но трите кубика (и то за качествени пелети) може да се окажат проблем за мазето на 8 етажен блок.
MuTeB_ - специалист
Климатиците отпадат по причина че ги имам, но не искам вече течение. Конвекторите ги приспадам към тях. при 45° на водата ми трябва доста сериозно количество радиатори, да не кажа по 2 на обявените има мощности при 90/70/20. Подовото отпада като вариант, просто защото навсякъде в стаите е със естествен паркет, а той си ми харесва.
Всички преимущества на газта са верни, но имам друг проблем с нея освен цената, хората като чуят колко етажа трябва да премине тръбата и не искат да подпишат протокола а ми трябват минимум 50% + един, 13 апартамента. Така че за момента, знам кое е най-чистото,но и най-невъзможното, даже и котел си бях харесал........
Мазето ще събере пелетите, а и ни мисля че повече от 2 чувала на ден ще са ми нужни.
Каква камина би паснала на тази мощност, на която може да се разчита, и която мога да си я обслужвам най безпроблемно.
preslav - майстор
MuTeB_ написа:
Климатиците отпадат по причина че ги имам, но не искам вече течение. Конвекторите ги приспадам към тях. при 45° на водата ми трябва доста сериозно количество радиатори, да не кажа по 2 на обявените има мощности при 90/70/20. Подовото отпада като вариант, просто защото навсякъде в стаите е със естествен паркет, а той си ми харесва.
Всички преимущества на газта са верни, но имам друг проблем с нея освен цената, хората като чуят колко етажа трябва да премине тръбата и не искат да подпишат протокола а ми трябват минимум 50% + един, 13 апартамента. Така че за момента, знам кое е най-чистото,но и най-невъзможното, даже и котел си бях харесал........
Мазето ще събере пелетите, а и ни мисля че повече от 2 чувала на ден ще са ми нужни.
Каква камина би паснала на тази мощност, на която може да се разчита, и която мога да си я обслужвам най безпроблемно.
Вече просто питам - каза, че имаш хубави климатици, но не посочи марката. Всеки е различно чувствителен към течението, но на собствен гръб установих, че от инвертор до инвертор има разлика.
Надявам се скоро да споделиш собствени впечатления и сравнения!
За всеки сучай провери и този тип отопление!
vrangelov - специалист
MuTeB_ написа:
... при 45° на водата ми трябва доста сериозно количество радиатори, да не кажа по 2 на обявените има мощности при 90/70/20. Подовото отпада като вариант, просто защото навсякъде в стаите е със естествен паркет, а той си ми харесва...
И три пъти по-големи радиатори да сложиш пак ще е по-евтино на газ. Едноконтурен котел на газ + бойлер струват около 3 000 лв., а добра пелетна камина и бойлер струват около 6 000лв. С разликата ще си сложиш радиатори. Освен това от 1 000 кубика газ се получават почти 10 000 KWh енергия, което в пари е около 650лв. За да произведе една добра пелетна камина 10 000 kWh енергия са и необходими около 3 тона пелети или около 1 000 лв. Това са 350 лева разлика и около 200 чувалчета, които ще ти минават през ръцете всяка година.

Поздрави!
preslav - майстор
vrangelov написа:
MuTeB_ написа:
... при 45° на водата ми трябва доста сериозно количество радиатори, да не кажа по 2 на обявените има мощности при 90/70/20. Подовото отпада като вариант, просто защото навсякъде в стаите е със естествен паркет, а той си ми харесва...
И три пъти по-големи радиатори да сложиш пак ще е по-евтино на газ. Едноконтурен котел на газ + бойлер струват около 3 000 лв., а добра пелетна камина и бойлер струват около 6 000лв. С разликата ще си сложиш радиатори. Освен това от 1 000 кубика газ се получават почти 10 000 KWh енергия, което в пари е около 650лв. За да произведе една добра пелетна камина 10 000 kWh енергия са и необходими около 3 тона пелети или около 1 000 лв. Това са 350 лева разлика и около 200 чувалчета, които ще ти минават през ръцете всяка година.

Поздрави!
Имам усещането, че човекът от самото начало си беше взел решението, че ще се топли на пелети - какъв е смисъла да го разубеждаваме???
Помолих го да пише след един сезон, убеден съм, че догодина по това време ще има още много теми за черно стъкло, опушени тавани, ламбда контроли, чистене на шлака и т.н. - с алпинизъм се занимавах преди 30 години!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 18

Тема "Отоплителна инсталация в Апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: