Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djendov - специалист
Това са някакви много общи приказки. Най-много топлина се гупи през тавана, а даже не е отчетено във формулите. Зарежи тези глупости, отвори термокалкулаъора на марисан, плюнчи молива и почвай да смяташ. Дал съм ти пример с моите сметки. U-то ти го дава калкулатора за всяка стена/под/таван. Като направиш сметките, сметни и колегата дето дава формула за проветряването. Кажи резултатите и тогава ще ти помогнем.
Тогава и LazarGanev може да се включи с експертно мнение. Иначе имаше смисъл в сърказма му. Много е изписано във форума, всичко, което ти пиша, вече е изписано в другата тема. А по правило никой не обича да повтаря и обеснява едно и също. Плюнчи химикала или отваряй ексела и я мятай
Това е според мен правилния път. Всичко останало е празни приказки.
torbalan - Дървен философ
djendov написа:

Това е само, ако е инвенторна И пак има минимум, под коiто не моjе да падне. Примерно една 10КВ термопомпа не моjе да работи под 2КВ (образно казано).
За това се слага буферен съд. Когато се достигне зададената температура - ТП изключва.

У дома вече 6та зима е без буферен съд с хистерезис 5 градуса ;)

В момента доста често включва/изключва, но нали е в мазето чува се само нощем :)
Като се стопли времето на вън - има случаи цял ден да не включи изобщо.
djendov - специалист
Аз принципно съм съгласен за буферния съд.
Лошото му е, че струва пари, че му трябва изолация(според местоположението) и че заема място.
А плюса в моето предложение: 1 термопомпа само за подовото(ще работи на ниска температура => много висок КОП и основно отопление)
и 1 термопомпа за бойлер и конвектори (висока температура, по-нисък коп, но ще е само като резервен вариант и допълнение в много ниски външни температури)
Ама сега да ти призная под секрет, всичко това е ала бала. Истинската причина е, че плавам и ме няма по 4 месеца. Ако спре термопомпата, ще ми трябват поне няколко дена от другия край на света да намеря човек, който да реши да погледне самоделно направената инсталация. Я успее да отстрани причината бързо - я не. А с втори компресор, поне ще има какво да топли къщата малко от малко... Иначе оставя ли жената 1 седмица на студено, като се прибера ще има червен картон и на скамейката :) :lol:
Това не беше много по темата, ама пък още малко фактори, които да вземе под внимание автора, преди да вземе генералното решение.
Явно разходите за втора ТП не те притесняват. При мен това е основното...

Все пак, ако искаш да се резервираш, обмисли и вариант само подовото с една ТП с висок КОП и няколко ел. конвектора, които да доотопляват при нужда.

Към бойлерите с ТП съм резервиран... Съмнявам се ползата от такъв бойлер да надхвърли разходите за придобиването му :)
djendov - специалист
Мислел съм го за ел.конвектори. То в зорлем времена и камината може да се поддържа 2-3 дена, може и духалки по 10лв да се купят за аварийни ситуации. Ама ко прайм лятото? :rock: То всъщност бойлера със серпентина си е задължителен според мен в една къща, защото зимата термопомпата ще помага с достатъчно добър КОП да се затопли от 7-8 градуса до 30-40. Пролет,лято, есен - Соларния панел на покрива поема нещата в свои ръце. Ама в атмосферата на форума де...ще видим като дойде време за реалното изпълнение, колко ще ми стиска за 2те термопомпи. Въпреки, че 2 по 5kW + 2 пластинчати топлообменника, едва ли ще са много по-скъпи от 1 10КВ+1пластинчат топлообменник. Това ако е НАПРАВИ САМ. Ако са купешки, сметките са малко по-различни, но все пак...
Хм. Аз не охлаждам къщата през лятото :)

Пием си с жената на барбекюто ;)

Машината, която ще те грее през зимата, може да охлажда през лятото...

При това, ако не държиш на подово - може само с конвекторите.
djendov - специалист
Питах жената: Искаш ли къща?
Тя отговори: Само ако ще е с подово отопление...
Голяма глезотийка и задължително за хора, чиито жени спят лятото с вълнени чорапи :)
Автора се загуби нещо....сигурно смята топлозагубите..
Мисля, че голяма част от икономията на термопомпата идва при нискотемпературно отопление. А къде по-ниско от водното подово?
Така е, ама и аз и жената не сме фенове на подовото...

Големия студ е три месеца. През останалото време и моята ТП е в икономичен режим ;)
benza83 - специалист
djendov написа:
Питах жената: Искаш ли къща?
Тя отговори: Само ако ще е с подово отопление...
Голяма глезотийка и задължително за хора, чиито жени спят лятото с вълнени чорапи :)
Автора се загуби нещо....сигурно смята топлозагубите..
Мисля, че голяма част от икономията на термопомпата идва при нискотемпературно отопление. А къде по-ниско от водното подово?
Тук съм колега
Сега почвам да смятам отново да видим до къде ще я докарам
Ако искаш вярвай изчел съм 80-90 % от темите свързани с моя случай но винаги нещо се разминава затова реших нова тема да пусна с конкретен въпрой кое не ми е станало ясно.
За тръби ли не четох за буфери ли (между другото то и там една каша едни казват с буфер други без) различни видове сметки за топлозагуби след това релих както ви казах да извикам специалист и какво те по зле от мен в сметките па и пари им дадох ама естествено за всяка услуга се заплаща.
Теории какви ли не и така реших за новата тема да пирам хора който имат сходни инсталации и така сам да се оправям поне ако ще ме е яд на мен да е.
turbocharged - специалист
Не седнеш ли да си го направиш сам няма да стане работата. Я виж какъв голям форум имаме "Направи си сам".Тук се създават самоуките специалисти. Може и да има някъде хора учили за това дето да ти направят точни сметки. Обаче къде са и как да ги накараш да ти свършат работа не знам. Виж като свършиш работата ще се появят "специалисти" да ти обяснят къде си сбъркал.
Прочети това от блога на производителя на пелетния котел Торч. Обяснено е разбираемо.

Тема "Изчисляване на топлинна мощност термопомпа и котел на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: