Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
Морозов написа:
. Между другото, помпата работи вече трети сезон, и се справя добре. Средно сметка за ток около 250-270лв.+боилер от200л...все си мисля, че проблема е от радиаторите, ако мина на конвектори или подово маи ще реша проблема :?
С конвектори губиш ефекта на парното т.е. отиваш на климатици. Не прибързвай с изводите от една зима, каквато е нямало от 53 години!
radius - майстор
На колко градуса работи обичайно - за радиатори и съответно бойлер?
torbalan - Дървен философ
radius написа:
На колко градуса работи обичайно - за радиатори и съответно бойлер?
Ако мен питаш тук съм описал подробно.

Бойлера ми е на ток...
Zoro5 - специалист
Морозов написа:
...СМЕТКА ЗА ТОК Декември 330лв.Януари 500 :shock: ДАЙКИН ФТХ50ЖВ,Самоделка+15Кв Ел.котел.Градоси 18-20С в къщата...
Прекалено голяма е сметката. Сигурен ли си, че не работи само ел.котлето? Ако не е направено добре управлението му, може така да се получи! Сложи си електромери отделно на котлето и ТП за да видиш какво става.
Освен това климатиците имат и защита от прегряване - ако радиаторите изискват твърде висока температура, е възможно ТП да се изключва временно и пак си само на котле.

ДАЙКИН ФТХ50ЖВ е вътрешното тяло. Какво е външното? Например RX50G2V1B ?
Морозов - специалист
Дайкина е RX50G3V1B, и е малко слабичък за този товар, дето му слагам :?Температурата на водата е около 40С изход - 37С вход, при, дефрост, щом падне изход на 37-36С се влючва ел ктела и държи около 10мин.съответно на2.5Кв,малко около 5мин.на5Кв.и около 3мин.на7.5Кв.В това време около 10мин.котлето си модулира мощноста.
Zoro5 - специалист
Морозов написа:
Дайкина е RX50G3V1B, и е малко слабичък за този товар, дето му слагам :?Температурата на водата е около 40С изход ...
По-скоро сякаш не го товариш. Мерил ли си дебита на водата? 40оц е добре за подово но за радиатори изглежда твърде малко. Това тяло дори и в "турбо" режим не харчи повече от 2кВт - дори и нонстоп да работи така цял месец, повече от 250лв не може да изхарчи. Би трябвало тогава при -10оЦ да ти вкарва поне 5кВт в парното ,което мисля че ще ти стига. Но вероятно инветора си намаля мощността и работи повече ел.котлето. Сложи си 2 такива уреда да видиш какво става: http://stbbg.com//?page_id=21&record_id=10508
Реално за да помогнеш на климатика, ел.котлето трябва да е 1-2-3кВт, не повече, иначе има опасност то да поеме целия товар и да ти развърти електромера.
preslav - майстор
Zoro5 написа:
Морозов написа:
Сложи си 2 такива уреда да видиш какво става: http://stbbg.com//?page_id=21&record_id=10508
Реално за да помогнеш на климатика, ел.котлето трябва да е 1-2-3кВт, не повече, иначе има опасност то да поеме целия товар и да ти развърти електромера.
Само за протокола тези уреди мерят макс. 3.68 kW - неприложими са за котлето от 7.5 kW
Zoro5 - специалист
preslav написа:
...Само за протокола тези уреди мерят макс. 3.68 kW - неприложими са за котлето от 7.5 kW
Да ,правилно, не съобразих. Тогава някой стар "шайбов" електромер може да свърши работа за ел.котлето. Но принципно това котле е твърде голямо за "подпомагане" .
А помагането при дефрост е напълно излишно при водна система. По-важно е цирк.помпа да не се спира в никакъв случай.
Морозов - специалист
Разбирам, и според мен машинката е доста Добра, за Дайкинчето става въпрос, явно трябва да увелича дебита, но как :? С още една помпа ли? В момента съм с Грундфос 25-40 180 на3 скорост...
radius - майстор
При положение, че делта Т ти е 3 С, не виждам защо ще е слаб дебита, даже напротив.
Какъв е този "подпомагащ" нагревател дето е по-мощен от ТП? Усеща ли се студ, ако не се включва по време на дефростите?
Ако беше направил подово, щеше да подобриш нещата, тъй като би работило с 35/30 например.

Тема "Помощ за ТП?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: