• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 52
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pikelll - специалист
andy_forresite написа:
И аз искам по 200 грама на ден, ама няма как да стане. Постигнал си максимума, не си играй повече. Ако тази зима е по-мека ще постигнеш заветната цел без да си пипал нищо. 1,38 кг/ч среден разход за цялото горене е прекрасно! Прави сметка, че при всеки старт водата се загрява и чак тогава почва да отдава към стаите. Ти с какво си се греел преди?

На твърдо гориво (отворена система). И останах с впечатлението, че е по икономично... И като имаш в предвид, че имаше в едната от стайте чугунен радиатор от 23 ребра, на коридора 5 ребра пак чугунен. Разликата е сега, че ги няма тези тела, но за сметка на това включихме бойлер 120 литра.
Явно реално погледнато 1,2 и 1,4 кг/ч си е добър и нормален разход.

Благодаря!
andy_forresite - майстор
Под по-икономично предполагам имаш предвид парично изражение. На дървесни пелети е по-скъпо от на дърва и въглища. Имаш по-добър КПД, но това не може да компенсира разликата в цената на дървата. 1 тон пелети е около 340 лева, а 1 тон нацепени за камина дърва с влажност 20% е около 130-140 лева.
По-икономично на дърва и въглища може да се разбира и като килограми гориво. Тук много трудно ще повярвам че сте горили по-малко от 2500 кг на сезон при равни други условия. Това да са 3,5 куб.м. дърва, колко пък да са... Или ~350 лева.
Казваш 110 кв.м., но сигурно говориш по външни стени (застроената площ и по-точно на единствен етаж). Следователно реалната отоплявана площ е около 80 кв.м. 2500 кг пелети са ти: 2500 х 3,8 kwh = 9500 kwh които би отчел топломер, ако разполагаше с такъв. 9500 делено на 180 дни прави по 52,77 kwh на ден; в часове - по 2,19 kwh средно на час за целия период от 01 октомври до 31 март. Раздели тези 2,19 kwh на броя стаи у вас и ще видиш какво ще се получи пък средно на стая.
Аз отоплявам 120 кв.м. застроена площ, реално под 100 отопляеми. Изолация досега нямах никаква. Сега съм налепил в една стая тавана с EPS и направих предстенна обшивка с ГК и стъклена вата 10 см. на северната ѝ външна стена. Това ако е изолация, то аз съм пилот на изтребител... Твоят среден разход ще ми стигне за само една стая :drinkers:
pikelll - специалист
Аз я хванах тази камина само два месеца. И не мога да ти дам подробности. Само констатирам какви са ми наблюденията.
Има и друг мотив. Камината се запалваше в 17 ч. и гореше до към 23. и през това време съм слагал не повече от десет дървета с размери 0,30х0,10. И вътре ставаше приятно топло.(не вдигахме водата повече от 55 градуса) А сега с пелетната камина гледам да не е спираме поради щастливи събития!
За чистата квадратура която предполагаш, че е 80 кв. може и да си прав. Общата квадратура с терасите е 120кв. махам десет тераси и от там изхождам, че имам 110 по външни стени. А реалните не мога да ти дам с точност в момента. трябва да си поиграя с ролетката, или да търся чертежа.
Сляхме кухня, бокс и хол в една обща стая има още две стаи ( детска и спалня) ако ти ги разделя по 3 се получава 0,73 kw. Ако ги сметнем по план 5 / 2,19= 0,44 Последен етаж от къща е етажа.
Смятахме топлинните загуби за целият етаж при -10,-15 и са 7,65 kw.
Маци - специалист
Здравейте ....нов съм в форума а и може би и въпроса не ми е за тук но все пак ще си кажа билежките :) .. отоплявам 100кв етаж от къща с вътрешна изолацията с обща мощ на радиатори 12кв. Който с с термо глави само на лирата няма а боилера мо е с серпентина която се управлява от ел задвижка.....Та закупих пелетна камина лили 20 кв ..дойде исталатора настрои камината и дим да го няма :).....пускам камината да работи достига температурата на водата (65 градуса) като преди да достигне тази t започва да намалява мощноста и влиза в модулация (66градуса)до тук добре но когато достигне зададената температура на стаиния термостат отметката която стои на дисплея на камината изчезва (нормално ли е това)след което камината продължава да си работи като температурата на водата се покачи на 68 градуса камината влиза в някакъв режим wait cooling след което камината гасне и t на водата започва да пада стига до 54 градуса и камината зе пали отново ...в рамките на 1 час камината влиза 3 или 4 пъти в този режим и съответно толко пъти се пали .....предполагам това не е нормално ....или така работят тези камини ако може някой да ми помогне да оправя нещата предварително му благодаря ......поздрави
filmatoplo - майстор
Ненужно мощна е камината ,то сега е топло още де но поне и намалете мощността .
pikelll - специалист
Маци написа:
Здравейте ....нов съм в форума а и може би и въпроса не ми е за тук но все пак ще си кажа билежките :) .. отоплявам 100кв етаж от къща с вътрешна изолацията с обща мощ на радиатори 12кв. Който с с термо глави само на лирата няма а боилера мо е с серпентина която се управлява от ел задвижка.....Та закупих пелетна камина лили 20 кв ..дойде исталатора настрои камината и дим да го няма :).....пускам камината да работи достига температурата на водата (65 градуса) като преди да достигне тази t започва да намалява мощноста и влиза в модулация (66градуса)до тук добре но когато достигне зададената температура на стаиния термостат отметката която стои на дисплея на камината изчезва (нормално ли е това)след което камината продължава да си работи като температурата на водата се покачи на 68 градуса камината влиза в някакъв режим wait cooling след което камината гасне и t на водата започва да пада стига до 54 градуса и камината зе пали отново ...в рамките на 1 час камината влиза 3 или 4 пъти в този режим и съответно толко пъти се пали .....предполагам това не е нормално ....или така работят тези камини ако може някой да ми помогне да оправя нещата предварително му благодаря ......поздрави

Здравей!
Камината ти е нагласена да се води по водата. Ако не ти харесва така да работи! Си намали водата да ти е на 60 градуса и управлявай от стайният термостат. И да нормално е да ти влиза в модулация когато достига по близо до зададените градуси, и да намаля от мощността съответно.
Да те питам като шум как ти се струва?
Защото на мен ми дрънчи вентилатора. И да знам, дали и при другите издава шумящ шум.
Каквото те интересува питай относно тази камина. Опознал съм и нещата горе долу :)
Маци - специалист
здравеите пробвах и ма 60 и на 55 градуса ефекта е все един и същ просто като достигне определените градуси от стайния термостат почва да модерлира това е добре вкарва в режим wait cooling и това добре но след края на режима wait cooling би трябвало да остане така или да се изгаси докато температурата в помещението не падне .....а при мен след като свърши режима wai cooling веднага стартира запалване е това е проблема просто стайния термостат не може да изгаси камината .....относно шума струва ми се доста тиха особенно когато е в модулация ...някой ако се е сблъсквал с този проблем или знае как да се оправи моля нека да пише прдварително благодаря за отговорите .....
поздрави
Маци - специалист
ако някои знае как да настроя камината да моделира по въздух моля да сподели ...поздрави
jabata - специалист
Като цяло е по-добре камината да модулира по водата. Но тъй като сте инсталирали ненужно мощна камина за 100 кв. сега се опитвате да компенсирате тази грешка с превключване на модулацията по температура на въздуха а не на водата. Това не е решение на проблема, а само един опит за заобикаляне.
Какво се случва, камината достига до 65 градуса, намалява мощността и продължава да вдига градусите....и в един момент си изключва. И за тези 5 мин охлаждане, водата е паднала достатъчно и се пали отново.
Това води до едно непрекъснато палене и гасене... което вдига жестоко разхода, и съкращава живота на запалката. А какво ще стане, ако я настроите да се води по темепратура на стаята, ще сложите температура, 35 градуса да кажеме. И тя ще си блъска непрекъснато, в помещението ще стане сауна, а разхода ще отиде в небесата, и утре ще има тема че пелетна камина Лили е боклук със супер голям разход.
Ами в случая виновна е не камината а мощността. при 100 кв. изолиран етаж от къща и 12 KW мощност на радиаторите, няма как да не работи в този режим. Все пак навън е топло. Намали мощността, и тогава виж как е.
Маци - специалист
Благодаря за отговора определено ще пробам да намаля мощноста ....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 52

Тема "Пелетна камина, "Лили"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: