Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Колко градуса е сутринта в кухнята и в хола например преди да запалите печката?
При мен до миналата седмица ставах на 12-13° в 7:00 часа и се разхождам по пижама и тениска докато си правя кафе едно-друго. Не ме бърка. Вечерта съм спрял отоплението малко след 23:00 ч. Да кажем стигал съм до 20-21°С и дотам. Значи за 8 часа са ми изчезнали 7 градуса. Само че моята стая е с три външни стени от единична тухла 25 см и стар дървен двоен джам, който пропуска.
Та ако и ти губиш температурата подобно на мен, да знаеш, нищо добро не те чака. Гледам имаш малко външни стени, значи ще си много по-добре. Може да пробваш как ще се получи от октомври т.г. нататък, обаче залепи 3-5 см стиропор на тавана от вътрешната страна. Този ход като нищо може да ти спести едни 500-600 кг пелетки за сезона. Много се губи през тези плочи. На един приятел двуетажна къща с плоча, първия етаж обитаем, вторият необзаведен, неизмазан, но с дограма. Жена му наклала притито долу, горе топло. Пипам пода - пАри и вътре топло все едно има радиатори.
Постигаш ли продължително поддържане на постигнатата температура след спиране на отоплението, значи взимай спокойно камината.
Аз се пробвах с котел и нищо не направих. Беше студено и си платих. Сезонът ми приключи на 30.01.2017 г. с 3100 кг. След това се отказах. 1200 лева платих и студувах повече от всяка зима досега. Имам южно изложение 26 метра, ама не помогна изобщо. В същото време в една тема от друг раздел един пич от апартамент споделя, че в спалнята му в големите студове със спрян радиатор е 20-21 градуса. Някои се мъчихме с радиатор да го направим, но не успяхме. Малка част, но явно има такива :)
naskov - майстор
vgz1979 написа:
опа не прочетох правилно над мен етажа е гол на плоча няма нищо(дюшеме)
Ако направиш вътрешна изолация на тавана и Еко Спар Минима ще ти върши работа. Иначе те чака голям разходи и необходимост от Алба 15.
vgz1979 - помощник
Настройвам се вече за камина 15-18кв иначе преди да почета малко информация в този форум бях литнал към 24-25киловатовите.По етажа не мога да правя ремонти че е на тъщата.Изложението на къщата е такова че сутрин слънцето грее в кухнята и хола от обяд до след обяд грее хол,спалня,детска и привечер докато залезе грее детската но там няма прозорец.Системата не е направена добре(но там имам разрешение от тъщата да подменя някой маркуч),че до последния радиатор в детската не стига много топла вода и там държи16-19 градуса.На рисунката с черни линии съм нарисувал как върви системата.С тази измислена печка гориме 10куб дърва-600лв и 1,6-1,8тона домбаски около 600лв и си стоим на студено.Вечер 21-22 часа се гаси и сутрин към 9-10 се пали
vgz1979 - помощник
Не знам дано не излиза много по скъпо,че тъщата иска да им я сменяваме/печката/че са в напреднала възраст и ще започне да не може да се справят с хамалогията на дървата.Сега се качват кофи с дърва и през30-40мин все трябва да ръгаш и температурата на водата седи на 40гр чак вечер като сложим някой плик с въглища дига 50 преко сила 55.Топлим врабчетата на комина
dimoni69 - напреднал
Същата площ етаж го топля / плюс бойлер 150 л. / с Еко Спар Минима 12 кв. Даже не използвам пълния и капацитет - гори , колкото да не угасне . При мен обаче има топлоизолация .
vgz1979 - помощник
е те това е огромната разлика.
vgz1979 - помощник
екоспар ли е най-хубавата камина за тези пари/2400-2700/.Някой не е ли чувал отзиви за Виктория В,Алфа Плам,Lily на ерато
andy_forresite - майстор
Виктория е по-скъпа. Мисля че е 3000-3200.
Алфа плам 15 също е вариант. Екоспар имат по-добро управление и гледам има много доволни след съгласуване на настройките.
Alfa plam commo 15 има ръчки за почистване на димогарните тръби. Стига да бута налепите е голямо предимство според мен. От друга страна чета много добри мнения за Виктория. Не знам, аз сигурно бих отишъл да се запозная с "Вики" и след това ще избирам. Поне да има за какво да мисля, върху какво да разсъждавам.
На външен вид комо-то ми харесва повече от екоспар-а. Която и да вземеш от трите, няма да е грешка.
roland - специалист
На твое място бих махнал бойлера. Нищо не става с 80 литров бойлер към отоплителната инсталация. Сложинси каминка към 14 киловата и грей 80 литра на ток. С камината трябва да грееш 150-200 литта вода и няюа да ти излизат сметките. Да не говорим, че самият бойлер е скъп, голям и неоправдан.
jabata - специалист
roland написа:
На твое място бих махнал бойлера. Нищо не става с 80 литров бойлер към отоплителната инсталация. Сложинси каминка към 14 киловата и грей 80 литра на ток. С камината трябва да грееш 150-200 литта вода и няюа да ти излизат сметките. Да не говорим, че самият бойлер е скъп, голям и неоправдан.
Не ти разбирам логиката, каква е разликата дали ще грееш 80 литра бойлер на ток, или на пелети. Топлата вода си е топла вода. Да вярно 80 литра бойлер със серпентина е с около 100 лева по-скъп от аналогияния без, но тази разлика се изплаща, в зависимост от това какви пелети ползваш.
Освен това серпентината топлоотделя, само докато изравни температурата на водата в бойлера с тази в отоплителната система. Т.е. Тя консумира енергия, само когато водата е студена, също както и ел. нагревателя. Т.е. ако 14KW стигат на човека да си грее жилището, вероятно в тази мощност има запас за студени зимни месеци или загряване на системата от студено, може спокойно да включи бойлер към нея, без да увеличава мощността. Защото може спокойно да настрои бойлера да ползва именно тази резервна мощност. За мене е супер грешно при необходими X KW без бойлер, да взимаш 1.8X KW защото ще включваш и бойлер. Та нали бойлера, работи отвреме навреме. А тази увеличена мощност ще ти бърка в джоба винаги.

Тема "избор за мощност на пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: