• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lubomirzaikov - помощник
Първо за колегата с линка. До колкото мога да се ориентирам тези са системи без налягане, нали ? Допълват с поплавък. До миналата година карах с такава, самоделка. Заварен от поцинковани тръби колектор, дървена кутия, стъкло, стирипор за изолация отзад. Термосифонно с бидон 120 л. , топлеше директно водата. Бидона се допълваше не с поплавък, а с капацитивен датчик и магнет-вентил. Чрез кран редуцирах постъпващата вода, с цел като почне да се ползва да отвори магнет Лятото стигаше до към 40-45 гр. С хидрофорна система захранвах бойлера, и що годе беше добре, но проблем. Ръжда от тръбите, което е нормално. Висока температура за хидрофора, дават му до 35 гр. Ниско к.п.д. на системата. А гравитачно няма как, защото съм на втори етаж и денивелацията е малка с покрива, сътветно малко налягане. За това искам система под налягане.
За колегата новоселски - има вариант да бъде термосифонна, даже и натам клоня. Просто е по - улеснена системата. Най - вероятно ще взема бойлер 150 л. със серпентина. Последно идеята ми е следната :
Термосифонно бойлера 150 л. се затопля от колекторите. Този 150л. бойлер е вързан последователно с 80 литров бойлер, с терморегулатор, настроен на около 40гр. Какво мислиш колега ?
Относно колекторите, не знам как, не съм решил все още с медни тръби или с алуминиеви (pex) да бъде.
lubomirzaikov - помощник
Шоп, какво е ЕЦ ? Относно колектор с ППР или неръждаемо гофре, как стои въпроса с топлопроводимостта на двата материал. Както и темпрературата с ППР, също и Светлината, не изгаря ли от слънчевите лъчи. ?
preslav - майстор
https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D ... An2fTCyr6M:
Системи всякакви - аз лично много си падам по онези, които са без налягане. Вярно е, че това не е точно твоят случай (желание), но не пречи да огледаш нещата от всичките им страни.
Говоря за себе си, не налагам мнение - две самостоятелни ситеми ми допадат повече, лятото на слънце, зимата на ток или парно. Очакванията ми са подобна инвестиция да се избие за 5-6 години, а в твоите условия и за по-кратко.
Нали знаеш как се нарича човек пълен с идеи - идиот, а аз съм един от тях. В последно време обаче се поуморих и съм я ударил по допирателната, правя нещата за кеф, а както казва една позната "кефът цена няма" - икономиите престанаха да ме интересуват.
шоп - майстор
lubomirzaikov написа:
Шоп, какво е ЕЦ ? Относно колектор с ППР или неръждаемо гофре, как стои въпроса с топлопроводимостта на двата материал. Както и темпрературата с ППР, също и Светлината, не изгаря ли от слънчевите лъчи. ?
ЕЦ е естествена циркулация

ППР има незначително по-ниска топлопроводимост. Просто се слага още 1-2м2 допълнителна площ и това е.

Пред тръбите има печатарка плака боядисана с черен мат. Контакта между тръбите и плаката ( абсорбера) трябва да е плътен. Слага се термопаста.
Mapek - специалист
lubomirzaikov написа:
А гравитачно няма как, защото съм на втори етаж и денивелацията е малка с покрива, сътветно малко налягане. За това искам система под налягане.
Разгледай какво съм направил аз ако искаш viewtopic.php?f=18&t=25715
lubomirzaikov - помощник
Колега Марек, преглеждал съм твоята, както и много други :). Това, което си направил е близко до това, което аз искам. Това, което ме притеснява е медта, медните тръби и работата с нея като цяло. Имам доста инструменти, както и способност да работя с тях, но баш с мед, не съм се сблъсквал. Виждал съм отстрани магията със запояването с горелка, изглежда лесно, но са си необходими знания и инструмент. Нямам и познат да ми помогне. Варианта, който обмислям е мека тръба на руло 15 или 12 мм диаметър, която да положа последователно отгоре надолу, с цел спойка само в началото и края, но не знам дали бих могъл да я огъна, без да редуцирам диаметъра. Затова и клоня към Pex-Al-Pex тръби, навити последователно във панела с цел да има снадки в началото и края. Притеснява ме дали полиетилена не би се разтопил там, където има контакт между него и алуминиевата ламарина/печатарската плака/. Относно ППР-а, моите уважения Шоп, но съм малко скептичен. За момента съм поръчал 30бр печатарски плаки, с 0,3 м2 площ всяка. Тези дни ще избистря схемата и почвам атака. Ще качвам и снимки за да обменяме опит.
Mapek - специалист
Мислех, че съм го писал ... За втория панел намерих хладилен техник, който ми запои трите дъги и двата накрайника, мисля за 10-тина лева.
  • 1
  • 2

Тема "Соларен панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: