Първо за колегата с линка. До колкото мога да се ориентирам тези са системи без налягане, нали ? Допълват с поплавък. До миналата година карах с такава, самоделка. Заварен от поцинковани тръби колектор, дървена кутия, стъкло, стирипор за изолация отзад. Термосифонно с бидон 120 л. , топлеше директно водата. Бидона се допълваше не с поплавък, а с капацитивен датчик и магнет-вентил. Чрез кран редуцирах постъпващата вода, с цел като почне да се ползва да отвори магнет Лятото стигаше до към 40-45 гр. С хидрофорна система захранвах бойлера, и що годе беше добре, но проблем. Ръжда от тръбите, което е нормално. Висока температура за хидрофора, дават му до 35 гр. Ниско к.п.д. на системата. А гравитачно няма как, защото съм на втори етаж и денивелацията е малка с покрива, сътветно малко налягане. За това искам система под налягане.
За колегата новоселски - има вариант да бъде термосифонна, даже и натам клоня. Просто е по - улеснена системата. Най - вероятно ще взема бойлер 150 л. със серпентина. Последно идеята ми е следната :
Термосифонно бойлера 150 л. се затопля от колекторите. Този 150л. бойлер е вързан последователно с 80 литров бойлер, с терморегулатор, настроен на около 40гр. Какво мислиш колега ?
Относно колекторите, не знам как, не съм решил все още с медни тръби или с алуминиеви (pex) да бъде.
За колегата новоселски - има вариант да бъде термосифонна, даже и натам клоня. Просто е по - улеснена системата. Най - вероятно ще взема бойлер 150 л. със серпентина. Последно идеята ми е следната :
Термосифонно бойлера 150 л. се затопля от колекторите. Този 150л. бойлер е вързан последователно с 80 литров бойлер, с терморегулатор, настроен на около 40гр. Какво мислиш колега ?
Относно колекторите, не знам как, не съм решил все още с медни тръби или с алуминиеви (pex) да бъде.