n.ganev написа:Пепелника на EXPERTа може да се почиства и в движение / по време на работа / ако горелката е монтирана странично.+1 за Грейко през 2-3 дни в движение както гори се изваждат 2-3 лопатки с пепел, а на 6-700 кила изгорени слънчогледови пелети изгасяне и основно почистване.
Големият пепелник е задължителен, да. Само че него можеш да го вземеш и изхвърлиш съдържанието му "в движение", докато замърсения топлообменник на котела си иска почистване. Иначе слънчогледа има само едно предимство, но пък изключително - цената. Едни познати купуват слънчогледови за 120-150 лева/тон с ДДС. Аз съм с дървесни ... е, бях, сега съм с никакви ... и на цена 350-400 лева за тон сметката въобще не излиза.
Друг недостатък на слънчогледовите пелети е самата миризма при изгарянето. Последно горях 100% от ела (иглолистни) и мога да заявя, че ухаят много приятно не само докато чакат реда си в бункера, а и при самото горене. Горил съм и слънчогледови - смърдят и коминът попушва много повече. Пример: RB в suspend. Отделно отделяните вредни вещества в пушека са пъти повече от изгарянето на дървесни пелети. Разликата е все едно да сте в публиката на състезание с камиони на писта и да ходите по пешеходната зона докато колите от обичайния градски трафик просто си минават с 30-40 км/ч покрай вас. И в двата случая в дробовете ви ще нахлуят вредни газове, но в единия случай освен ясно видими, ще са неимоверно повече и ще намирисват сериозно. Не е добре да виждаш въздуха, който дишаш.
За домове с по-големи топлозагуби от Наредба 7 слънчогледът е направо задължителен. Както казах - сметката не излиза. На дървесни тя ще е дебела със сигурност и ако фактът, че сме "на пелети" ни изпълва със задоволство въпреки излизащите от джобовете ни левчета, ни успокоява в някаква степен, то това не променя факта колко неблагоразумно се отнасяме към семейния бюджет.
Всяка цена над 200 лв/т с ДДС за слънчогледови пелети е неоправдана. За дървесните - 330-350. Като видя обява 7,50 лв за 15 кг пелетки "за камина" ми идва ... няма значение. Да купуваш пелети на 400-500 лева за тон е глупост.