• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
n.ganev написа:
Пепелника на EXPERTа може да се почиства и в движение / по време на работа / ако горелката е монтирана странично.
+1 за Грейко през 2-3 дни в движение както гори се изваждат 2-3 лопатки с пепел, а на 6-700 кила изгорени слънчогледови пелети изгасяне и основно почистване. :partyman:
andy_forresite - майстор
Големият пепелник е задължителен, да. Само че него можеш да го вземеш и изхвърлиш съдържанието му "в движение", докато замърсения топлообменник на котела си иска почистване. Иначе слънчогледа има само едно предимство, но пък изключително - цената. Едни познати купуват слънчогледови за 120-150 лева/тон с ДДС. Аз съм с дървесни ... е, бях, сега съм с никакви ... и на цена 350-400 лева за тон сметката въобще не излиза.
Друг недостатък на слънчогледовите пелети е самата миризма при изгарянето. Последно горях 100% от ела (иглолистни) и мога да заявя, че ухаят много приятно не само докато чакат реда си в бункера, а и при самото горене. Горил съм и слънчогледови - смърдят и коминът попушва много повече. Пример: RB в suspend. Отделно отделяните вредни вещества в пушека са пъти повече от изгарянето на дървесни пелети. Разликата е все едно да сте в публиката на състезание с камиони на писта и да ходите по пешеходната зона докато колите от обичайния градски трафик просто си минават с 30-40 км/ч покрай вас. И в двата случая в дробовете ви ще нахлуят вредни газове, но в единия случай освен ясно видими, ще са неимоверно повече и ще намирисват сериозно. Не е добре да виждаш въздуха, който дишаш.
За домове с по-големи топлозагуби от Наредба 7 слънчогледът е направо задължителен. Както казах - сметката не излиза. На дървесни тя ще е дебела със сигурност и ако фактът, че сме "на пелети" ни изпълва със задоволство въпреки излизащите от джобовете ни левчета, ни успокоява в някаква степен, то това не променя факта колко неблагоразумно се отнасяме към семейния бюджет.
Всяка цена над 200 лв/т с ДДС за слънчогледови пелети е неоправдана. За дървесните - 330-350. Като видя обява 7,50 лв за 15 кг пелетки "за камина" ми идва ... няма значение. Да купуваш пелети на 400-500 лева за тон е глупост.
andy_forresite написа:
Г...........................................................................................................................................................................................т.
Анди, ти си огън момче.
gnt69 - майстор
andy_forresite написа:
ост.
Моите са от слънчогледова люспа и не миришат.
geniya - специалист
Никога повече няма да горя дървесни пелети, при тези цени естествено.Докато има слънчогледови и/или фъстъчени други пелети няма да минават през горелката.Откакто сложих кутия под виадруса, забравих какво е чистене за 10дни поне, което е голям кеф.Принципно ДА имат голям отпадък, калоричността им според мен е колкото дървесните.Защо мисля така, защото трети сезон съм на пелети, последният сезон 2016/2017 бях на фъстъчени и слънчогледови, дотук равносметката е при едни и същи настройки и при тази тежка зима, разходът е един и същ за трите сезона.
maistora1965 - специалист
Стига сте ги хвалили че цената им пак ще тръгне нагоре тябва да пишем че пушат, че не горят,че правят пепел и други такива а между другото попадали ли сте на слънчогледови но да не са черни ами зеленеят.Тука във Враца само такива има но маи в тях слънчогледа е малко а повече е стъбла и горят ама не отделят топлина.Ако някой е попадал на пакетирани в нашият край да пише че аз не намирам.
phantom_ - специалист
В нашия край гледам са станали 10мм и леко заленеят и са 200лв :rolleyes: Приятел имам който ги гори и каза че нещо правели като "стълб" от горелката :roll: и трябва да го изчистиш ръчно за да падне...не стрували :?
maistora1965 - специалист
:2thumbs:
phantom_ написа:
В нашия край гледам са станали 10мм и леко заленеят и са 200лв :rolleyes: Приятел имам който ги гори и каза че нещо правели като "стълб" от горелката :roll: и трябва да го изчистиш ръчно за да падне...не стрували :?
tzvtz - напреднал
Здравейте,
Преди време се поинтересувах за украински слънчогледови пелети и ми изпратиха един сертификат. Понеже не съм сигурен дали ще го прикача, съдържа следните неща:
- влажност - 8.5 %
- пепел - 2.08 %
- калоричност в сухо състояние - 5.46 - 5.82 кWh
- калоричност в състояние на доставка - 4.97 - 5.38 кWh
И това на цена около 190 лв. до България.
Числата изглеждат добре, обаче цената малко ми надхвърли очакванията.
Как мислите, заслужават ли си тези пелети?
phantom_ - специалист
Цената в момента в Папас олио в Балчик е 210лв. :wink: Така че твоята цена е добре :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 36

Тема "слънчогледови пелети предимства и недостатъци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: