• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
maistora1965 написа:
Без диф.термостат няма как да стане нещо трябва да знае кога на колектора му е топло за да пусне помпата и като му стане студено да я спре.За да е ефективно не може да е много евтино иначе трябва да стоиш и да гледаш като има слънце пускаш като няма спираш.Има писано доста и схеми има потърси и сам ще се убедиш.
Е айде сега, позволи на нас, дето не искаме да ни е скъпо, да поназнайваме някои нещица. Един обикновен термостат за пускане на помпата на парното, сложено на изхода на колектора, също върши работа. А има и диференциални термостати за нищо пари, дето нямат кутия, захранване и дисплей за текущи температури., но на човек със сръчни ръце, тая работа не му пречи,
lakosste - специалист
fbr написа:
maistora1965 написа:
Без диф.термостат няма как да стане нещо трябва да знае кога на колектора му е топло за да пусне помпата и като му стане студено да я спре.За да е ефективно не може да е много евтино иначе трябва да стоиш и да гледаш като има слънце пускаш като няма спираш.Има писано доста и схеми има потърси и сам ще се убедиш.
Е айде сега, позволи на нас, дето не искаме да ни е скъпо, да поназнайваме някои нещица. Един обикновен термостат за пускане на помпата на парното, сложено на изхода на колектора, също върши работа. А има и диференциални термостати за нищо пари, дето нямат кутия, захранване и дисплей за текущи температури., но на човек със сръчни ръце, тая работа не му пречи,
Точно това имам предвид.Нещо по-опростено.Не че да мина със жълти стотинки ,но така или иначе бойлера е с 1 серпентина и превключването ще е ръчно според сезона ,няма да има нужда от толко сложно управление според мен.Дали ще отчита коректно датчика ,който е на изхода на колектора -нали няма да има вода когато е спрян.
С две думи-Какъв контролер да използвам за да да изключва помпата при желана от мен температура и да я включи по същия начин по зададен от мен хистерзис, а когато няма слънце да включва нагревателя ,който вече си се настройва за температура от релето на самия бойлер.Не съм наясно с тези управления ,та че помагайте.
По простия вариант е с управление да се пуща помпата и да се спира а ръчно да си става ползването на нагревателя в бойлера.
miroki - майстор
lakosste написа:
maistora1965 написа:
Добре съгласявам се .Как и къде се слага този термостат
На бойлера и колектора. По зададени разлики да ти включа помпата. Примерно, когато темп. при колектора е по-висока от тази в бойлера. Иначе, ако си ползвал нагреватели и имаш топла вода в бойлера, колектора може да я охлади. Също и против замръзване се ползва и прегряване.
шоп - майстор
fbr написа:
maistora1965 написа:
А има и диференциални термостати за нищо пари, дето нямат кутия, захранване и дисплей за текущи температури., но на човек със сръчни ръце, тая работа не му пречи,
Така е. В темите ми съм писал и съм снимал какви контролери ползвам за около 40 лв без кутия. Само платка, дисплей и два датчика.

В последната си система 60 тръбен полу източващ се ДБ реших да използвам управление с модулиране. Взех Теси RS02
http://www.tesy.com/public/files/produc ... 27/127.pdf
за около 100 лв. Е няма такова дърво. Едни от най-важните параметри не могат да се регулират. Пълен боклук :vom:
maistora1965 - специалист
Човека си е купил нов боилер,нов панел предполагам нова помпа и съд за дрениране по възмажност неръждаем затова в този ред на мисли написах и за термостата не съм казал точно какъв.А между другото този http://www.naturela-bg.com/bg/product/4 ... stalaciya/ по спомен беше около 70 лева и можеш да програмираш всичко даже и при колко градуса да ти включва нагревателя на боилера ако няма слънце.Не съм търговец просто в нас имам няколко техни продукта и съм доволен.
lakosste - специалист
maistora1965 написа:
Човека си е купил нов боилер,нов панел предполагам нова помпа и съд за дрениране по възмажност неръждаем затова в този ред на мисли написах и за термостата не съм казал точно какъв.А между другото този http://www.naturela-bg.com/bg/product/4 ... stalaciya/ по спомен беше около 70 лева и можеш да програмираш всичко даже и при колко градуса да ти включва нагревателя на боилера ако няма слънце.Не съм търговец просто в нас имам няколко техни продукта и съм доволен.
Да нещо такова ми трябва ,нищо че е малко по- усложнено от колкото имам нужда но е ок. според мен.Пак да задам въпроса,когато помпата е изключена да кажем вечерно време и в колектора няма вода ,ще бъде ли коректно отчитането на датчика,който ще е поставен на изхода на панела?
Също ще искам съвет с какви тръби да свържа.Тъй като имам лепачка мога със усилените за парно,но незнам дали да им се доверя.Белите с ал. вложка-не искам да се занимавам с тях и другия вариант е с медни/най-добре /но някой трябва да търся за заварки.
Относно Дренажен съд ,нямам-ще търся някой да ми направи от неръждавейка,но после ще питам за него.Нека да си изясня въпросите от по-горе.
maistora1965 - специалист
Виж си личните съобщения.
fbr - майстор
lakosste написа:
Пак да задам въпроса,когато помпата е изключена да кажем вечерно време и в колектора няма вода ,ще бъде ли коректно отчитането на датчика,който ще е поставен на изхода на панела?
Кое те кара да мислиш че, датчика поставен на колектора, при празен колектор, няма да отчита коректно температурата на колектора. Точно температурата на колектора си отчита, и когато температурата на колектора е по-висока от температурата на водата в бойлера със зададената температурна разлика се включва помпата. След запълването с вода температурата на колектора спада и помпата изключва, но при добро слънце, помпата остава включена до загряването на бойлера. Известно време съм работил и само с термостат за включване на помпата, когато колектора надвиши 60 градуса, и пак си работеше, не се и получаваше излишно движение на помпата, след загряване на бойлера.
шоп - майстор
lakosste написа:
Да нещо такова ми трябва ,нищо че е малко по- усложнено от колкото имам нужда но е ок. според мен.Пак да задам въпроса,когато помпата е изключена да кажем вечерно време и в колектора няма вода ,ще бъде ли коректно отчитането на датчика,който ще е поставен на изхода на панела?
Също ще искам съвет с какви тръби да свържа.Тъй като имам лепачка мога със усилените за парно,но незнам дали да им се доверя.Белите с ал. вложка-не искам да се занимавам с тях и другия вариант е с медни/най-добре /но някой трябва да търся за заварки.
Относно Дренажен съд ,нямам-ще търся някой да ми направи от неръждавейка,но после ще питам за него.Нека да си изясня въпросите от по-горе.
Още вторият пост ти предложих Натурела....около 78 лв е

За датчика нямаш проблеми, контактувай го добре за медният изход и го изолирай

полипропилена е идеален за целтта. Може първите два метра от тръбопровода да сложиш неръждаемо гофре и то само на извода за топлата вода.

Дрениращите съдове си ги правя от 20 литрови неръждаеми канти от безалкохолно. 18 лв струва + няколко фитинга за по 2-3 лв и си готов. В няколко теми съм пускал снимки viewtopic.php?f=10&t=50028&start=390

Успехи!
lakosste - специалист
шоп написа:
lakosste написа:
Още вторият пост ти предложих Натурела....около 78 лв е

За датчика нямаш проблеми, контактувай го добре за медният изход и го изолирай

полипропилена е идеален за целтта. Може първите два метра от тръбопровода да сложиш неръждаемо гофре и то само на извода за топлата вода.

Дрениращите съдове си ги правя от 20 литрови неръждаеми канти от безалкохолно. 18 лв струва + няколко фитинга за по 2-3 лв и си готов. В няколко теми съм пускал снимки viewtopic.php?f=10&t=50028&start=390

Успехи!
:2thumbs: Благодаря ти много.
Също така благодаря на всички включили се.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20

Тема "ДРЕЙН БАК СОЛАРНА СИСТЕМА-СЪВЕТИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: