maistora1965 написа:Без диф.термостат няма как да стане нещо трябва да знае кога на колектора му е топло за да пусне помпата и като му стане студено да я спре.За да е ефективно не може да е много евтино иначе трябва да стоиш и да гледаш като има слънце пускаш като няма спираш.Има писано доста и схеми има потърси и сам ще се убедиш.Е айде сега, позволи на нас, дето не искаме да ни е скъпо, да поназнайваме някои нещица. Един обикновен термостат за пускане на помпата на парното, сложено на изхода на колектора, също върши работа. А има и диференциални термостати за нищо пари, дето нямат кутия, захранване и дисплей за текущи температури., но на човек със сръчни ръце, тая работа не му пречи,
fbr написа:Точно това имам предвид.Нещо по-опростено.Не че да мина със жълти стотинки ,но така или иначе бойлера е с 1 серпентина и превключването ще е ръчно според сезона ,няма да има нужда от толко сложно управление според мен.Дали ще отчита коректно датчика ,който е на изхода на колектора -нали няма да има вода когато е спрян.maistora1965 написа:Без диф.термостат няма как да стане нещо трябва да знае кога на колектора му е топло за да пусне помпата и като му стане студено да я спре.За да е ефективно не може да е много евтино иначе трябва да стоиш и да гледаш като има слънце пускаш като няма спираш.Има писано доста и схеми има потърси и сам ще се убедиш.Е айде сега, позволи на нас, дето не искаме да ни е скъпо, да поназнайваме някои нещица. Един обикновен термостат за пускане на помпата на парното, сложено на изхода на колектора, също върши работа. А има и диференциални термостати за нищо пари, дето нямат кутия, захранване и дисплей за текущи температури., но на човек със сръчни ръце, тая работа не му пречи,
С две думи-Какъв контролер да използвам за да да изключва помпата при желана от мен температура и да я включи по същия начин по зададен от мен хистерзис, а когато няма слънце да включва нагревателя ,който вече си се настройва за температура от релето на самия бойлер.Не съм наясно с тези управления ,та че помагайте.
По простия вариант е с управление да се пуща помпата и да се спира а ръчно да си става ползването на нагревателя в бойлера.