• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Като си я почнал, сложи и кранове с термоглави.
Затваряш топлите радиатори и помпата ще върти водата в проблемните, така обезвъздушителите ще си свършат работата.
preslav - майстор
astroka написа:

Единствено на два пъти е сменяно котле , но само това и като цяло съм много доволен до момента как е топлила системата. До сега не съм има подобен проблем. На стария виадрус който и към момента си остана вързан като втори вариант също има помпа но никога не съм я пускал.
А пробва ли да напалиш старата машина, ако с нея работи, а с новия котел не иска ще търсиш проблема около монтажа на новото.
astroka - специалист
От днес и двата етажа са с автоматични обезвъздушители на всички радиатори. Напълних системата и запалих котела. След малко повече от час втория етаж се затоплиха радиаторите, на първия ледени. След три часа работа първия етаж е все още студен , на втория жега.
Относно стария котел, не съм го палил, но и това ще пробвам поради съмнения. С новия котел се появи трипътен винтил и нова помпа. Дали може от там да идва проблема. Старата машина не е работила с помпа(макар да има монтирана) и трипътен винтил. Другото за което си мисля е просто да му трябва повече време за изкарване на въздуха или помпата да не смогва да завърти водата. За сега ужаса е пълен, котела си буха на 3-та степен заради безжичния термостат , който седи при мен на студения етаж и незнам какво да предприема. Остана да слагам термоглави , но и кинтите вече привършиха и дано се размина с тази операция.
gnt69 - майстор
Един кран за дозиране на водата към втория етаж ще свърши работа.
preslav - майстор
astroka написа:
От днес и двата етажа са с автоматични обезвъздушители на всички радиатори. Напълних системата и запалих котела. След малко повече от час втория етаж се затоплиха радиаторите, на първия ледени. След три часа работа първия етаж е все още студен , на втория жега.
Относно стария котел, не съм го палил, но и това ще пробвам поради съмнения. С новия котел се появи трипътен винтил и нова помпа. Дали може от там да идва проблема. Старата машина не е работила с помпа(макар да има монтирана) и трипътен винтил. Другото за което си мисля е просто да му трябва повече време за изкарване на въздуха или помпата да не смогва да завърти водата. За сега ужаса е пълен, котела си буха на 3-та степен заради безжичния термостат , който седи при мен на студения етаж и незнам какво да предприема. Остана да слагам термоглави , но и кинтите вече привършиха и дано се размина с тази операция.
Очевидно проблемът не е във въздуха в системата. Пали стария котел и провери всички кранове, може при монтажа да е затворен някой отсичащ кран, може някъде да се е появило запушване, което термо-главите няма да отстранят. Спри помпата (ако това е допустимо) - системата ти е разчетена за работа без помпа. Не вярвам трипътния вентил да ти създава кахъри, но в краен случай можеш и него да байпасираш.
Изобщо българска му работа (едно време се викаше циганска), работата на системата трябваше да се тества веднага след монтажа, и който е правил монтажа да си оправя бакиите или да си взима котела и да си ходи дома.
Яд ме е за теб - набутали са те, а сега си трошиш времето да оправяш чужди недоразумения.
Как са подвързани двете котлета към инсталацията. Има ли възвратни клапи, кранове за отсичане...? Възможно е да има паразитна циркулация някъде.
astroka - специалист
Имам Виадрус, и новото е Грейко 30kw, вързани в една тръба и има кран за да местиш на кое котле искаш. В системата няма разделение на етажите. Главната тръба качва на тавана и от там затопля втория етаж и после слиза и на първия. Досега с Виадруса нямаше проблем. Никога не е имало въздух . Помпата на Виадруса не е ползвана до сега. Новите кранове са на Грейкото заради трипътния винтил и новата помпа. Снощи за 5 часа го докарах до леко затопляне на тръбите на проблемния първи етаж. Днес ще пробвам да извикам човека дето си е поставил Грейкото и да го мисли той. Ще добавя и снимки за да добиете представа. Може аз да не обяснявам нещо.
gnt69 - майстор
Трябва по някакъв начин да лимитираш водата за втория етаж. Защото сега водата през трипътния вентил е лимитирана от трипътния вентил. Не знам на колко градуса е трипътния но ако връщаш студена вода от системата от нея минава съвсем малко другата вода е от малкия кръг на котела, и котела си прави гаргара.
Hoвoceлckи - майстор
astroka написа:
Главната тръба качва на тавана и от там затопля втория етаж и после слиза и на първия.
Не би трябвало да е така :?
Една скица на системата ти може да ни ориентира по-добре как да ти помогнем. Може на лист хартия, наръка и - снимка.
Предлагам ти следната проба: развиваш връзка в горния край на някой нетоплещ радиатор на долния етаж. Подлагаш съд под мястото. Пускаш да се пълни системата. (Тя нали се пълни от най-ниската точка?) Трябва да протече първо от към радитора (като скачени съдове и ако наистина топлата първо се качва до горе и тогава се връща към радиаторите на долния етаж). Ако не е по този начин евентуално трябва да протече от двете страни почти едновременно. Ако протече първо от тръбата, а от радиатора не протича, най-вероятна причина е запушване на системата - от котлен камък ръжда или някаква органична гнас. Къде - в общ най-тесен участък на "студената" вода на долния етаж.
preslav - майстор
Пускаш стария котел и тогава разсъждаваме, предложих ти и да изключиш тъпата помпа, ама бавно действаш.
Ще се наредят нещата, споко, ама си иска търчане и наблюдение!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Обезвъздушаване на локално парно без кранове и обезвъздушители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: