Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Гори като за последно. Това добре, ама въпроса е, къде отива тази топлина? Към системата или в комина ?
Как са кюнците каква е температурата там, можеш ли да ги пипнеш? Ако е над 150 градуса, значи имаш проблем с котела и той не усвоява добре топлината. И решението е само едно.....преработка на този котел с добавяне на турболатори, за да може да усвоява по-добре темпратурата.
шоп - майстор
ktch_1964 написа:
За чипс трябва
специален бункер с бъркалка " по модел на котлите херц".

Има и друг по-лесен вариант наречен вибро бункер.
ktch_1964 - специалист
шоп написа:
ktch_1964 написа:
За чипс трябва
специален бункер с бъркалка " по модел на котлите херц".

Има и друг по-лесен вариант наречен вибро бункер.
]

Не знам , с вибриране при мен не се получи , направих вибратор от един мотор за професионална кафемелачка-125вата
закрепих го към бункера и сбиваше много чипса. Близо до мен няма производители на чипс и купих за проба 1торба мулч
за ползване в градинарството, това пак си е чипс но зависваше в бункера.
rady88 - помощник
Здравейте , да колега съвсем точно каза че топлинната бяга през кюнците тъй като около 50 см. след котела не мога да ги бутна с ръка , малко преди да влязат в комина ( около метър и половина след котела) можеш да ги докоснеш , но не и повече. Засега печалбата е че поне се обръща въздуха в мазето че там е пералнята и сушилнята. Но мога да кажа с ръка на сърцето, че не разбирам особено от котли повече го карам на логика и съпоставки с други котли които съм видял и кой какво е споделил. Но в общи линии ми се струва малко множко да гори 35 кг. въглища на денонощие в момента. Да вярно котела е по голям от нужния , но това е по добрия вариант от по малък и не мисля че е някакъв проблем това. Засега съм го настроил на 360 секунди да подава по 5 секунди продължителност , а вентилатора е на 4 степен. Вярно не се знае въглищата що за стока са , че всеки казва че неговите са най хубавите. Другата да речем че изолация от 5 см. студиопор макар и пресован е малко смешно , но е някаква файда , но като правихме проба с приятел доста топлина бяга от прозорците и една малка стена отстрани на къщата . И въпреки всичко това ми се струва че гори доста . Дори сега през деня като съм в вкъщи го карам на дърва.
andy_forresite - майстор
На дърва кюнецът пак ще е горещ, но не чак като сега. Причината може да търсиш в по-високотемпературното изгаряне на въглищата. Имаш висока температура в котела и съответно по-висока на димните газове. При дървата имаш ниска температурата в котела и от там по-ниска в кюнеца. Въглищата ги приеми за добри. Поне докато не спадне температурата към комина.
Или имаш голяма тяга и горещото напуска бързо котела, или самия котел не може да го усвои.
Щом ти е голям котела значи работи около минимума си. При увеличаване на натоварването ще се вдигне и температурата на димните газове. Тоест при всички случаи трябва да подобриш усвояването. Миналата година ползвах топлообменник на кюнеца с водна риза - пушекът минава през тръби на димогарен топлообменник и отнема от топлината на димните газове.
35 кг х 7 квч = 245 квч на денонощия : 24 часа = 10,2 квч средно на час.
Ако усвояваш 65% от това би се получило 6,3-6,5 квч топлинна енергия средно за дома на всеки час.
rady88 - помощник
Какво се отнася до бункера , решил съм напролет да го резба този и да го направя квадрат , това с вибрирането съм съгласен че е вариант , но като съдя по машините на работа трябва наистина голямо вибриране и нямам намерение да го слушам това дрънчене във вкъщи. Друг е въпроса , че зависи от големината на парчетата от чипса както и неговото състояние като по дух или по мокър от което зависи и капедето му разбира се.
rady88 - помощник
Честно казано в момента топля два радиатора дълги по 1600 мм. , един 1000 мм. и един алуминиев с 7 глидера всички са високи по 600 мм. В момента го карам на дърва тъй като ги имам безплатни и стоят в една сграда извън селото и нещо са взели да намаляват че викам да ги одумкам за един месец но то голяма мъка през половин час да слагаш дръвче вътре , а и вентилатора макар и намален до край пак бързо ги одухва.
шоп - майстор
rady88 написа:
това с вибрирането съм съгласен че е вариант , но като съдя по машините на работа трябва наистина голямо вибриране и нямам намерение да го слушам това дрънчене във вкъщи.

От собствен опит занм, че вибриране на бункер няма нищо общо с ръчните вибро машини. При тях имаме 10-12000 до 20000 оборота/мин

Един бавно оборотен и маломощен двигател например 980 об/м с една рязана с флекс ремъчна шайба, който се включва за по 10 сек през 15 мин с реле за време върши работа и за мокър и за сух чипс.

Относно звука...има го. Ако е в къща и нощно време-забрави.

При мен котелното е отделна постройка, изолирана с 10 см фибран по цокъла, 15 см вата стени и 30 см таван.
rady88 - помощник
Забравих да спомена за комина , нарочно вързах котела към по големия комин , който е с вътрешни размери 0,50 на 0,40. , Който дърпа доста добре. Ще драсна по късно отново сега отивам при едно приятелче , че неможел да обезвъздуши радиаторите втора седмица и двата въобще ги.
rady88 - помощник
Именно колега Шоп котелът ми е под банята в мазето дори вечер ако се вслушаш чуваш шнека с въглищата ( кога ли и той ще издаде багажа , но това е друга тема) . На работа голямият ни бункер за отпадъци след почистване на зърното е с обем около 32 кубика но е много гаден конус надолу и не го ли изпразниш в същия ден на другия се почва едно диво ритане и блъскане , вибриране моторчета помагат единствено да ти вдигнат нервите , затова се ядосахме с единия колега и направихме една простотия но засега върши работа. Пуснахме три голямо сенджира на една ос от горния до долния край на и в комбинация с вибрирането от двата мотора нещата се подобриха.

Тема "Помощ при избор на пелетен или комбиниран котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: