Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stefan4obos написа:
Благодаря ви за отговорите .........................и продължавайте да бъдете все така полезни!
п.п Това мое пусто любопитвство , отново ще ме ..............................................................Благодаря ви предварително ! :) Хубав и усмихнат ден !
viewtopic.php?f=10&t=13408

Съвсем накаратко- може, но е въпрос на баланс. По втория въпрос- нямаш грижи.
А сега, почети малко!
preslav - майстор
Има някакво вторачване в тези термоглави, стайни термостати, контролери и т.н. неща дето генерират основно мързел и лишават от желание за мисъл. В твоя случай аз бих си монтирал секретни кранчета, бих лазил по системата 1 седмица и щракал с пръсти цяла зима. Ще ти трябва само едно ключе за кранчетата и термометри за всяка стая (за да не разнасяш един от стая в стая) т.е. инвестиция от 5-10 лв. и малко време, което не е свързано с час от денонощието. Въпреки годините си котелът ти е достатъчно автоматизиран, пали, гасне, стреми се да поддържа зададена предварително температура т.е. ако ти с ключето, термометрите и малко търпение балансираш системата си няма да ти се налага да правиш разни съмнителни доработки - системата ти сама ще "модулира", водата циркулира и жената щастлива. На мен ми отне две седмици, но говорим за 40 апартамента, а не за 4 радиатора - ти ще се справиш и за 2 дена при малко повече късмет.
fbr - майстор
preslav написа:
Има някакво вторачване в тези термоглави, стайни термостати,
Грешиш. Стаи в които грее слънце, са силно зависими температурно от него. В такива случаи термоглавите са незаменими. В тези които не грее слънце, се балансират със секретните веднъж(както казваш ти) и няма нужда от термоглави. А стайния термостат е обратната връзка на обема на отопляемата площ с котела, защото няма кой да му носи информация за топлинните загуби в отопляемия обем. Всяко нещо е с точното място и цел.
preslav - майстор
fbr написа:
preslav написа:
Има някакво вторачване в тези термоглави, стайни термостати,
Грешиш. Стаи в които грее слънце, са силно зависими температурно от него. В такива случаи термоглавите са незаменими. В тези които не грее слънце, се балансират със секретните веднъж(както казваш ти) и няма нужда от термоглави. А стайния термостат е обратната връзка на обема на отопляемата площ с котела, защото няма кой да му носи информация за топлинните загуби в отопляемия обем. Всяко нещо е с точното място и цел.
Със сигурност си прав и няма да споря - само разсъждавам на глас, а ти ме поправи, и то не заради мен самия, а заради всички, които питат и се интересуват.
Първият ми въпрос е в коя стая слагаме стайния термостат, в южна или северна?
Вторият, когато станият термостат изключи защото огряваната от слънце стая се е затоплила достатъчно, какво се случва с неогряваните стаи?
Третият е обратен на втория, ако термостатът е в неогрявана стая и изключи чак когато тя се е загряла, какво се случва в огряваните стаи?
Четвъртият ми въпрос е, за какъв чеп ми е термостат който следи само една температура (в една стая), а другите стаи се водят по него?
Логики разни, управления също, хард и софтуер, кабелаци, безжични комуникации - общо взето смартфон, от който ползваш само фона и накрая сядаш пред телевизора (аз не ползвам такъв) или пред компютъра, пиеш чаша вино и забравяш за всякакви външни отоплители.
Още 1995-7 година контролерът на сградната инсталация следеше датчик за ВЪНШНА температура, датчици за температура на входяща и изходяща вода, часовник и разни други неща, които вече не помня (бяха си написани). Отне ми около седмица да настроя всички параметри, за да е топло във всички 40 апартамента. Радиаторите изстиваха и пак се стопляха, нощем температурата беше с 2-3 градуса по-ниска, но нямаше никакви оплаквания, на всички им беше топло, но не горещо, че да отварят прозорците за да се разхлаждат.
Не мина и месец, дойдоха "специалистите" от КИП и А на топлофикация и завъртяха всички врътки на MAX - не знам каква точно им е била идеята, но е@ха мамата на системата (настройките и). Мина се някакво време, да кажем година, същите главанаци, или други "оператори" на топлофикация (не знам), дойдоха и монтираха бленда на входящата вода от топлофикация - перманентно, навсякъде беше студено, а после се започна с топломерите, тъпомерите и т.н. Изнесох се със скоростта на диво прасе и повече за централно парно не искам и да чуя. От този си грозен опит съм намразил и всички други парни инсталации, локални, централни, тривиални и тангенциални. Знам, че моята работа е малко като "Покрай наш Илия, намразих и Св. Илия", но не искам да чувам за сложни автоматики, които някой некадърник може да сложи на MAX, а ти си мисли, че си модерен и автоматизиран.
Спирам до тук, че ще изрека още много плювни по адрес на "автоматизаторите" - всеки (средно интелигентен) може да отвори форума, да натисне "копчето" за непрочетени теми и да види какво е процентното съотношение на темите "проблем с...някаква си локална парна инсталация" и всички останали - това се случва всяка година по това време "проблем с, имам проблем, настройки на, теч от, не пали, не гасне, прави нагар, разходът ми е висок и т.н.". Далеч съм от мисълта, че във форума няма и такива хора като (да не цитирам), които казват "аз намерих решението за себе си...устройва ме...кефи ме...нямам оплаквания", въпросът е колко са те, един започващ с Л, друг с Т, трети с Ф, четвърти с Ш, няколко други и още десетки непишещи тук, а хилядите, които все нещо пипат, все нещо настройват, все нещо баят.
Далеч съм от мисълта да казвам на някого как да си живее живота, казвам аз как НЕ искам да правя фитнес (било то на мускулите си или на мозъчните си клетки).
Последна промяна от preslav на чет ное 23, 2017 9:53 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
preslav написа:
Със сигурност си прав и няма да споря - само разсъждавам на глас, а ти ме поправи, и то не заради мен самия, а заради всички, които питат и се интересуват.
Вторият, когато станият термостат изключи защото огряваната от слънце стая се е затоплила достатъчно, какво се случва с неогряваните стаи?
Третият е обратен на втория, ако термостатът е в неогрявана стая и изключи чак когато тя се е загряла, какво се случва в огряваните стаи?
Четвъртият ми въпрос е, за какъв чеп ми е термостат който следи само една температура (в една стая), а другите стаи се водят по него?
Ти сам си отговорил на въпросите си, видно от въпросите, но от уважение към аудиторията ще го направим отново и отново.
1.Естествено в северна стая, за да не се влияе от слънчевото греене.
2. 3. Когато огряваната от слънце стая достигне температурата на която е настроена термоглавата, то термоглавата се затваря и радиатора е изведен от системата. Но северните стаи продължават да се топлят до достигане на настройката на стайния термостат.
4. Следи се една стая, защото температурата в нея е равна температурата на другите северни, тъй като предварително е направен температурен баланс на отопляемите площи (е нали ти е ясно, че този температурен баланс не трябва да се прави когато грее слънце). Веднага се сещам за следващия въпрос. "А защо не слагаме термоглави във всички стаи" И веднага се връщаме в началото на темата. Защото се получава това, което е описал автора. Консумацията се ограничава от термовентилите, или напълно се затваря, а котела блъска ли блъска на максимално настроена изходяща температура. Ей затова трябва да има циркулация през котела, а за разхода на енергия от отопляемите обеми да се следи по температурата на крайния бенефициент, а именно: въздуха в стаите.
idealist - специалист
preslav написа:
......
....
Три стаи на Запад и една на Изток. Радиаторите ми са леко преоразмерени от 8% до 12%.
При мен стайният термостат е монтиран в стаята,която се обитава най-продължително време (хол, дневна както искаш го наречи). Изложение - Запад. Зададена температура на СТ 23 градуса по Целзий.
Две спални с термоглави на входа и кранове на изхода на радиаторите. Изложения - Изток и Запад.
Кухня - кранове на входа и изхода на радиатора. Изложение - Запад.
Коридор, баня и WC - тъмни. Кранове на вход и изход на радиаторите. През WC-то минават открити тръби и е предостатъчно.
След балансирането на с-мата си поиграх и с крановете на входящата вода на радиаторите и постигнах равномерна температура навсякъде. Преди лягане спалните се проветряват а, термоглавите се намалят.
СТ е настроен на ръчен режим през деня, а през нощта на автоматичен.
-Егаси, докторат ли бе да го опишеш, туй пусто отопление?!!
-....Ма нормално е- от банята да ни избие на поезия.
Очудвам са, ма FBRто от няколко дена ма кефи.
Ни са шигувам.
..........а са почна от една тъпа, евентуална термоглава.
Ко нещо е живота...
preslav - майстор
Ако трябва да сме точни животът започва от една семка и няма само почва, вода и топлина - няма проблем да и дадем всичко това, а че ще има ветрове, слана и ялова храна е в реда на същият този живот!
Нека бъда правилно рабран, не налагам правила, а се опитвам да провокирам мисълта - всеки сам решава как лодката да направлява!
Учил съм преди години, че от тарикатлък нищо не чини - всяка една трансформация на енергия води до загуба на ТОП-лина, не повярвах на ушите си, когато чух за термопомпа. Искрено ви казвам, че се изсмях вътрешно и си казах "да бе, да" - говорим за 1990 година или около. Сега коя година сме (???), за какво говорим (???) - иначе правим вятър от тока (пардон, обратното). Всичкото е въпрос на камбанария, караме коли на поразия, мерим си пишките с ония, а всичко останало е на сакантия - втора употреба коли, втора употреба котли, втора употреба ж... - пардон, тук го трия. Всичкото ни е "втори потреб", ако нещо е на промоция е голяма емоция!
Каква беше темата, нещо за главата, на банята, на вратата, за някакъв котел, за някакви 1000 лева, за името на хотела, за жената, за змията???
Ашколсун, Пресли!
Аферим, машалла, евалла! На чист български де.
Ма чак толкос да ни са впрягами за една термоглава или някаква термо.....циркулационна поНпа, та и съвсем обикновена да е. Пак няма ко да и стане, ако са затворят радиаторите и липсва циркулация. Инжинерството казва, чи тугас поНпата са разтоварва. Нормално е да стане по шумна, щото и е по лесно и дига обороти.
preslav - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Инжинерството казва, чи тугас поНпата са разтоварва. Нормално е да стане по шумна, щото и е по лесно и дига обороти.
Не съм се замислял в тази посока, а и какво да се замислям щом инженерството се е произнесло. Не знам обаче дали системата е коректно да се разглежда като затворена при наличието на разширителен съд.
Честно казано се попритесних от собственото си предложение да се затвори крана на лирата, знае ли човек какво другия е разбрал, колко внимателно пипа, какво наблюдава, как ще реагира. Няма как да съм наясно и колко надеждна е автоматиката на един котел в пенсионна възраст, какви доработки са му правени в годините, кой е скубал жички и елиминирал датчици. Уж се старая да внимавам с идеите и предложения, а все се изтървам и приказвам разсъждавайки от моята си камбанария.
Във всички случаи работата на помпата със затворени вход и изход не е нормалното и работно положение, дали се разтоварва, дали кавитира е друг въпрос, тя обаче е проектирана да помпи, а не да върти водата в себе си.

Тема "Термоглава на лирата в банята ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: